NBA: Nem lehet hivatás a szívatás

2013.11.12. 15:34 Módosítva: 2013.11.12. 15:34

Az Egyesült Államokban óriási botrányt kavart, hogy egy amerikaifutballista a társai zaklatása miatt idegösszeroppanást kapott. Hogy megelőzzék a bajt, más sportágak is léptek, az NBA vezetése felhívta a figyelmet, tilos minden szívatás.

Az NBA a botrány kipattanása után emlékeztető küldött a liga mind a harminc csapatának, hogy megerősítse, a szabályaik szerint nincs helye semmiféle alázásnak, kiközösítésnek vagy megfélemlítésnek. Tilos rasszista poénokat elsütni, verbálisan zaklatni a másikat, vagy éppen lopni tőle, nem beszélve a fizikai bántalmazásról.

Nem véletlen, hogy kiment egy ilyen tartalmú körlevél, az NBA-ben is megszokottak az újoncok beavatási rítusai, bár állítják, korántsem olyan durvák, mint az NFL-ben. Gyakori, hogy a friss igazolásnak kell cipelnie az idősebb csapattársak cuccát, vagy reggelente ők fizetik a kávét és a fánkot, de az is bevett szokás, hogy a meccsekre menve kisgyerekeknek való hátizsákot kell hordaniuk, ezzel is mutatva, ki a zöldfülű.

Solomon Hill, kuss

Az NBA hivatalos nyilatkozata bátor kiállásnak tűnik, bár hogy valóban elkötelezettek lennének, annak némileg ellentmond, hogy két hete még pont egy olyan videó került fel a liga hivatalos Youtube-csatornájára, amelyben két Indian Pacers-játékos, Paul George és Roy Hibbert Solomon Hillt szívatja, akinek egy parancsra el is kell hallgatnia, így az interjú is félbeszakad.