Lepattanókirályból észak-koreai ámokfutó

2014.01.08. 21:57
Dennis Rodman minden idők egyik legjobb védekezőjátékosa volt az NBA-ben. Azóta az alkohol miatt lecsúszott, kezdi elveszíteni az eszét. Unortodox diplomata, vagy pénzért mindenre képes beteg ember?

Ritkán látható olyan, amit a korábbi NBA-sztár Dennis Rodman adott elő kedden a CNN-en esti adásában. Az amerikai hírcsatornán Rodmant észak-koreai túrái miatt vonták kérdőre, mire a kosaras dühöngeni kezdett, mutatóujjával fenyegetve válaszolt az amerikai riporternek.

Hogy megértsük: egy volt kosaras sztár miképpen került a világ legnagyobb hírcsatornájának külpolitikai műsorában prés alá, és megfejtsük a Rodman-jelenséget, ahhoz kanyarodjunk vissza az időben. Az ötvenkét éves amerikai, aki az egyik legeredményesebb játékosa volt az NBA-nek, ötször nyert bajnokságot, hármat a kilencvenes évek legendás Chicago Bullsában Michael Jordan csapattársaként, nem először borult el. 

Shaqnek nekiment, az operatőrt felrúgta, a bírót lefejelte

Rodman még gyerek volt, amikor az apja elhagyta a családot (róla gyűlölettel írt önéletrajzi könyvében is). Lett helyette egy pótcsaládja, egy oklahomai fehér fiúval, Bryne Rich-csel haverkodott össze egy nyári táborban. Bryne többször meghívta magukhoz, idővel már családtagként kezelték, pedig Richéknek nem volt könnyű elfogadtatniuk a fiatal kosarast a konzervatív oklahomai környezetben, ahol a legtöbb lakosnak fekete ismerőse se nagyon volt. 

A Féreg becenevű Rodman profi pályafutását a Detroit Pistonsban kezdte, tagja volt a Bad Boysként emlegetett csapatnak, már akkor beszólt Larry Birdnek, hogy túlértékelt játékos, egy fekete kosarast sosem méltatnának annyira, mint Birdöt. 

De kitűnt a pályán is, kétszer az év védekező játékosának választották, a lepattanókat őrült módra szedte. Néhány évvel később, még a Detroit játékosaként egy megtöltött fegyverrel találtak rá autójában, az apjaként tisztelt Chuck Daly vezetőedző lemondása után nem sokkal. Könyvében azt írta, öngyilkos akart lenni, de inkább úgy döntött, azt az embert öli meg, aki nem akar lenni.

Úgyhogy lett inkább ötszörös bajnok (kétszer a Detroittal, háromszor a Chicagóval), kivételesen jól védekező kosaras, tele piercingekkel, tetoválásokkal, haja színét mindig változtatta, és senkitől nem szart be. Pistonsosként még Scottie Pippent ütötte ki a pályáról, de a nála jóval nagyobb Shaquille O'Nealnek is nekirontott egy Lakers elleni meccsen már Bulls-játékosként. 

Dennis Rodman x Shaquille O'neal

Nem egyszer borult el az agya ennél is durvábban a pályán, még a Spursnél játszott, amikor egy szezonban John Stocktont és Stacey Kinget is lefejelte. 1996-ban Bulls-játékosként a bíróra bólintott rá, 1997-elején pedig egy Minnesota elleni meccsen elesett egy pálya szélén dolgozó operatőrben, úgyhogy tökön rúgta a férfit és kiabálni kezdett vele. Sorra kapta az eltiltásokat és a büntetéseket, sok pénzt bukott emiatt. 

Dennis Rodman kicks cameraman

Egyedül a chicagóiak zenmester sikeredzője, Phil Jackson tudta valamelyest kordában tartani (aki egyébként csodálta a képességeit).

Még a Detroitban játszott, amikor feltűnt, ha az edzője túlpörög a pálya szélén, akkor vele is ez történik. Úgyhogy ha kezdett bevadulni, csak leültem a kispadra, és csöndben maradtam. 

A nagy Chicago Bullsból Scottie Pippennel mai napig jó kapcsolatot ápol, azt viszont elmondta, Michael Jordannel a pályán kívül egy szót sem beszélt, amíg csapattársak voltak. Amikor 2012-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába, bevallotta: Chuck Daly és Phil Jackson voltak az ő pótapái, anyjától pedig bocsánatot kért, hogy sosem voltak igazán jó viszonyban.

Az egész beszéd inkább egy vezeklés volt, mint ünneplés

Nem azért játszottam, hogy híres legyek. Amit itt láttok most, az csak egy illúzió, mert mindig szerettem volna egy színes személyiség lenni.

Orális szex közben adott interjút 

Feltűnési mániája már a kilencvenes években elkezdődött, de nemcsak extrém megjelenése miatt beszéltek róla. Pocsék produkciókban vállalt filmszerepeket, Jean-Claude Van Damme-mal is játszott együtt, többször női ruhában bukkant fel nyilvánosan. De a média éppen ezért imádta.

Hírességekkel kavart, viszonya volt Madonnával, Carmen Electra színésznőt el is vette, házasságuk fél évig tartott. 

Bullsos évei után egyre több gondja akadt a hatóságokkal, elkapták ittas vezetéssel, ráhívták a rendőröket a folyamatos bulik miatt Kaliforniában, és családi erőszakkal is megvádolták. 

Nyolc évvel ezelőtti visszavonulása után egyre súlyosabban jelentkeztek nála alkohollal kapcsolatos problémái. Először 2008-ban ment elvonóra. Másfél éve egyik barátja és tanácsadója, Peggy Williams nyilatkozta azt, hogy azóta sem változott semmi. „Dennis egy nagyon kedves ember, de sajnos súlyos alkoholista. Annyira, hogy ez a munkájában is akadályozza, nem tud rendesen dolgozni, annyira beteg". Állítólag anyagilag is leégett, a gyerektartás miatt is komoly összeggel lógott harmadik feleségének. 

Három éve már annyira szét volt csúszva, hogy betelefonált egy miami rádióba, hogy a Miami Heatről és annak nagy hármasáról beszélgessen, miközben egy nő éppen orálisan elégítette ki. Ezt be is vallotta a műsorban, végigröhögte az egészet. 

Tavaly márciusban, nem sokkal azután, hogy az észak-koreai vezért Kim Dzsongunt életre szóló barátjának nevezte egy interjúban, és elkezdte a „kosárlabda-diplomáciát”, egy New York-i hotel bárjából dobták ki, mert részegen mindenkibe belekötött. 

Először tavaly februárban, a Harlem Globetrottersszel utazott Észak-Koreába, ahol a diktátor társaságában nézte meg a kosarasbemutatót, majd hazatérve azt mondta, Kim Dzsongun csak egy dolgot akar Obamától: hogy hívja fel telefonon. 

twitter

Még ezen az első észak-koreai túráján készült egy fénykép, ezen a korábbi NBA-s Kim Dzsongun nagybátyjával, Csang Szongthekkel koccint, akit a diktátor december elején árulás miatt kivégeztetett.

A túra után pár nappal már a Vatikánban volt a pápaválasztás idején, ott kijelentette, hogy minél hamarabb találkozni akar az új pápával. Aztán kiderült, hogy a túrával csak egy fogadóirodát reklámozott, mert pénzre volt szüksége. 

Boldog születésnapot a diktátornak

Rodman néhány éve megszakította a kapcsolatot a második családjának fogadott Richékkel, nem látogatta őket, nem telefonált nekik, eltűnt. A családanya, Pat Rich sejti, miért tette. 

„Dennis nem szereti a konfrontációt, nem tud felelősségteljesen viselkedni, inkább elmenekül a problémák elől. Vannak olyan dolgok, amikkel nem akar szembesülni" – mondta tavaly tavasszal az idős nő, aki nem érti, Rodman miért nem azokat látogatja, akik átsegítették élete nehéz korszakán, ahelyett, hogy Észak-Koreába utazgat. Szerinte Rodmannek anyagi érdekei fűződik a koreai misszióhoz.  Már abban sem biztosak, ha meghalnának, a volt kosaras elmenne a temetésükre. 

Rodman szerdán lépett pályára az általa toborozott egykori NBA-sekkel Észak-Koreában, Kim Dzsongun születésnapján játszott bemutatómérkőzést. A hakniválogatottból többen is elbizonytalanodtak a napokban, mi is igazán Rodman célja ezzel az egésszel, bár utólag azt mondták, csak az amerikai médiafelhajtás zavarta meg őket. A lepattanókirály továbbra is állítja, missziót teljesít, hisz benne, hogy ajtókat nyithat. 

Ez a képzet vezethetett ahhoz a szürreális interjúhoz, amit kedden adott le a CNN. A beszélgetés alatt a feszengő amerikai kosarasok társaságában Rodman teljesen elvesztette a kontrollt. Hörögve, dadogva ordibált, ujját fenyegetően felemelve próbálta magyárzni, miért is érkeztek Észak-Koreába.

Dennis Rodman gets fiery with CNN

„Leszarom, hogy mit gondol erről az egészről" - üvöltötte beállva Chris Cuomónak, a CNN műsorvezetőjének teljesen kivetkőzve magából, miután szóba került az Észak-Koreában bebörtönzött amerikai Kenneth Bae, akinek az ügyében közbenjárhatna Rodman.

Szerdán ott volt Phenjanban, hogy gálamérkőzést játsszon az észak-koreai öregfiúk válogatottja ellen a távol-keleti ország első emberének feltehetően harmincegyedik születésnapja alkalmából. Még a boldog születésnapot kezdetű dalt is elénekelte a diktátornak.