Hadüzenet egy lábtörés miatt

2014.08.05. 00:41
A kosárlabda-világbajnokságra készülő NBA-sztár, Paul George horrorsérülése után fellázadhat az NBA a világbajnokságok, olimpiák ellen – a klubvezetők egyszerűen féltik agyonfizetett, rengeteg pénzt hozó sztárjaikat. Az egész még Michael Jordanékkel kezdődött. Más sportágakban kompenzáció jár, ha valaki nem a klubjánál sérül meg.

Vissza mindent, legyen az, ami az 1992-es olimpia előtt, és ne játszanak amerikai profi kosarasok az olimpián és a világbajnokságokon, sőt az NBA szervezzen magának saját vb-t.

Ilyen közhangulatban készülnek az amerikai válogatott kosarasok az augusztus végén kezdődő spanyolországi világbajnokságra. Újra téma, hogy egy százmilliós bevételeket termelő sztárt jogosan akadályozhatja-e az őt alkalmazó klub, hogy pályára lépjen országa válogatottjában. Persze sokan nem is nagyon törik magukat, hogy a klubjukon kívül máshol játszanak.  

Lázadás

Az egész Paul George horrorsérülésével kezdődött a múlt héten, az Indiana Pacers sztárja egy földet érés után törte el szárkapocscsontját és sípcsontját egy vb felkészülési meccsen, (a felvételt itt lehet megnézni, de ha nem bírja az ilyesmit, inkább ne tegye, tényleg szörnyen néz ki.) Egy egész évre kidőlt, pedig most kezdte volna meg 92 millió dollárt érő új szerződésének első évét.

Az eset után volt olyan NBA-klubtulajdonos, aki dühöngött, többek szerint George sérülése is mutatja, nem lenne szabad a kosarasokat arra kötelezni, hogy egy hosszú szezon után még egy vb-re is elmenjenek.

A legkeményebben a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban kampányolt a világbajnokság ellen, ő nekiment a nemzetközi kosárszövetségnek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, nem is akárhogy. 

A NOB szórakozik az NBA-vel. Ez egy olyan szervezet, melyet átsző a korrupció, és milliárdokat keres. A klubok és a játékosok óriási kockázatot vállalnak, hogy a NOB megtömje a zsebeit. A legnagyobb átverésük az volt, hogy meggyőzték a világot, az olimpia a hazaszeretetről és a nemzeti büszkeségről szól, és nem a pénzről.

Mark Cuban, NBA-klubtulajdonos szerint az olimpiát is támadja
Mark Cuban, NBA-klubtulajdonos szerint az olimpiát is támadja

Cuban szavaiból érezhető az indulat, amit néhány NBA-tulajdonos is érez a nemzetközi tornákkal szemben, nekik tényleg millióik múlnak azon, hogy egy játékosuk épségben hazatér-e. A Mavericks-tulaj nem kertelt, kijelentette, őt nagyon bántja, hogy a NOB és a FIBA pénzt keres ezeken az eseményeken, miközben az NBA és a játékosok semmit sem kapnak. George sérülése jó indoknak hangzik, de ő és a többi tulajdonos is inkább az üzleti érdekeltségét igyekszik védeni.

A texasi klubtulajdonos már két éve is kiosztotta a NOB-ot a londoni játékok előtt, akkor azt mondta, ülnek az olimpiai központban ezek az emberek, és arra gondolnak, itt vannak ezek a seggfejek, mi meg elvesszük tőlük a játékosaikat ingyen". 

Elképzelése is van, hogyan lehetne megoldani a problémát, szerinte a sportolók és a klubok fogjanak össze, és szervezzenek saját világbajnokságot, azzal mindenki jól járna. 

Az egész Jordanékkel kezdődött 

Az NBA-komisszár Adam Silver is kénytelen volt megszólalni az ügyben, ő a játékosok vb-szerepeltetése mellett foglalt állást, azt mondta, a nemzetközi kosárlabda rengeteget fejlődött az 1992-es barcelonai olimpia óta, ezt senki nem kérdőjelezheti meg. 

Az 1992-es Dream Teamre mindenki emlékezik, vagy legalább hallott már, ha követi a kosárlabdát. A többek között Michael Jordant, Magic Johnsont, Larry Birdöt, Charles Barkley-t, Karl Malone-t és Scottie Pippent felvonultató szupercsapat az egész világot meghódította játékával, ők lettek az olimpiai bajnokok. 

Ez volt az az olimpia, ahol az amerikaiak először álltak ki NBA-sztárokkal, miután a FIBA engedélyezte, hogy profikat szerepeltessenek. Ez azóta sem változott, és azzal se nagyon lehet vitatkozni, hogy játékuk jót tesz a nyári játékok és a vb-k nézettségének, és azért az NBA is profitál valamit, ha legnagyobb sztárjait ilyen eseményeken is látják a nézők. 

A barcelonai olimpián a legnagyobb amerikai sztárok játszottak
A barcelonai olimpián a legnagyobb amerikai sztárok játszottak

És hogy letiltják-e az amerikai sztárokat a nemzetközi tornákról? Silver nem számít erre, de azért az ősszel leül majd az NBA bizottsága, hogy megvitassa a kérdést, ott kezdeményezhetnek szabályváltoztatást. 

A FIBA hatályos szabálya szerint, ha nincs komolyabb egészségügyi ok, akkor a játékost rendelkezésre kell bocsátaniuk a kluboknak, igaz a végső döntést a sportoló mondja ki. Ezért nem lesz ott a vb-n LeBron James vagy Kobe Bryant, ők nem kérnek ebből. Az is mutatja, mennyire hiányzik a nagyobb neveknek a vb, hogy a Los Angeles Clippers-sztár Blake Griffin hátsérülésre hivatkozva húzta ki magát az amerikai válogatottból, aztán napokkal később megjelent róla egy felvétel, ahogy nyaralásán egy horvát tengerparton hátraszaltózik a tengerbe. 

George sérülése miatt előfordulhat, hogy az NBA és a FIBA felülvizsgálja korábbi megállapodásukat, és ez sokak szerint akár odáig vezethet, hogy a nemzetközi kosárszövetség eseményein egyetlen NBA-s sem lesz ott. 

Ehhez azért a kosarasoknak is lesz még egy-két szavuk, bármennyire is védenék az NBA-vezetők üzleti érdekeiket. Az amerikaiaknál sokkal érzékenyebben érintené egy ilyen döntés az NBA-ben játszó külföldieket, számukra azért is kiemelten fontos a nemzeti csapat, mert külön piacot jelent otthon. A spanyol válogatottból a nagy nevek Amerikában játszanak, de a Dallas Mavericks-legenda Dirk Nowitzki is rendre ott van a német válogatottal a nemzetközi tornákon. Az már júliusban eldőlt, hogy az argentin Manu Ginobili nem lehet ott a vb-n, a San Antonio Spurs nem engedte el egy sérülés miatt, őt hazájában többször választották az év sportolójának. 

A futballban már van kompenzáció 

Nem csak a kosárlabdában, a mostani futball-világbajnokságon is meglett annak az eredménye, hogy néhány sztár erőn felül teljesített a szezonban. Cristiano Ronaldo nem volt százszázalékos, mégis vállalt meccseket, közben klubja, a Real Madrid pánikolt, hogy a klasszis karrierjét kockáztatja. A halvány vb-teljesítmény után heteket kellett pihennie. A spanyol Diego Costa, aki a BL-döntőben csak perceket játszott combsérülése miatt, szintén észrevehetetlen volt, és az argentinokkal vb-döntős Lionel Messi sem volt az igazi. 

A nagyobb futballklubok már évek óta harcban állnak a FIFA-val, nem szívesen engedik el sztárjaikat a válogatottakhoz, ezért született egy megegyezés. Ennek volt az eredménye, hogy miután tavaly novemberben a német válogatott Sami Khedira súlyos sérülést szenvedett az olaszok elleni barátságos mérkőzésen, a FIFA kénytelen volt kárpótlást fizetni. 2,5 millió euró körüli összeget adtak a Real Madridnak, amiért a futballista nem tudott pályára lépni, miközben a klubnak a fizetést ugyanúgy állnia kellett.

A futballszövetség szabályai szerint minimum napi húszezer eurós kompenzáció jár az érintett klubnak sérülés esetén, a kifizethető összeget 7,2 millió euróban maximalizálták, egy év után már nem jár pénz. 

De a klubtulajdonosok egy másik nagy amerikai bajnokságban, az NHL-ben sem engedik el szívesen a játékosokat a nagyobb nemzetközi tornákra. A szocsi téli olimpia előtt a Philadelphia Flyers elnöke,  Ed Snider fakadt ki, azt mondta, ki nem állhatja az olimpiát, pláne, hogy a szezon közepén rendezik meg. „Ha az idény után akar menni valaki, az rendben van, de tulajdonosként károsnak látom ezt. Káros a játékosoknak, a szurkolóknak és a bajnokságnak". 

Az NHL-eseket se szívesen engedik
Az NHL-eseket se szívesen engedik

Az NHL-nek és az IIHF között ugyanúgy különmegállapodás van érvényben az olimpiákkal kapcsolatban, ennek értelmében a kluboknak kötelező elengedi a téli olimpiára a játékosaikat, a vb esetében már a hokisok döntenek.  

Ilyen felvezetés után jön a vb

Paul George brutális sérülése után a Indiana Pacers elnöke, a korábbi kosárlegenda Larry Bird nem kezdte el az asztalt csapkodni, higgadtan nyilatkozott, ő azt mondta, az ilyen bárkivel előfordulhat, továbbra is támogatják a válogatottat. Pedig neki lett volna a legtöbb oka arra, hogy dühösen nyilatkozzon, de talán a reakciójában az is benne volt, hogy 92-ben Barcelonában ott volt a Dream Teammel. 

És azért is fontos, amit Bird mondott, mert a klubtulajdonosoknak azt is be kell látniuk, mennyire túlhajszolják sztárjaikat, mielőtt a FIBA-ra és a NOB-ra kezdenek el sárt dobálni. Egy NBA-kosaras hetente több mérkőzést is végigrobotol, az alapszakaszban 82 meccs van, ezután jön sokaknak a rájátszás, közben pedig oda-vissza átrepülik Amerikát párszor. Aztán kezdődik a felkészülés és az előszezon. 

Most még ezelőtt egy vb is lesz. Az amerikaiak ugyan újabb sztárt vesztettek el, de még így is erős a csapatuk.  Kevin Durant, James Harden, Stephen Curry és Damian Lillard is ott lehet még a tornán, amit címvédőként várnak, négy éve a törökök ellen nyerték meg a döntőt. Akkor is egy NBA-sekből álló csapattal verték a mezőnyt.