Félelmetes Miami, öreg, de precíz Spurs

2013.05.06. 09:32 Módosítva: 2013.05.06. 09:34

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban véget ért az NBA rájátszásának első köre és két meccs már az elődöntőkből is lement. Az eddig látottakat Lóránt Péter, a Virtus Roma és a magyar kosárlabda-válogatott játékosa értékelte.

A Miami söpört, a Boston küzdött

A Miami idén is félelmetesen erős, sőt szerintem még nagyobb játékerőt képviselnek mint tavaly. Én mindenképpen őket várom bajnoknak. Rájuk így ebben a párharcban nem is pazarolnék sok ídőt. Teljesen simán és megérdemelten jutottak tovább 4-0-ával.

A Bostont soha sem szabad leírni, még ha egy picikét gyengébb szezont is futnak. Legnagyobb bánatomra, lehet, itt láttuk utoljára játszani Paul Pierce-t és Kevin Garnettet. New Yorkban nagy az öröm, sok év után elöször mentek túl az első körön a play offban.

Az Indiana, mint ahogyan tavaly is. nagyon szép évet produkál. Teljesen megérdemelt jutott be a következő fordulóba. Sajnos őket idén kevesebbszer láttam játszani.

Engem meglepett a Bulls, igazából 3-1-nél is azt gondoltam hogy megfordítja a Nets, és lám lám, nagyon közel is kerültek hozzá. Ráadásul a szerencse is melléjük pártolt, mivel többen lesérültek a Bullsnál. A mindent eldöntő 7. összecsapást nem tudtam megnézni, mert akkor volt az utolsó alapszakasz mérkőzésünk, de biztosan pótolom majd.

Újra LeBron a legértékesebb

Akárcsak tavaly, idén is a Miami Heat sztárját, LeBron Jamest választották meg az NBA alapszakaszának legértékesebb játékosává (MVP).

A címvédő csapat 28 éves kosarasa pályafutása során negyedszer érdemelte ki az MVP-címet, korábban csupán Kareem Abdul-Jabbar (6), Michael Jordan, Bill Russell (mindkettő 5) és Wilt Chamberlain (4) kapta meg négyszer vagy többször ezt az elismerést.

James az alapszakaszban meccsenként átlagban 26,8 pontot és 8 lepattanót szerzett, valamint 7,3 gólpasszt osztott ki. Vezérletével a Heat klubrekordot jelentő, 66 győzelmet aratott.

A prezíc Spurs

Ami érdekesebb, az a másik sima továbbjutó (Hanga Ádám draftjogával is bíró) San Antonio Spurs. Biztos vagyok benne, nem vagyok egyedül az érzéssel, miszerint többet vártam volna a Lakerstől. Persze tudom, ahogy Kobe kiesett, aztán már Nash is, és fogytak, fogytak a játékosok. A play off  előtt a D-Leagueből kellett megerősíteni a Los Angeles-i csapatot. De ők akkor is a Lakers, a nagy múlt, itt lehetett volna kisebb fajta csodát tenni, de túl nagy falatnak bizonyult a rendkívűl precíz és szép kosárlabdát játszó Poppovich-legénység.

Atléták nélkül is megy

Továbbjutott a Memhpis is, számomra ők a nagy kedvencek idén. Amilyen védekezés és csapatmunka van náluk, nem is beszélve a két centerükről. Itt egy példa rá, hogy nem mindig a legatletikusabb csapat nyer. Nagyon bízom benne, hogy minél tovább tudjuk élvezni idén Randolph és Gasol kiváló játékát. A Clippersnél nem bírtak el Griffin sérülését, az utolsó meccsen mindössze 14 percet játszott.

Az Oklahoma City Thundernél (OKC) a továbbjutás megvan, de elvesztették az egyik legjobbjukat, Westbrookot. A Houston nem könnyitette meg a dolgukat, látszik nagy átalakuláson mentek keresztül. Ha együtt tartják a magot a csapatnál, a következő évben meg jobbak is lehetnek.

Én a Denvert vártam a következő körbe, de Galinalli kiesése érzékenyen érintette őket. A Golden State Warriors meg köszönte szépen a lehetőséget, és Curry vezetésével átléptek rajtuk.

Mi várható a főcsoport elődöntőkben?

A Memphis–OKC párharcból, így Westbrook nélkül, a Memphist várom győztesnek, sőt remélem, a legvégén Miami–Memphis-döntő lesz, de erről majd késöbb. Őket szeretném minél többször megnézni a tévében, persze csak ha a mi play off meccseinket nem zavarják a késői közvetítések. 4-2 a Memphisnek.

Golden State Warriors–San Antonio: A fiatalok az öregebbek ellen, nagyon érdekes lesz. Én azért a Spurs mellé teszem le a voksomat. Sok a rutin, meg ki is tudták magukat pihenni a Lakers ellen sima 4-0 után. 4-2 a Spursnek.

Miami–Chicago: Szép, amit eddig a Bulls produkált, a sérültjeik ellénére nagyon dolog, hogy továbbléptek, de a Miami nagy falat lesz nekik így. Én sima 4-1-et várok a Heatnek.

Indiana–New York: Ez lesz a legszorosabb párharc a véleményem szerint. 4-3 a Knicksnek és akkor összejöhet az álomdöntő Keleten.

Előnyben az Indiana és az Oklahoma City

A főcsoport elődöntők vasárnap éjszakai mérkőzésein az Oklahoma City Thunder otthon, az Indana Pacers idegenben került előnybe.

A tavaly döntős OKC szoros mérkőzésen, 93-91-re gyűrte le a Grizzliest, a hajrában az a Kevin Durant juttatta előnyhöz a hazaiakat, aki ismét nagy formában játszott, harmincöt pont és tizenöt lepattanó volt a mérlege. A Grizzliesnél a két nagy ember, Marc Gasol és Zach Randolphi vitte a csapatot, ketten együtt harmincnyolc ponttal és húsz lepattanóval zártak.

Kevin Durant's Game-Winner vs Memphis | Game 1, Round 2, Playoffs 2013

Az Indiana Pacers 102-95-re verte idegenben a New York Knickset, melyben Carmelo Anthony hiába jutott el dupla dupláig, a Pacersből David West, Paul George és D.J. Augustin is jól játszott.

A hazaiak a félidőig még tartották a lépést az Indianával, de a harmadik negyed végére már tizenhat pontos hátrányban voltak, innen pedig nem tudtak visszajönni.