Törékeny óriás hozhatja meg a harmadik gyűrűt LeBronnak

2013.10.24. 21:36 Módosítva: 2013.10.24. 21:36

Greg Oden 2009. december 5-e óta egyetlen percet sem játszott az NBA-ben egészen szerda estig. Az Ohio State korábbi kiválóságát a 2007-es drafton elsőként választotta ki a Portland Trail Blazers, ahol azt hitték, hogy évekre megtalálták a centert a csapatba, ám Oden térdei közbeszóltak.

A 213 centiméter magas centeren már az egyetemen látszott, hogy fantasztikus tehetség, rendkívül mozgékony volt, jól védekezett és rengeteg lepattanót szerzett, de a dobószázaléka sem volt rossz. Jól mutatja, hogy milyen játékos volt, hogy őt és nem Kevin Durantet választotta a Portland, aki így az akkori Seattle Supersonics, mára Oklahoma City Thunder ölébe hullott.

Éppen ezért az oregoni csapat joggal remélte, hogy a jövő szupersztárját igazolta le 2007-ben, az álomból azonban nagyon gyorsan rémálom lett. A centernek már rögtön az első szezonját ki kellett hagynia, miután a jobb térdét meg kellett műteni, a 2008-as idény azonban viszonylag jól alakult, 61 meccset játszott annak ellenére, hogy több apró térdsérülés is hátráltatta.

A következő idény azonban már decemberben véget ért számára, bal térdében eltört a térdkalácsa, azóta pedig egyetlen percet sem volt pályán. 2010 után összesen háromszor műtötték a térdeit, a Portland végül tavaly márciusban elégelte meg Oden bajait, és felbontották a szerződését.

A center a rehabilitációra fókuszált, ezért úgy döntött, hogy a 2012-13-as idényt is kihagyja, majd augusztusban hosszas egyezkedés után egy évre aláírt a sorban kétszer bajnok Miami Heathez.

Oden 2007 óta összesen 82 mérkőzésen lépett pályára, ami egy teljes szezonnak felel meg, így a Miami nem akart túl nagy kockázatot vállalni, ezért a minimumot jelentő 1 millió dolláros szerződést kötöttek vele egy évre.

„Az jelentené számomra a sikert, ha pályára léphetnék és a saját lábamon távozhatnék a parkettáról. Mindegy, hogy mennyit játszom, legyen az akár egy vagy két perc, csak maradjak egyben. Ez az első számú célom. A második pedig, hogy a második meccsemen is így legyen" - nyilatkozta Oden még az októberi felkészülés alatt, amikor térde váratlanul felduzzadt.

Október 23-ára azonban rendbe jött, így majdnem négy teljes év kihagyás után újra játszhatott, még ha csak az előszezonban is. Ráadásul nem is akárhogy sikerült a visszatérés: rögtön az első labdaérintéséből akkorát zsákolt, hogy a palánk is beleremegett. Oden négy percet kapott a pályán, 2 pontot szerzett, de volt két lepattanója is a New Orleans Pelicans ellen 108-95-re megnyert mérkőzésen.

A Heat vezetőedzője, Erik Spoelstra pontosan tudja, hogy Oden min megy keresztül, a nyáron, amikor Indianában meglátogatta a játékost, részletesen felkészült minden orvosi jelentésből, ami elérhető volt a centerről, részben ezért is döntött mellettük Oden. A döntésben persze közrejátszott az is, hogy a Heatben nyugodtan, a saját tempójában készülhet, hiszen a sorban kétszeres bajnok csapat nem szorul komoly erősítésre.

Ha Oden újra megsérül, a Miamit nem fogja megrengetni a hiánya, ha azonban tehetségéhez méltó formát tudnak belőle előcsalogatni, LeBron Jamesék megállíthatatlanok lehetnek, főleg, ha már a szezon kezdete előtt ilyeneket csinálnak Dwyane Wade-del.

A Heat október 29-én, a Chicago Bulls ellen kezdi a szezont.