Sterling nem törődik bele, perelni fog

2014.05.31. 16:12

Donald Sterling rekordot jelentő kétmilliárd dollárért eladja az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippers együttesét, egyúttal egymilliárd dollárra beperli a ligát az őt ért károkért, amiért meg kellett válnia a klubtól.

A mostani szezonban a rájátszás főcsoport-elődöntőjében búcsúzott együttes eladását az üzletember felesége jelentette be pénteken, a vevő a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer lesz. A megállapodást még jövő héten jóvá kell hagynia a többi csapattulajdonosnak.

Az eladás hírére viszont a liga törölte Donald Sterling jövő hét keddre tervezett meghallgatását, amelyet azért hívtak össze, hogy rasszista kijelentései miatt kizárják a tulajdonosok közül, írta az MTI.

A 80 éves Sterling körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint - többek között - azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, egyben a legsúlyosabb, 2,5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot szabta ki rá.

A csapatot 33 éve birtokló üzletember megtagadta a bírság kifizetését, egyúttal jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám a múlt héten Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak. Az interjú során elnézést kért "szörnyű hibájáért", ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, a média direkt hozta kínos helyzetbe. Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette azt hangoztatva, hogy rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírus hordozó és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.