A feltámadások napja volt az NBA-ben

2013.05.02. 11:04
Még nem volt olyan csapat az NBA rájátszásának történetében, amelyik 3-0 után fordítva, 4-3-ra nyerje meg a párharcot. Ezt a sorozatot most két csapat is megtörheti, a Boston Celticsnek és Houston Rocketsnak minden esélye megvan erre. Rájátszás, 5. mérkőzések.

A Houston 107-100-ra verte szerdán az Oklahoma City Thundert, a Rocketset megint az ex-OKC-s Harden vitte a hátán, szinte nem tudott hibázni a hárompontosokban, nyolc kísérletéből hét bement, és végül 31 ponttal fejezte be a mérkőzést. Harden mellett azonban minden houstoni kezdő dobott legalább tíz pontot, Asik 21 pontja mellett még 11 lepattanót is begyűjtött, saját palánkja alatt verhetetlen volt.

A Houston jó védekezésére építhetett, játékosai az első félidőben tíz blokkot is kiosztottak, így az első három negyedet megnyerte. Az utolsóra már 12 pontos előnnyel mehetett, és hiába sikerült jobban az OKC hajrája, már kitartott a végéig. Az Oklahomából újra Durant dobta a legtöbbet (36 pont) de amikor a legfontosabb lett volna, akkor nem volt igazán biztos a keze. A negyedik negyedben egyszer sem talált a gyűrűbe.

Damon Liliard az év újonca

A Portland Trail Blazers 22 éves irányítója átlagosan 19 pontot szerzett az alapszakasz 82 mérkőzésén, és megdöntötte a triplarekordot, még senki sem dobott 185 hármast a bemutatkozó idényében. A 191 centis Lillard az NBA történetének negyedik játékosa, akit a szakírók egyhangúlag választottak meg az év újoncának: korábban csak Blake Griffinnek (2011), David Robinsonnak (1990) és Ralph Sampsonnak (1984) sikerült ez a bravúr.

A Rockets mellett a Boston mutathat be nagy feltámadást, egy erős második negyeddel újra megverte a New York Knickst. Tette ezt úgy, hogy az egész meccsen csak hét játékosa lépett pályára, Green és Pierce szinte pihenőt sem kapott, így dobtak 18 és 16 pontot, de másik három játékos is szinte ugyanennyivel végzett. Garnett 16, Bass és Terry 17 pontot szerzett. Garnett emellett a védekezésben is kimagaslott, 18 lepattanójából 16-ot a bostoni palánknál szedett.

A Knicksnél nem volt meg ez az egység, pedig 11-0-s rohammal kezdte a mérkőzést, de elfogyott a lendület. Carmelo Anthony se szórta meg magát, mint szokta, gyatrán dobott, ötből egyetlen hármasa sem ment be. A küzdelem a meccs lefújása után is tartott még, a játékosok egymásnak mentek.

Az Indiana Pacers az előző meccsén kikapott, de újra hazai pályán játszva simán lelépte az Atlanta Hawksot (106-83). Az Atlanta a második negyed elején még vezetett, de West egymás után dobott tíz pontjával meglépett az Indiana, a félidőre már hétpontos előnnyel ment. A harmadik negyedben George és Hill egymást váltva szórta a pontokat, míg a Hawks szinte csak büntetőből volt képes kosarat szerezni, és így 16 pontra nőtt a hátránya, és innen már nem is tudott visszakapaszkodni.

Főcsoport-negyeddöntő:

Kelet:

New York Knicks-Boston Celtics 86-92

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 a New York javára.


Indiana Pacers-Atlanta Hawks 106-83

Az állás: 3-2 az Indiana javára.

Nyugat:

Oklahoma City Thunder-Houston Rockets 100-107

Az állás: 3-2 Oklahoma City javára.