James az NBA királya, a Miami a bajnoka

2013.06.21. 06:07
Őrült hajrában dőlt el az NBA bajnoki címe, a Miami Heat 95-88-ra verte a San Antonio Spurst a 7. meccsen. A legértékesebbnek választott LeBron James klasszis volt, de nem csak rajta múlt.

Meglehetősen idegesen kezdtek a csapatok, sorra jöttek az eladott labdák, végül Parker talált be először a Spursból. A San Antonio koncentráltabban védekezett, 6-2-es sorozattal nyitott úgy, hogy Duncan is labdát szerzett. A meccs előtt a megújuláson problémázó és a hatodik meccsen pocsékul játszó Ginobili egy hármassal kezdett, majd Leonard is betalált, és már 11-4-re mentek.

A Miami nem találta a dobótávot, sorra jöttek ki a gyűrűről a kísérleteik. Ginobili ütése után két büntetővel közelebb jöttek Jamesék, de a Spurs nagyon határozott volt a palánkja alatt. Ebből azonban nem profitáltak sokat, mert nagyon rosszul dobtak, főleg Leonardnak voltak gondjai, de az ötpontos előnyt így is tartani tudták.

Egy időkérés után a Miami magára talált, 8-0-s sorozatot produkált, Battier két hármast is beszórt, 15-18-ra alakítva az állást. Leonard még bedobott egy büntetőt, és a 16-18 már a negyed végeredménye volt.

A második negyed elején sem remegett meg Battier keze, újabb triplájával már öt ponttal ment csapata, de Parker és Splitter gyorsan közelebb hozta a Spurst.

A Heatből ekkor Wade lett a nyerő játékos, szedett egy támadó lepattanót, jól blokkolta Parkert, majd két kosarat is bevágott alig egy percen belül. A Spurs 27-27-re egyenlített, de érezhetően idegesek maradtak, sok volt az eladott labda, az ellenfél kezébe nyomott passz. Ezt James büntette meg, zsinórban hat pontot dobott.

A játék ezután hektikussá vált, volt, hogy a földön fekve birkóztak a labdáért, de Wade formában maradt, nem hagyta feljönni a Spurst (34-37). Egy időkérés azonban elég volt, hogy forduljon az állás, Ginobili jött lendületbe, gyors labdafelvitelekkel áttörte a Heat védelmét, passzból és büntetőből is eredményes volt (42-40), a negyedet azonban a Wade zárta, és két ponttal újra a Miami ment (44-46).

Dwyane Wade's BIG 1st half in Game 7!

Az első félidőben a Heatből James és Wade is nagy formában játszott, a másik oldalon Duncan és Parker pontjai vitték a Spurst. Szembetűnő volt, hogy a Miami mennyivel több büntető dobott az első két negyedben, 15-3-ra vezettek ebben a tekintetben.

Az enervált játék a szünet után is folytatódott, de a Spursból azért Leonard odatette magát, pontjaival tartotta a lépést a Spurs. Csapattársa, a triplarekorder Green szenvedése folytatódott, mezőnyből hiába próbálkozott, nem talált be. Egymást érték az eladott labdák, aztán az időkérés után a heates Wade hozta megbízható játékát, és végre Greennek is sikerült eleresztenie egy jó hárompontost.

James erre két jó triplával is válaszolt, egyre jobban belelendült, úgy játszott, ahogy egy klasszisnak illik a döntőben, már öt ponttal vezetett a hazai csapat (62-57). LeBron ekkor már nyolc próbálkozásból öt jó hármasnál járt.

A Spurs továbbra is Leonard játékára támaszkodott, Diaw is eleresztett egy jó triplát, így a folytatásban sem sikerült leszakítani a Miaminak a texasiakat. Sőt, a fáradt San Antonio a negyed végére a vezetést is átvette, azonban előbb Battiernek volt egy jó hármasa, aztán Chalmers dobott egy dudaszós triplát, 72-21-es Miami vezetéssel fordultak az utolsó negyedre a csapatok.

James hiába maradt rendre egyedül, és dobhatott szabadon, a Spurs valahogy mindig felküzdötte magát. Az utolsó negyedet a rájátszásban észrevehetetlen Battier ötödik sikeres hárompontosa nyitotta, de a vendégek megmentőjévé vált Leonard szórta tovább a pontokat. Úgy tűnt, a Heat kezd lassan elszakadni, a Spurs egyre kevésbé tudott koncentrálni, sok hibával játszottak, maradt viszont a csapatok közötti néhány pontos különbség (79-75), semmi nem dőlt még el.

Aztán hét perccel a vége előtt került hatpontos előnybe a Heat, a texasiak előbb Duncan büntetőivel araszoltak közelebb, aztán Ginobili dobott egy hármast, 85-82-re hozta fel csapatát. A heates Battier keze megint a legjobbkor sült el, 88-82-re mentek el, ám a meccsnek még mindig nem volt vége, Duncan faragta a Spurst hátrányát három pontra, amikor már négy perc sem volt hátra.

A különbséget Wade növelte ötre, majd megint a csapatában legjobb teljesítményt nyújtó Leonard villant, hármast dobott, 90-88 volt két perccel a vége előtt. Megvolt a lehetősége a Spursnek a fordításra is, de Leonard triplája ezúttal nem jött be.

Őrült rohanás lett a vége, hasonlóan a hatodik mérkőzéshez. Előbb James rontott el egy dobást, aztán Duncan hibázott a palánk alatt, negyven másodperc maradt, és a Heat támadhatott. Fél perccel a vége előtt James beleállt középtávról a tempóba, kosarával már 92-88-re mentek. Ginobili a végén ráadásul eladta a labdát, James még bedobott két büntetőt, ezzel minden eldőlt. A Miami Heat végül 95-88-ra nyerte meg a hetedik mérkőzést, és ezzel 4-3-as összesítéssel bajnokok lettek.

A 37 pontot szerző LeBron James óriásit játszott a döntő meccsen is, a legjobbkor pörgött fel, és védte meg csapatának bajnoki címét. A San Antonio Spurs a hatodik meccsig magabiztosan játszott, melynek végén öt másodpercre voltak a bajnoki címtől, de Allen triplája visszahozta a Spurst. A döntő legértékesebb játékosa LeBron James lett.

NBA-döntő, 7. mérkőzés

Miami Heat–San Antonio Spurs 95-88
Összesítésben: 4-3

Legjobb dobók:
James 37, Wade 23, Battier 18 - Duncan 24, Leonard 19, Ginobili 18