Sterling: Nem vagyok rasszista, felültettek

2014.05.12. 10:58

A rasszista botrányba keveredett milliárdos NBA-klubtulajdonos, Donald Sterling először beszélt részletesen a történtekről a CNN-nek adott interjúban, amelyet ma este mutatnak adnak le. 

„Akárhányszor meghallgatom a felvételt, fogalmam sincs, hogyan mondhattam azokat a dolgokat. Nem tudom, az a lány miért mondatta ki velem ezeket" - nyilatkozta a 80 éves üzletember a csatorna riporterének, Anderson Coopernek.

Sterling ebben a nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésben azt kérte a nála jóval fiatalabb barátnőjétől, V. Stivianótól, hogy ne mutatkozzon feketékkel, felőle lefeküdhet velük, de ne hozza őket csapata, a Clippers meccseire. 

Az üzletemeber szerint csapdába csalták. „Nem szoktam így beszélni az emberekről" - szögezte le. A botrány miatt az NBA-vezetőség örökre eltiltotta Sterlinget, 2,5 millió dolláros büntetést kapott, és megpróbálják arra kényszeríteni, hogy adja el a klubját.

„Nem vagyok rasszista. Szörnyű, szörnyű hibát vétettem. Azért vagyok itt, hogy bocsánatot kérjek azoktól az emberektől, akiket megbántottam" - jelentette ki az interjúban, hozzátette, harmincöt évnyi munka után egyetlen nagy hibát vétett, amit szörnyen sajnál. Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, azért nem kért eddig bocsánatot, mert fogalma sem volt, hogyan tegye jóvá, amit tett. 

Sterling és Stiviano (középen)
Sterling és Stiviano (középen)

A rasszista megnyilvánulásokat a féltékenységgel magyarázta. „Ő egy fekete lány, akit kedvelek, és más fekete férfiakkal lógott. Akarom őt, szóval egy privát beszélgetés során nem mondhatom azt neki, hogy ne legyél másokkal?" - mondta. Arról viszont fogalma sincs, ki hozhatta nyilvánosságra a telefonbeszélgetésükről készült felvételt. 

„Fogalmam sincs, egy nyolcvanéves öregember már nincs teljesen eszénél, velem is ez történt. Azt hittem, hogy kedvel engem, törődik velem. Attól tartok, hogy ötvenegy évvel idősebb férfiként csak áltattam magam. Bárcsak tudhatnám az okát, és azt, hogy valóban fel akart-e ültetni"

A nő, V. Stiviano korábban azt mondta, több felvétele is van, ezeken az üzletember többször rasszista dolgokat mond.

A kiszivárgott beszélgetésen Sterling Magic Johnsonra utalt, akivel a fiatal nő együtt pózolt egy fotón. Állítólag azóta kétszer is beszélt a kosárlegendával, aki elsők között szólalt fel, hogy az üzletembernek nincs helye az NBA-ben. Sterling sem kímélte Johnsont:

„Egy jó embernek tartom, de mi mást mondhatnék. Mindent megtett volna, hogy a kisebbségeket segítse? Nem hiszem. Ettől függetlenül nagy embernek tartom, ugyanakkor nem gondolom úgy, hogy követendő példa lenne a Los Angeles-i gyerekek számára.”

Időközben a főcsoport-döntőért harcoló Los Angeles Clippers új tulajdonosa Sterling felesége, Shelly Sterling lenne, miután az üzletembert örökre eltiltották. A nő eddig is a klub résztulajdonosa volt. Az NBA szóvívője azonban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ha az NBA-csapatok tulajai úgy döntenek, hogy a többségi tulajdonosnak mennie kell, az a többi társtulajdonosra is vonatkozik.