Már negyedikben óriás volt az NBA-legenda

2013.08.24. 10:34

Látványos gyerekkori kép került elő az NBA-legenda Wilt Chamberlainről, aki az amerikai bajnokság történetében máig az egyetlen játékos, aki egyetlen mérkőzésen száz pontot dobott.

Chamberlainről és osztálytársairól negyedik általános iskolásként készült az oszálykép még 1945-ben, a játékosként 216 centis óriás méretével már ekkor is kimagaslott kortársai közül. Fiatalként inkább atletizált volna, de mivel Philadelphiában a kosárlabda volt a legnépszerűbb, ezért ő is elkezdett játszani, ellenfeleit megfélemlítette a mérete.

Később magánéletében is hasznosította magasságát, még a kilencvenes évek elején mondta azt, hogy húszezer nővel feküdt le, de csak tíznek a nevére emlékszik.

Chamberlain már profiként
Chamberlain már profiként

Kétszer volt NBA-bajnok, az 1972-es döntőben a finálé legértékesebb játékosának választották. Harmincezer pont fölött zárta karrierjét, a legtöbben viszont arra az 1962-es meccsére emlékeznek, melyen száz pontot szerzett, a Philadelphia Warriorsszal verte 169-147-re a vendég New York Knickset úgy, hogy a meccs előtti éjszakát végigmulatta.

Hárompontos akkoriban még nem volt, a száz pontot negyvenhat másodperccel a meccs vége előtt érte el, a nézők berohantak a pályára, percekig állt a játék.

Nagy nehezen befejezték a meccset, Chamberlain csak várt a pálya közepén a dudaszóig, nem akart játékba avatkozni, a száz pont jobban hangzik, mint a százkettő, indokolt később.

Chamberlain 1999-ben, hatvanhárom évesen hunyt el, százpontos rekordját csak Kobe Bryant tudta megközelíteni, 2006-ban a Torontónak nyolcvanegy pontot szórt.