Iverson: Köszönöm Michael Jordannek

2013.10.30. 22:04

Allen Iverson szerdai sajtótájékoztatóján hivatalosan megerősítette, amit már szeptember eleje óta tudni lehetett, befejezi pályafutását. A tőle megszokott stílusban búcsúzott, családja társaságában. 

„Mindenki tudja, miért vagyunk itt. Hivatalosan is bejelentem, hogy befejezem a kosárlabdát. Mindig is azt hittem, tragédiaként élem majd meg ezt a napot, tudtam, hogy eljön majd egyszer. Boldog és büszke vagyok, megbékéltem a döntéssel. Meg kell köszönnöm istennek, nem is feltétlen azt, amit elértem az NBA-ben, hanem egyszerűen azt, hogy draftoltak. Folyton azt kérdezték, mi volt a legnagyobb élményem a ligában, de a válasz az, hogy draftoltak, hogy megkaptam a lehetőséget" - utalt a korábbi Phladelphia-sztár nehéz gyerekkorára. 

A 76ers az első helyen választotta ki az 1996-os drafton, tíz évet húzott le a klubnál, játszott később a Denver Nuggetsben, a Detroit Pistonsban és a Memphis Grizzliesben, a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, örökre Sixer marad. 

A Jordan utáni korszak kosárlabdájának legmeghatározóbb alakja 2010 óta mindössze tíz meccset játszott, próbált visszatérni az NBA-be, azonban ez már soha nem valósult meg. A harmincnyolc éves kosaras megköszönte korábbi edzőinek, hogy megmentették az életét, külön kiemelte egyetemi trénerét, John Thompsont. Hálás volt családjának, egykori csapattársainak, és külön kiemelt egy ikont.

„Meg kell köszönnöm Michael Jordannak az inspirációt, amit adott. Nélküle nem ment volna, miatta kezdtem el kosárlabdázni, ő mutatott nekem utat, amelyre rá akartam lépni" - mondta Iverson. 

Allen Iverson announces his retirement

A kosarast már tizenhét évesen börtönbüntetésre ítélték, a balhék később is elkísérték, most arról is beszélt, mennyire nehéz normális embernek maradnia valakinek, mikor ennyire reflektorfényben él. Mégsem cserélte volna el az életét. „Az emberek sokszor kérdezik, megbántam-e azokat a dolgokat, amiket korábban tettem. Semmit nem bántam meg. Ha visszamehetnék az időben, és mindent újrakezdhetnék, nem változtatnék a dolgokon, mert ha valamit másképp csinálnék, tökéletes ember lettem volna. Nincs tökéletes ember és nincs tökéletes kosárlabdázó. A pályafutásom hullámzott, sok olyan dolgot tettem, amire nem vagyok büszke, viszont legalább mások tanulhatnak belőle".

Beszélt arról is, mennyit támadták kinézete miatt, miközben ma már mindenki szét van varrva az NBA-ben. Büszke arra, hogy tényleg sikerült megváltoztatnia az NBA-kulturát. „Ma már a rendőrök is fonott hajjal járnak" - jegyezte meg. 

A vagyonát elherdáló Iversonról tavasszal cikkezett az amerikai média, komoly alkoholproblémái és adósságai miatt került a hírekbe, korábban válása során azt ordibálta a bíróságon volt feleségének, hogy egy sajtburgerre sincs pénze, annyira le van égve. 

„Mindent beleadtam a kosárlabdába, amit tudtam. A játék iránti szenvedély még mindig megvan bennem, az akarat, hogy játsszak, egyszerűen nincs. Boldogan hoztam meg ezt a döntést. Nagy utazás volt" - zárta bejelentését elcsukló hangon.