Mint Magic Johnson, csak nem nőtt akkorára

2013.06.06. 00:48
Több olimpiát nyert, mint bajnokságot az NBA-ben. Ő volt a legjobban kedvelt csapattárs, bárhova ment, lendületet adott csapatának. Az NBA-sztár Jason Kidd visszavonult.

Három nappal azután, hogy egy rutinos NBA-játékos, Grant Hill bejelentette visszavonulását, a liga egyik élő legendája, Jason Kidd is közölte: itt a vége, 40 éves, nem érdemes tovább játszania. A Knicksből visszavonuló játékos Granttel együtt indult, 1995-ben megosztva lettek az év újoncai, abban az évben, amikor Michael Jordan visszatért az amerikai kosárlabdába egy szezonnyi baseball után.

Kiddnek az idei évad végén, a rájátszásban már nem ment a játék, kopott a pontossága, több meccset is pontok nélkül hozott le, bár tagadja, hogy ez adta meg neki a végső lökést, hogy felhagyjon a sporttal. A nyugdíjazást már 2011-ben pedzegette, azt mondta, ha jönne egy lockout, biztos nem tudná folytatni a karrierjét, negyvenhez közel már nem tudna visszarázódni egy hosszabb kihagyás után.

Csak a győzelem

„Minden a győzelemről szól. Teljesen mindegy, milyenek a statisztikák, milyen számok állnak a nevem mellett a meccs után, mindig a győzelem számít. Hogy segítsem a csapatomat" – nyilatkozta. Ez a pár mondat meghatározta egész pályafutását is.

Abban az évben, 2011-ben, néhány hónappal korábban az NBA-döntőben megverték a LeBron James vezette Miamit, 38 évesen végre megszerezte első bajnoki gyűrűjét, az egyetlent pályafutása alatt.

Az akkori döntő legjobbjának választott Dirk Nowitzki kedden, Kidd visszavonulását hallva azt mondta, korábbi társa mindig is a csapat érdekeit helyezte előre. Ez statisztikáin is meglátszott, minden idők második legtöbb asszisztját osztotta ki tizenkilenc NBA-szezonjában. Önzetlenségét tényleg nem lehetett megkérdőjelezni, ezért is volt olyan népszerű a kosárlabdázók között, többen is kedvenc csapattársuknak tartották, köztük Carmelo Anthony.

Jason Kidd's AMAZING 3/4 court three-pointer off glass!

Nagy pillanatai azért utolsó szezonjában is voltak, a Milwaukee elleni meccs harmadik negyedének utolsó másodperceiben saját térfeléről eresztett el egy hárompontost, persze, hogy jól.

Kidd jött, és segített

Kidd legnagyobb erényének mindig is azt tartották, hogy bármilyen csapatot sikerre tudott vezetni, akkora lendületet adott neki.

A Dallas Mavericks 1994-ben draftolta a második helyen, bemutatkozó szezonjában a megosztott év újonca címért megdolgozott, a texasiak rekordrossz szezonjuk után is sokat köszönhettek a fiatal point guardnak. Két év után került a Phoenix Sunsba, közben az All Star-gálák álladó résztvevője lett.

Magánéleti botrányát ő sem úszta meg, 2001-ben terhes felesége családon belüli erőszak miatt jelentette fel.

Kiddet kétszáz dollárra büntették, és egy terápián is részt kellett vennie. Többször is elmondta, mennyire megbántatta tettét. (Felesége megbocsátott neki, de a házasságuk már nem jött rendbe, 2007-ben elváltak, majd Kidd 2011-ben elvette a modell Porschla Colemant).

„A Netsszel sereghajtóként verekedtük be magunkat a nagydöntőbe, amit elértünk csapatként akkor, igazán különleges volt."

A botrány miatt a Suns megszabadult tőle, a New Jersey Netshez ment, azt ígérte, sorra jönni fognak a győzelmek, ami a klub akkori formáját tekintve vicces ígéret volt. „Nem érdekel, mi volt eddig, bejutunk a rájátszásba" - elevenítette fel a Nets elnöke, Rod Thorn az ígéretet. Thorn szerint mindenki úgy nézett Kiddre, mint akinek fogalma sincs, mibe csöppent.

Fejjel előre

A klub egyik PR-osa később elmondta a FOX-nak, friss igazolásuk első edzésén azzal nyitott, hogy fejjel előre vetődve tartott bent a pályán egy labdát, ez megadta az alaphangot.

Aztán tényleg győzelmek jöttek, kisebb csoda volt, hogy az esélytelennek tartott csapat beverekedte magát a rájátszásba, egészen a döntőig ment, ahol az edzőlegenda, Phil Jackson edzette Lakers 4-0-ra verte őket. Kidd berobbanása ennek ellenére óriási lökést adott a csapatnak. Hét évet volt New Jersey-ben, máig a klub legnagyobbjaként emlékeznek rá. Egykori Nets-edzője, Byron Scott egyszer azt mondta, "Kidd olyan volt, mint Magic Johnson, csak nem nőtt olyan nagyra".

„Amire a legbüszkébb vagyok, a Mavericksszel szerzett bajnoki címem, és az olimpián szerzett két aranyérmem. A sorban ezt követi, amikor Granttel az év újoncai lettünk."

Voltak sérülései, hírbe hozták a Spursszel is, de még évekig maradt, majd 2008-ban visszakerült a Dallas Maverickshez, ahol megnyerte egyetlen bajnoki címét. 4-2-re verték LeBronékat, akivel megosztva a legtöbb asszisztot adta a párharcban.

A válogatottban is kulcsember volt. Még a kilencvenes évek elején, elsőéves egyetemistaként mutatkozott be a nemzeti csapatban, Sydneyben és Pekingben is veretlenül vezette aranyéremig az amerikai csapatot.

Előzte Jordant, csak Stocktont nem nyomta le

Korszakos játékos a statisztikái alapján is, az NBA-ben csak egy kosaras adott nála több asszisztot, a legendás John Stockton. Kidd pályafutása 1391 mérkőzésén összesen 12091 gólpasszt osztott ki, meccsenkénti átlaga 8,7. Ennél jobb átlagot csak Stockton és Magic Johnson produkált. Egy másik kategóriába nemrég Michael Jordant körözte le, 2684-edszer szerzett labdát, ebben is csak Stockton előzi.

A hárompontosokat is kiemelkedően dobta, az örökranglista harmadik helyére lépett fel, csak Ray Allen és Reggie Miller előzi.

Glen Grunwald, a New York Knicks igazgatója szerint  Kidd jelentőségét nem csupá a statisztikák adták. „Jason nemcsak a számok miatt volt az NBA egyik legértékesebb játékosa. Itt New Yorkban mindenki tisztában volt azzal, hogy kivételes versenyszellemével igazi vezér".

Zsákolt egyet mellőled, aztán beszólt

Két éve vallott arról, hogy Michael Jordan volt az a játékos, aki ellen a legnehezebben boldogult a pályán. „Jordan mindig hozta azt, amit elvártak tőle, és miközben nagy műsor volt, amikor a pályán volt, nagy feladat volt védekezni ellene. Betört a palánk alá, magasabbra ugrott bárkinél, aztán nyomta a dumát, nem volt csendes fickó" – emlékezett vissza Kidd a Jordan elleni mérkőzésekre.

Mike Woodson Knicks-edző azt mondta, Kidd a pályán kívülről is rengeteget segített karrierje utolsó szezonjában, hatalmas tisztelet övezte az öltözőben, hallgattak rá a játékosok.

„Fizikálisan most is rendben vagyok, de szellemileg elfáradtam ebben a darálóban. Amikor pedig az ember már nem tud száz százalékosan koncentrálni, akkor a sikerek sem jönnek, és rossz dolgok is történhetnek, bejöhet egy sérülés. Nem akarom ezt megkockáztatni, ideje, hogy valami új dologba kezdjek" - indokolta meg, hogy miért fejezi be. Nem zárta ki, hogy megpróbálja az edzősködést, az amerikai látványsportokból gyakran tévés szakértés a következő állomás a nyugdíjasévekre, ezzel is tenne egy próbát.

És, hogy mire célzott a darálóval: az elmúlt tizenhét évben négy különböző csapattal minden szezonban bejutott a rájátszásba. Ez is kivételes teljesítmény.