Ezen a 25 centin ámul Amerika

2013.10.21. 18:36
Az NBA-s Milwaukee Bucks újoncának kezei tartják izgalomban az amerikai sportéletet, a 206 centis, nigériai-görög származású kosarastól többen meglepetést várnak az idén.

A görög másodosztályból a tizenötödik helyen drafolt Giannis Antetokounmpo még csak tizennyolc éves, ám a Bucks vezetősége egyértelművé tette, nem akarják leküldeni a D-ligába, szeretnék, ha a csapat körül maradna a szezonban az óriáskezű kosaras.

Antetokounmpo megjelenése még a múlt héten, az egyik felkészülési meccsen robbantotta ki az őrületet, sokan twitteren ámuldoztak a görög huszonöt centis kezén. Adottságát remekül tudja kihasználni a védekezésben is.

Giannis Antetokounmpo Full Highlights NBA PS 2013.10.08 at Cavaliers - 14 Pts.

Izomzatát még fejlesztenie kell, viszont fiatal kora miatt előnyös a helyzete, van ideje, hogy fizikumán dolgozzon. Antetokounmpo Athén egyik külvárosi csapatában játszott, idáig utaztak érte az Oklahoma City Thunder, az Atlanta Hawks és a Houston Rockets megfigyelői. A New York Times tavasszal megszólaltatta a Phoenix Suns nemzetközi megfigyelőhálózatát irányító Dávid Kornélt is a tehetséggel kapcsolatban. A korábbi NBA-s magyar kosaras azt mondta, ennyi idősen, ilyen termettel (206 centi és 93 kg) és képességekkel megáldott játékosból nagyon kevés van. 

Antetokounmpo egyik legnagyobb erényének atletikusságát tartják, dobótechnikájával sincs gond, jól tud betörni, ugrania sem kell, hogy zsákoljon. A védekezésben is ki tudja venni a részét, karfesztávolsága 220 centi, két felkészülési meccsén hét blokkja és három labdaszerzése volt. Ő maga egyébként azt nyilatkozta a draft után, a legtöbben Kevin Duranthoz hasonlítják a stílusát, de nem azért jött az NBA-be, hogy másokkal foglalkozzon.  

Antetokounmpo nigériai bevándorlók gyerekeként már Görögországban született, ott végezte el az iskoláit, a nyelvet tökéletesen beszéli, nemrég bemutatkozott az U20-as válogatottban is. Sok görög bevándorlóhoz hasonlóan az ő családjának is nélkülöznie kellett, testvérével együtt az utcán árultak táskákat, órákat, hogy legyen pénzük a napi betevőre.

Antetokounmpo kezeit látva sokan megdöbbentek
Antetokounmpo kezeit látva sokan megdöbbentek

A családban nem ő az egyetlen tehetség, tizenöt és tizenegy éves öccsei is játszanak, de már a szülők is sportoltak, anyjuk korábban magasugró volt, apjuk pedig futballozott egy ideig. Az Antetokounmpo-fiúk az összes iskolai versenyt megnyerték, amin elindultak. Giannist sokáig inkább a futball érdekelte, később Szpirosz Velliniatisz edző győzte meg őt, hogy váltson a kosárlabdára. 

A Milwaukee Bucks a Madison Square Gardenben kezdi a szezont a New York Knicks ellen október 30-án, Antetokounmpo, akinek nevével egyelőre csak barátkoznak az amerikai kommentátorok, valószínűleg csak kiegészítő ember lesz, de sok szakíró már az első szezonjában meglepetést vár tőle.