Michael Jordan beszólt a fiataloknak: Ez nem amerikaifutball

2014.10.17. 12:53

Az NBA-legenda Michael Jordan egyáltalán nincs oda az ötletért, hogy a jövőben rövidebb alapszakaszt rendezzenek az amerikai kosárlabda-bajnokságban. Az NBA kísérleti jelleggel negyvennégy perces mérkőzésekkel próbálkozik az előszezonban, ha bevezetnék, akkor az alapszakasz hét meccsel lenne rövidebb játékidőben. 

A lerövidített alapszakasz ötlete viszont megtetszett a játékosoknak, LeBron James és az egyik veterán, Dirk Nowitzki is rögtön beállt az ötlet mögé, igaz, ők mérkőzésszámban gondolkoznak - ez volt az, ami meglepte a hatszoros bajnok Jordant.

„Mindkét srácot tisztelem, de nekem tulajdonosként, aki ráadásul játszott is, nem érdekem a rövidebb idény. Ha egy NBA-ben nem játszottam volna le 82 mérkőzést szezononként, akkor valahol máshol kosaraztam volna, mert imádtam a kosárlabdát. Mint játékosnak, sosem jelentett gondot a 82 mérkőzés" - érvelt a Charlotte Hornets-tulajdonos Jordan. 

Nowitzkiék álláspontja szerint egy idényben nincsen szükség 82 mérkőzésre az alapszakaszban, hogy eldőljön, mely csapatok a legjobbak a bajnokságban, sokkal hamarabb el lehetne dönteni a kérdést. LeBron azt is kiemelte, a mérkőzésszám számít igazán, ezt szinte mindenki soknak találja a bajnokságban.

A mostaniak javára azt azért el lehet mondani, hogy a játék ma már egészen más megterhelést jelent fizikálisan, mint mondjuk tizenöt-húsz évvel ezelőtt, de ezzel persze a régiek vitatkoznának. Dennis Rodman mondta egyszer, hogy LeBron James csak egy átlagos kosaras lett volna, ha a kilencvenes években játszik, mert akkoriban sokkal keményebb volt a játék.  

Visszatérve a lerövidített szezonra, Jordan szerint ez a tulajdonosoknak sem érdekük, mert jelentős lenne a bevételkiesés, és ezzel jó, ha mindenki tisztában van. A 44 perces meccseket sem különösen tartja jó ötletnek.

„Ez nem amerikaifutball, nekünk nem kell az agyrázkódás vagy egyéb maradandó károsodások miatt aggódnunk, mint nekik, amikor visszavonulnak. Őket még megérteném, ha kevesebbet akarnak pályán lenni, de a kosárlabda nem ilyen sport. Tisztában vagyok azzal, milyen szenvedéseken megyünk keresztül egy idényben, de nem lenne jó egy 15-20 meccsel rövidebb szezon" - mondta.

Ha az NBA engedne a játékosoknak, és kevesebb mérkőzést kellene játszaniuk az alapszakaszban, azzal együtt egy csomó mindent meg kellene változtatni, például a játékosok szerződésébe is bele kellene nyúlni, mivel a liga bevételei is csökkennének.