Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

LeBron egyetlen esélye, hogy egy lapon említsék Jordannel

2014.06.05. 21:57

A Heat sorban negyedszer jutott be a az NBA nagydöntőbe, ez a Boston Celtics 1984-87-es menetelése óta senkinek nem sikerült. A triplázásért hajtanak, ami Jordan óta csak a Kobe Bryantnek és a Lakersnek jött össze az elmúlt időszakban. A Miami azután lőtt ki a semmiből, hogy összehozták LeBron Jamest, Dwyane Wade-et és Christ Bosh-t a csapatnál, ezzel szemben a Spurs az állandóság szobra, hiszen amióta drafolták Tim Duncant 1997-ben, minden szezonban legalább 50 meccset nyertek (kivéve a lockout miatt megrövidített 1999-es idényt, de az akkori 37-13-as mérlegük a teljes szezonra vetítve 61-21-nek felel meg).

Már csak amiatt is iszonyú izgalmas döntőt várhatunk, mert tavaly, drámai módon, csak 7 meccsen dőlt el a párharc. Az pedig csak ráadás, hogy korunk legjobb játékosa (James), és egy, a valaha volt 10 legjobb NBA-s egyike (Duncan), no meg a liga két legjobban passzoló csapata áll majd egymással szemben.

A két keret viszont egészen más elvek alapján rendeződik. Miamiban James az úr, rajta keresztül megy minden, Wade és Bosh a két fő embere, bár Ray Allen és Rashard Lewis is sokat hozzátesz a játékhoz.

A Spursnek is megvan a maga nagy hármasa, hiszen Duncan mellett ott van Tony Parker és Manu Ginobili, de náluk sokkal többet számítanak a kiegészítő emberek. Olyannyira, hogy külön becenevet is kaptak, az Idegenlégióként emlegetik őket, hiszen a 15 játékosból 8 nem amerikai - az öt legtöbb percet játszóból pedig három.

Gregg Popovich vezetőedző egyébként is tökélyre fejlesztette idén a rotálást, egy játékosuk sem volt 30 perces átlag fölött, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 38 éves Duncan is remek formában maradjon a hosszú szezon végére is.

Legendák születhetnek

A Spurs edzője, Gregg Popovich lett az év edzője, míg az csapat általános igazgatója, R. C. Buford lett az év vezetője. Ha a San Antonio Spurs nyer, Popovich mindössze az ötödik edző lehetne az NBA-ben, aki öt bajnoki gyűrűt szerzett, de a sikerben Bufordnak legalább akkora szerepe lenne.

Ugyanakkor a Heatnél sem akárkik dolgoznak. Erik Spoelstra - sorban - harmadik bajnoki címével a hatodik legsikeresebb edző lehetne, míg az elnök Pat Riley kilencedik gyűrűjét kapná - játékosként egyet, edzőként ötöt, vezetőként pedig hármat tudhatna magáénak ebben az esetben.

Ő hozni is fogja a tőle elvárt teljesítményt, Tony Parker miatt viszont aggódhatnak, aki a Thunder elleni főcsoport-elődöntőben újra rásérült bokájára. Ha ez hátráltatja, akár percekben, akár mozgékonyságban sokat veszthet a Spurs. Mint ahogy a Heat is, ha Dwyane Wade térde nem bírja, bár a 32 éves játékos az elmúlt időben nagyon jó formában volt. A Pacers ellen még a szezonátlagánál is jobbat, 19,8 pontot dobott meccsenként, ezzel pedig rengeteg terhet vesz le James válláról.

A legfontosabb feladata viszont Kawhi Leonardnak lesz, neki kell ugyanis őriznie majd LeBront, 22 évesen pedig a világ legjobb kosarasát fogni nem könnyű munka. Nem is azt várja tőle Popovich, hogy leradírozza a pályáról, csak annyira kell visszafognia, hogy ne tudja egyedül eldönteni a meccseket - például ne dobjon 69 pontot, mint a tavalyi döntő utolsó két meccsén.

De nemcsak a két csapatot egymás ellen vizsgálva érdekes a döntő, hanem történelmi kontextusban is. 1984-ben a 62-20-as mérlegű Celtics és az 54-28-as alapszakaszt záró Lakers döntőzött. Az NBA-nek abban az évben lett új főtitkára (az idén leköszönő David Stern), és az volt az utolsó döntő, amit a mérkőzések helyszínét tekintve 2-2-1-1-1-es rendszerben bonyolítottak le.

Idén a Spurs 62-20-szal jutott a rájátszásba, a Heat eredménye 54-28-volt. Stern helyére Adam Silver személyében új főtitkár érkezett, a döntő formátuma pedig 30 év után visszavált a 2-3-2-ről a 2-2-1-1-1-re. Akkor a jobb mérleggel bíró Celtics nyert hét meccsen, de hogy ne csüggedjen a Heat, emlékezzünk vissza 1998-ra.

Akkor nyerte meg Michael Jordan és a Chicago Bulls másodszor sorban a harmadik döntőjét. És hogy jutottak el addig? Az első körben a New Jersey Nets (3-0), majd a Charlotte Hornets (4-1) és az Indiana Pacers (4-3) jött sorban a döntőig, ahol az előző év másik döntősével, a Utah Jazz-zel találkoztak. Ismerősek az ellenfelek? Idén a Miami sorban a Charlotte - akkor még Bobcats, pár hete újra Hornets - (4-0), a New Jerseyből Brooklynba költöző Nets (4-1) és az Indiana Pacers (42) ellen verekedte el magát a döntőig. Ahol a tavaly legyőzött ellenfelük, a Spurs vár rájuk.

De másolhatja-e ennyire Jordan (második) tripláját LeBron James?

A döntő menetrendje

1. mérkőzés - június 6. 03.00, AT&T Center, San Antonio

2. mérkőzés - június 9. 02.00, AT&T Center, San Antonio

3. mérkőzés - június 11. 03.00, American Airlines Arena, Miami

4. mérkőzés - június 13. 03.00, American Airlines Arena, Miami

5. mérkőzés - június 16. 02.00, AT&T Center, San Antonio*

6. mérkőzés - június 18. 03.00, American Airlines Arena, Miami*

7. mérkőzés - június 21. 03.00, AT&T Center, San Antonio*

* Ha szükség

A mérkőzések kezdését magyar idő szerint adtuk meg.