Az NBA legőrültebb 13 másodperce

2014.05.14. 10:58

Egészen szürreális lett az Oklahoma City Thunder és a Los Angeles Clippers közti főcsoport-elődöntő ötödik meccse, melyen a hazai Thunder 7 pontos hátrányból 49 másodperc alatt fordított.

Az Oklahoma City nagyot hajrázott, előbb Kevin Durant triplájával közelített, majd Jamal Crawford hibája után ismét az MVP volt eredményes, így 13 másodperccel a vége előtt már csak két pont volt a két csapat között.

Ekkor a Clippers irányítója, Chris Paul a tőle már megszokott trükkhöz folyamodott: tudta, hogy a Thundernek faultolnia kell ahhoz, hogy esélye legyen az egyenlítésre, így háromnegyed pályáról dobni akart azzal a reménnyel, hogy Russell Westbrook majd szabálytalankodik vele szemben. Westbrook megmozdulását viszont nem fújták le, sőt, Paul még a labdát is elvesztette, amit a Thunder szerzett meg és három az egy ellen vihette a támadást.

Reggie Jackson maga próbálta megoldani, Matt Barnes pedig nem tehetett mást, próbált valahogy védekezni. Egyszerre talált embert és labdát a kezével, utóbbit el is vesztette Jackson, és úgy tűnt, hogy róla pattant vonalon kívülre. Mivel a bírók sem voltak biztosak, visszanézték az esetet.

Ekkor kiderült, hogy Barnes szabálytalankodott, méghozzá rendesen, ám ezt nem lehet az ismétlés alapján vizsgálni, mint ahogy az is látható volt, hogy Jacksonról ment ki a labda, vagyis a Clippers jöhetett volna, ám a bírók a Thundernek adták a támadás jogát - Westbrook triplával próbálkozott, faultolták, így jöhetett három büntető. Az irányító mindet bedobta - társai nem is merték nézni az utolsót -, a Clippers pedig újra elvesztette a labdát az utolsó 6 másodpercben, így a Thunder nyerte az ötödik meccset és összesítésben újra vezet, most épp 3-2-re.

A clipperses Paul a mérkőzés után egész elnézően nyilatkozott, mint mondta, nem szabadott volna ilyen helyzetben lenniük 11,3 másodperccel a vége előtt, csak magukat okolhatják, de edzője, Doc Rivers rendesen kiakadt.

Már a bírói visszanézés után is hevesen kiabált a bírókkal, de még a meccs után sem higgadt le. „Mindenki tudja, hogy a miénk volt a labda. Nekünk kellett volna jönnünk, de a bírók elvették tőlünk. Az egész párharc múlhat ezen a döntésen, ez pedig nincs rendjén. Az egész visszajátszást el kéne vetni” - mondta.

A Thunder végül 105-104-re nyert, míg a másik keddi meccsen a Washinton Wizards csapott oda rendesen az Indiana Pacersnek - Marcin Gortat és John Wall remek játékának köszönhetően 102-79-re nyertek idenben. Akárcsak a Thunder, a Pacers is 3-2-re vezet a négy győzelemig tartó párharcban.