Tényleg csak 50%-os LeBron James szupercsapata?

2014.11.21. 15:33

A szezon előtt bajnokesélyesnek kikiáltott Cleveland Cavaliers tíz mérkőzésen van túl az idei NBA-szezonnban, öt győzelem mellett öt vereségük van. Az ötvenszázalékos mérleg ellenére leírni még nagyon korai lenne őket, de azért eddig döcögősen ment a játék. 

LeBron James és Kevin Love érkezésével azért lehetett arra számítani, hogy nem megy majd egyből minden gördülékenyen, az első tíz meccsen leginkább a védekezéssel voltak gondok, és Love beilleszkedésével. 

A clevelandiek eddigi hétszer zártak úgy, hogy legalább száz pontot kaptak, igaz, ezekből négyet sikerült megnyerni, azonban a statisztikák alapján egyértelmű, hogy a clevelandiek védelme a mezőny végén van valahol.  

Az olyan meccseken, mint a Denver Nuggets elleni 107-97-es vereség jön ki ez igazán, ahol hiába dobott legalább húsz pontot James, Irving, Love és Waiters, a vége vereség lett.  

LeBron egyik csapatával sem védekezett ilyen gyengén. Első cavalierses időszakában és a Miami Heatnél sem volt különösebb nagy gond a védekezéssel, sőt, a Miamival az élmezőnyben voltak. Ezért is utalt a napokban arra a szupersztár, hogy mi minden kell a győzelemhez.  

LeBron James
LeBron James

„Én vállaltam magamra, hogy vezessem ezeket a fiatal srácokat, megértessem velük, hogyan lehet mérkőzéseket nyerni. El fog tartani egy darabig. Ha több meccset is elveszítesz, akkor rád ragadhat néhány rossz szokás. Ha úgy mész neki egy meccsnek, hogy nem vagy biztos a győzelemben, az megvisel. Ezt kell elfelejteni". Különösebben nem aggódik a védelem miatt, hangsúlyozta, hogy bőven van még idejük javulni. 

Már a szezon előtt arról beszéltek az NBA-s edzők, LeBron úgy lehet a legjobb hatással Kyrie Irvingékre, ha összerántja a defense-t. A Detroit Pistonst edző Van Gundy mondta azt a szezon előtt, hogy az igazán jó védelemhez fegyelem és elszántság kell, James tapasztalata pont ebben segíthet. 

A másik gond, ami többször megmutatkozott az utóbbi hetekben, hogy a szintén nyáron érkezett Love-ot még nem igazán sikerült beilleszteni a csapat játékába. A címvédő Spurstől 92-90-re kaptak ki csütörtök hajnalban, Love-nak az utolsó negyedben mindössze egyetlen mezőnypróbálkozása volt, a mérkőzést tíz ponttal zárta. A vereség után nyilatkozta, hogy nemcsak a tanulási folyamat volt benne ebben a teljesítményben, hanem a frusztráció is. 

Ő is tisztában van azzal, hogy egyelőre nem találja a helyét a Cavaliers támadójátékában. Love-nak azért voltak már jó meccsei, amióta Clevelandben van, a szezon első hat találkozóján legalább tizenhatot szórt, aztán jött a visszaesés, és legutóbb már szinte észrevehetetlen volt. David Blatt edző sem pontosan tudta megmondani, hogy bizonyos szituációkkal van-e gond Love esetében vagy valami mással.

Kevin Love
Kevin Love

Azért igyekezett megnyugtatni játékosát, hogy mindenben igyekeznek őt segíteni, és biztosan rendben lesznek Love számai is, amint az offense végre olyan tempóban pörög, ahogy szeretnék, és a labdát sem adják el olyan sokszor. Benne van az egészben az is, hogy a clevelandiek támadójátékából még sokszor hiányzik a tudatosság, és Kyrie Irvingnek is voltak gyengébb meccsei. 

A címvédő Spurs elleni vereség után LeBron James már optimista volt, hiszen a védelemben tényleg javultak, harcosabbak voltak, ráadásul a bajnokot szorongatták. „Nem szoktam örülni a vereségeknek, de ez egy olyan meccs volt, aminek örültem. Sokkal jobban játszottunk, mint néhány napja, előreléptünk, és a legvégéig mérkőzésben voltunk. Ennél többet nem is kívánhattunk most" - összegzett a sztár. 

Jamesék szombat hajnalban a Washington Wizard otthonában folytatják, a fővárosiak eddig hét meccset nyertek, és csak háromszor kaptak ki.