Van benne egy kis afrikai, az a fajta, aki hamisítványokat árul az utcán

2014.09.09. 22:41

Az NBA-s Atlanta Hawks tulajdonosa a hétvégén jelentette be, hogy önként megválik csapatától, miután rasszista botrányba keveredett egy 2012-es email miatt. 

Az amerikai WSB-TV hétfő este újabb levelet közölt, ez egy vezetői megbeszélés kivonata. A találkozón a klub igazgatója Danny Ferry jellemezte az egyik kiszemeltet, a szudáni származású, de brit állampolgár Luol Denget. „Van benne egy kis afrikai. Persze nem rossz értelemben, de az a fajta ember, akinek van egy szép boltja, de közben hamisítványokat árul a hátsó bejáratnál az utcán" - olvasható a júliusi levélben. Ferry ezután az összes afroamerikai embert kétszínűnek és hazugnak nevezte a megbeszélésen. 

A levelet a tulajdonos Bruce Levenson címezték, megjegyezve, hogy Ferry átlépett egy határt, és a Hawks mindig is a különböző kultúrák keveredéséről volt híres. Megemlítik a hasonló botrányba keveredett Los Angeles Clippers-tulajdonos, Donald Sterling ügyét is, akit Levenson a nyilvánosság előtt ítélt el korábban.

Ferry kedden közleményt adott ki, azt állítja, hogy kizárólag játékosmegfigyelők jelentéseire hivatkozott, felolvasta azokat egy konfernciahíváson. 

A Hawksnál kirobbant rasszista botrányt egy olyan levél indította el, melyben Levenson sztereotipizálta a csapat fekete és fehér szurkolói közötti különbségeket. Vázolta kollégájának azt a problémát, hogy több kertvárosi fehér bérletesre lenne szükségük, eközben sértő módon írt az afro-amerikai szurkolókról. Úgy gondolta, a fehérek félnének tőlük, illetve afro-amerikai cheerleadereket szeretnének látni a mérkőzéseken.

Levenson az NBA-vezér Adam Silverrel közösen jelentette be, hogy megválik a klubjától, korábban Donald Sterlinget kényszeríteni kellett, hogy megváljon a Clipperstől.