Tizenhat év után nem indul a Sopron női kosárlabda Euroligában

2014.05.30. 11:19

Tizenhat idény után ősztől nem indul el az Euroligában a bajnoki bronzérmes Uniqa Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapata.

Török Zoltán ügyvezető a nyolcszoros magyar bajnok klub szurkolói ankétján belejelentette, 99,9 százalék, hogy visszatérnek a nemzetközi másodosztálynak számító Európa Kupába.

„Csökken az Euroliga létszáma, így pont azok a csapatok esnek ki, akik a valódi versenytársaink voltak. Mivel két csoportot terveznek kialakítani, így a három orosz induló mellett előfordulhat, hogy kettővel is egy csoportba kerülnénk. Ez túl nagy rizikó, kigazdálkodhatatlan költséggel járna. Mindemellett az erős mezőnyben, lehetőségeinket figyelembe véve nem lehetne reális célként kitűzni a rájátszást, ez pedig soha nem volt jellemző ránk. Reményeink szerint az Európa Kupában sikeresebbek lehetünk, ott a valós helyünk az élmezőnyben van."

Az ügyvezető kifejtette, több téren is költségcsökkentést hajtanak végre, mivel a gazdasági környezet miatt több szponzor jelezte, hogy kénytelen visszavenni a támogatása mértékéből.

A keretet is ennek megfelelően állítják össze, nemrég két új tehetséges, de tapasztalatlan fiatalt igazoltak az amerikai Kayla McBride-ot és a szerb Aleksandra Crvendakicsot. Még egy - nem amerikai - játékos szerződtetése várható.

Szurkolói felvetésre reagálva szó esett még arról, hogy az érvényben lévő versenykiírás szerint úgy néz ki, idén nem lesz szlovák-magyar bajnokság. A szezon október elején rajtol, és a magyar-román rendezésű női Európa-bajnokság miatt legkésőbb április 15-ig véget ér.

A soproni MKB Arénát júniustól kibővítik, a csarnok alkalmas lesz arra, hogy egyik otthonául szolgáljon a 2015-ös Eb-nek. (MTI)

Csak a DVTK biztos az Euroligában

„Jövő hét elején kell jeleznünk, hogy vállaljuk-e a szereplést, egyelőre nem tudok biztosat mondani, a napokban még befuthat valami. Ez pusztán pénzkérdés, az Euroligának csak normális költségvetéssel lehet nekivágni" - jelentette ki Berényi Csaba a bajnok PINKK Pécsi 424 ügyvezetője  

Nem tudjuk vállalni az Euroligát, ehhez nem adottak nálunk az anyagi feltételek" - nyilatkozta Mészáros Zalán a PEAC-Pécs ügyvezetője, hozzátéve: a klub a második vonalnak számító Európa Kupában gondolkodik..
   

Hivatalos felkérést még nem kaptunk, de már tárgyaltunk a kosárszövetséggel, a klubtulajdonossal és a szponzorokkal is. Ennek alapján azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel vállalnánk a szereplést" - jelentette ki Szabó Tamás a DVTK ügyvezetője, hozzátéve: legalább 200 millió forint szükséges ahhoz, hogy kigazdálkodják az Euroliga-szezont.

Bodnár Péter, a szövetség főtitkára elmondta, hamarosan megérkezik az európai szövetségtől az a dokumentáció, amely tartalmazza a következő idényre vonatkozó szabályzatot és nevezési díjakat. Ezt továbbítják a szóba jöhető kluboknak a bajnoki sorrend alapján, majd a visszajelzések alapján az elnökség június 17-én dönt az indítandó csapatról. Az Euroliga csoportjainak sorsolása június végén lesz.