Halála előtt egy hónappal teljesül kívánsága

2014.10.15. 18:25

Lauren Hill amerikai középiskolás kosaras tavaly októberben egyezett meg az egyetemi bajnokság alsóbb osztályában szereplő Mount Saint Joseph University csapatával, hogy náluk folytatja pályafutását és tanulmányait.

Tizennyolc éves születésnapján hozta meg a döntést, nem sokkal később viszont egyre rosszabbul ment neki a játék, a labdakezelése nem volt a régi, erőnléte sem, edzői nem tudták mire vélni a dolgot. Arra gyanakodott, hogy agyrázkódást szenvedett, úgyhogy orvoshoz fordult. Az MRI-vizsgálat után kiderült, hogy agydaganata van, és nem lehet operálni. Akiknek ilyen típusú daganatuk van, azoknak a statisztikák szerint csupán tíz százalékuk él tovább tizennyolc hónapnál. Elsősorban fiatal korban alakul ki ez a típusú tumor.

Az orvosok azt jósolták, legfeljebb két éve lehet hátra. Ő a tragikus hír ellenére sem akarta feladni a kosárlabdát, „ha még van időm, akkor miért fejezném be?" - mondta, és kísérleti gyógyszerek, illetve terápiák mellett folytatta a sportolást. Szeptemberben az állapota rosszabbra fordult, a tumor növekedett, orvosai közölték vele, decemberben valószínűleg már nem lesz életben. 

Hill mindenképp szeretett volna legalább egy egyetemi mérkőzést játszani életében. Október elején, a 19. születésnapján meglátogatták a csapattársai, mezt kapott tőlük, azt nyilatkozta egy helyi tévéadónak, hogy ettől erősebbnek érzi magát.

November 2-án pedig nagy álma is valóra válik, az egyetemi sportéletet irányító NCAA ugyanis engedélyezte egyetemi csapatának, hogy a lány otthonának közelébe vigyék a szezonnyitó mérkőzést, így a halálos beteg játékosuk is pályára léphet majd.

„Imádom, ahogy a meccseken üvölt a tömeg, ahogy a cipők csikorognak a parketten, és alig várom már, hogy a 22-es számú mezben pályára léphessek" - mondta a novemberi mérkőzésről. 

Edzője szerint Lauren csodálatra méltó ember, aki a halál ellen harcol, de közben a csapatára és családjára is gondol. Neki és a játékosoknak is sokat fog jelenteni ez a mérkőzés.