Ugrania sem kell, hogy zsákoljon

2014.01.12. 09:48

A 26 éves Paul Sturgess Angliában született, ám a rendkívül gyorsan növő fiú hamar rájött, hogy magasságát könnyedén kamatoztathatja a kosárlabdában. 14 évesen, 168 centisen kezdett kosarazni, mellette golfozott és focizott is, aztán 16 éves kora után mindössze egy év alatt 30 centit nőtt - mire leérettségizett, már 218 centi magas volt.

A 232 centire nőtt játékosnak több amerikai egyetemen is meggyűlt a baja a tanulmányi osztályzatokkal, majd 2011-ben a Harlem Globetrottersben kötött ki, ahol ő lett a valaha volt legmagasabb játékos. Érdekesség, hogy azzal a Jonte "Too Tall” (Túl Magas) Hall-lal került be, aki pedig a maga 157 centiméterével a Globetrotters legalacsonyabb tagja lett.

233 cm magas kosaras

A gálacsapat után 2013-ban, az NBA fiókligájában kezdte meg profi karrierjét, jelenleg a Texas Legends játékosa, amely a Dallas Mavericks fiókcsapata. Az NBA-be kerülésre azonban nincs túl sok esélye, hiába az elképesztő magassága, alig kap játéklehetőséget, idén ráadásul mindössze 0,6 pontos meccsenkénti átlaggal rendelkezik.

Pedig ha bekerülne a kosárlabda csúcsát jelentő ligába, ő lehetne ott a legmagasabb az NBA történelmében - ezt a címet a román Gheorghe Muresan és a szudáni Manute Bol tartják 231 centiméterrel.

Sturgess 232 centis (egészen pontosan 2318 milliméteres) magasságát 2011-ben a Guiness Rekord Társaság is hitelesítette, amivel a legmagasabb profi kosárlabdázó lett, illetve a legmagasabb amerikai egyetemi kosárlabdázó címét is őrzi.

Kelléknek is jól jön zsákolásbemutató közben, Garlon Greentől is egészen lenyűgöző, ahogy az óriást átugorva zsákol.

A hatalmas termetű játékos egyébként növekedési rendellenesség nélkül nőtt ekkorára: bár anyja csak 165 centis, apja 206 centiméterre nőtt.

Az NBA jelenleg legmagasabb játékosa Hasheem Thabet, aki 221 centis méretét az Oklahoma City Thunderben kamatoztatja, de tőlünk nem messze, Romániában is van hatalmas termetű kosárlabdázó. Bobróczky Róbert 13 évesen már 216 centi magas volt, korosztályában lényegében lehetetlen levédekezni.