Pályán az NBA első meleg kosarasa

2014.02.24. 09:37

Jason Collins vasárnap írta alá a szerződését a Brookly Netshez, este pedig már a pályára is lépett a Los Angeles Lakers ellen az amerikai profi sportok első olyan játékosa, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. A megállapodás 10 napra szól. 

A 35 éves kosaras még tavaly áprilisban, a Sports Illustratednek adott interjúban beszélt nemi identitásáról. Azt nem tudni, hogy ezért-e, de akkor éppen nem volt csapata, legutóbb a Washingtonban játszott.

„Természetesen a kosárlabda játszott szerepet a szerződtetésében” – kommentálta a hírt a Nets igazgatója, Billy King. „Növelni akartuk a variációs lehetőségeinket és az ő tapasztalata, testfelépítése meggyőzött ebben minket. Úgy gondoljuk, hogy jó döntés volt a 10 napos szerződés.”

King nem tért ki a sportoló szexualitására, Collins pedig a pályán tette a dolgát, tíz percet töltött a parketten, pontot nem szerzett, de két lepattanót összegyűjtött, a Nets idegenben nyert hat ponttal.

Korábban két olyan amerikai sportolóról szóltak a hírek, akik bevallották, hogy melegek, de egyik sem a négy fő amerikai major sportban szerepel. A főiskolás amerikaifutballista, Michael Sam lehet a második, ha az NFL drafton leszerződik, illetve korábban az európai futballt játszó, Los Angeles Galaxy-játékos Robbie Rogers beszélt nyíltan szexuális irányultságáról.

Collins amúgy 2001 óta profi, a Nets franchise-elődjében, a New Jerseyben kezdett kosarazni, később a Memphis, a Minnesota, az Atlanta, a Boston és a Washington játékosa is volt. Volt az életének olyan szakasza is, amikor a nők jobban érdekelték, nyolc évig élt együtt a korábbi WNBA-játékossal, Carolyn Moss-szal, már az esküvő napja is ki volt tűzve, de 2009-ben ezt kétszer is lefújták.

Ami a vasárnapi játéknap krónikájához tartozik még: a nyugati első Oklahoma City hazai pályán Kevin Durant 42 pontja ellenére kikapott a Los Angeles Clipperstől.

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 117–125

Miami Heat–Chicago Bulls 93–79

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 83–96

Toronto Raptors–Orlando Magic 105–90

Denver Nuggets–Sacramento Kings 95–109

Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets 102–108

Phoenix Suns–Houston Rockets 112–115

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 108–97