Az NBA meghódítaná Oroszországot

2014.02.01. 08:56

Szergej Bazarevics volt az első orosz kosárlabdázó, aki a világ legjobbjai között bemutatkozott, tíz meccset kapott az NBA-ben, az Atlanta Hawksban, azóta már hét másik honfitársa – például  a 11 szezont játszót Andrej Kirilenko – is szerencsét próbált a tengerentúlon, most azonban fordult a világ: az NBA megy Oroszországba.

Kicsit furcsa, hogy erre a lépésre csak most került sor, de az is igaz, hogy a kosárlabda még messze nem a legnépszerűbb sportág Oroszországban. Ezt szeretné megváltoztatni az NBA és gázóriás Szibur, és több évre szóló megállapodást írtak alá a kosárlabda, ezen belül is az NBA népszerűsítésére Oroszországban.

Az együttműködés keretében tíz olyan városban újítanak fel, illetve építenek kosárcsarnokokat, ahol a Szibur jelen van. Az amerikaiak játékosokat, edzőket, egykori legendákat küldenek Oroszországba, a cél egyre több fiatalt bevonni a kosárlabdázásba.

Az NBA és a Szibur képviselői a Brooklyn és az Atlanta londoni meccsén állapodtak meg a legfontosabb részletekben. Nem véletlen, hogy ezen a meccsen, ugyanis a Brooklyn Nets tulajdonosa a tizedik leggazdagabb orosz, Mihail Prohorov.

„Ez a megállapodás óriási lépés az orosz kosárlabdának” – kommentálta az aláírás David Watts, az NBA alelnöke.

„Sokan szeretik az NBA-t az országban, reményeink szerint egyre többen akarnak majd kosárlabdázni, talán amiatt is, hogy teljesüljön álmuk és játékosként is eljuthassanak Észak-Amerikába.”

Az orosz milliárdos, hazájában a harmadik legtehetősebb, Leonyid Michelson által irányított Szibur Oroszország 26 régiójában van jelen, több mint 50 ezer embernek ad munkát