József, Bánk
-7 °C
0 °C

Könnyebb csoportban a férfi kosárválogatott

2014.02.03. 14:50

Az előzetes várakozások alapján a lehető legkönnyebbnek tűnő csoportba került a magyar férfi válogatott a 2015-ös Európa-bajnokság  selejtezőjének sorsolásán, írta a kezdo5.hu

A 26 válogatottat négy kalapba sorolták, erősség, illetve az utóbbi évek teljesítményei alapján, Sztojan Ivkovics legénysége így a tavalyi, mindent alulmúló előselejtezős produkció után (Fehéroroszország és Szlovákia mögött csak harmadikak lettek a mieink) az utolsó kalapba került.

Öt négyes, illetve két hármas csoportba kerültek a ma délutáni barcelonai sorsolás után a válogatottak, ahonnan majd oda-vissza körmérkőzések után az első helyezettek és a hat legjobb második jut ki a 2015-ös Ukrajnában megrendezésre kerülő Eb-re.

A már említett előselejtezők után Észtország nyert és ezzel kvalifikálta magát, így a rendező Ukrajna mellett az Európa-bajnok Franciaország, az ott ezüstérmes Litvánia, a 2013-as Eb-n harmadik Spanyolország, az akkor negyedikként végző Horvátország, továbbá az ötödik Szlovénia és a hetedik Szerbia (a hatodik Ukrajna már a rendező jogán ott lehet) már biztos résztvevője az Eb-nek a vb-re szabadkártyásként kijutó, így az Európa-bajnokságra is meghívott Finnország, Görögország, Törökország trió mellett.

Azerbajdzsán, Ciprus és Albánia nem indul, így ők a sorsoláson sem vettek részt. 2014. augusztus 10. és 27. között minden mérkőzését le is játssza majd az összes válogatott, ez után  derül majd ki, hogyan is fest a 2015-ös Eb 24-es mezőnye. A csoportgyőztesek mellett a legjobb hat csoportmásodik lehet ott Ukrajnában.

A magyar válogatott utoljára 1999-ben, Mászáros Lajos szövetségi kapitány irányításával jutott ki az akkor még 16 csapatos Eb-re. Az utóbbi két kontinensviadalt már 24-es torna keretein belül rendezték meg, azóta nincsen külön A-, illetve B-divíziós besorolás, hanem együtt, egy szinten versenghetnek a csapatok a részvételért.

 "Rosszabb lehetne a beosztásunk, jobb aligha. A grúzok talán erősebbek a cseheknél, mindenesetre tény, hogy komoly ellenfeleket kaptunk" - nyilatkozta az MTI-nek Stojan Ivkovic szövetségi kapitány. "Bizakodó vagyok, hogy elérhetjük a második helyet, nincs lehetetlen, mindent meg fogunk tenni a kijutásért. Tavaly többen pihenőt kaptak a játékosok közül, remélem, idén mindenkire számíthatok."

Bodnár Péter, a szövetség (MKOSZ) főtitkára hozzátette, a lehetőségekhez képest jó sorsolást kapott a válogatott, és az MKOSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzeti együttes a legerősebb összeállításában léphessen pályára.

A csoportok beosztásai:

A-csoport: Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Izland

B-csoport: Montenegró, Izrael, Bulgária, Hollandia

C-csoport: Németország, Lengyelország, Ausztria, Luxemburg

D-csoport: Belgium, Macedónia, Fehéroroszország, Dánia

E-csoport: Csehország, Grúzia, Portugália, Magyarország

F-csoport: Lettország, Svédország, Szlovákia, Románia

G-csoport: Olaszország, Oroszország, Svájc