Iverson az NBA Gascoigne-ja

2013.04.24. 09:24
A korábbi Philadelphia- és Denver-sztár Allen Iverson élete kisiklott. A profi kosárlabdába nem tudott visszatérni, a korábban keresett 150 millió dollárjából pedig semmi nem maradt.

Az egykori NBA-sztár az elmúlt években többször is próbálkozott, hogy visszavonulása után visszatérjen a profik közé, de már nem tudta felvenni a ritmust. Egyre nagyobb gondjai voltak a fogadásokkal és az alkohollal, több kaszinóból kitiltották. Házassága tönkrement, a hozzá közel állók szerint korábban a kosárlabda volt az egyetlen, ami értelmet adott az életének, jóllehet, már az aktív pályafutása alatt is voltak gondok a hozzáállásával.

Összeomlásával több amerikai lap és sportcsatorna is foglalkozott a napokban.

Az 1996-ban első helyen draftolt játékos anyagi helyzete annyira megromlott, hogy válása során azt ordibálta a bíróságon volt feleségének, hogy egy sajtburgerre sincs pénze, annyira le van égve. Fénykorában az egyik legjobban kereső sportoló volt a világon, több reklámszerződéssel.

Sokan próbáltak segíteni neki, hívták ahhoz a texasi egyetemi csapathoz, ahol korábbi csapattársai edzősködnek, de Iverson nem vállalta a munkát. A Washington Post szerint amikor barátai, korábbi kollégái keresik, akkor se nagyon reagál, az interjúfelkéréseket pedig általában visszautasítja. Idén januárban egy D-ligás csapatba hívták, de nem kért a lehetőségből, nem így akart visszatérni a kosárlabdához.

Márciusban még megpróbálták összehozni egy edzővel, aki Kobe Bryanttel és Michael Jordannel is dolgozott korábban, de a szakember nem vállalta. A lap szerint ezzel Iverson minden esélye elszállt.

Az egyik sportszergyártóval kötött szerződése értelmében Iverson 30 millió dollárt kapna 2030-ban, amikor 55 éves lesz, de a hozzátartozói már attól tartanak, hogy ezt a kort sem éri majd meg. Ráadásul a válás miatt a pénz fele volt feleségét, Tawannát illetné.

Iverson az NBA után próbálkozott Kínában és a török Besiktasnál, de néhány hónappal később sérülés miatt hazatért az Egyesült Államokba, valószínűleg többé már nem is fog játszani.

Pályafutása utáni élete és összeomlása az egykori angol futballválogatott, Paul Gascoigne sorsához hasonlít, aki korán visszavonult, majd alkoholizmusa miatt egyre nagyobb bajba került, teljesen eladósodott. Az év elején vitték be egy amerikai klinikára, ahol egy ideig állítólag életveszélyben is volt. Gascoigne nemrég jött ki az elvonóról, azóta nem ivott, sokadszor mondja azt, új életet kezdett.

Már tizenévesen balhés volt

Allen Iverson 1975-ben született a virginiai Hamptonban. 17 évesen egy balhé miatt 15 éves börtönbüntetésre ítélték, de négy hónap után kegyelmet kapott. A Georgetown egyetemen és az NBA-ben a Philadelphia 76ersszel volt az év újonca, 2001-ben ő volt az NBA legértékesebb játékosa (MVP), ekkor a döntőbe is bejutott csapatával. Tizenegyszer választották be az All-Star csapatba, kétszer ő lett az All-Star meccs MVP-je, négyszer hódította el a szezon legjobb pontszerzője címet, háromszor pedig ő szerezte egy szezonban a legtöbb labdát. A válogatottal bronzérmet nyert a 2004-es athéni olimpián. A Philadelphia mellett megfordult a Denver Nuggets, a Detriot Pistons és a Memphis Grizzlies csapatában, majd egy rövid időre visszatért a 76ershez, aztán jött a Besiktas. (Koroknai Gergő)