Bejött a legvalószínűtlenebb dolog az NBA-ben

2015.01.16. 11:17

Egy hónapon belül már az ötödik játékoscserét bonyolította le január 15-én a Boston Celtics. Ez önmagában még nem lenne annyira érdekes, ám úgy, hogy a január 12-én a New Orleans Pelicanstől megszerzett Austin Riverst máris továbbadták a Los Angeles Clippersnek, az lett, így ugyanis összejött az NBA első apa-fiú edző-játékos párosa, hiszen a Clipperst Doc Rivers edzi.

Doc egyébként az előző szezon előtt, 2013-ban pont a Boston Celticset hagyta ott, hogy a Clippers vezetőedzője lehessen. Austin egy évvel korábban került a ligába, így már a 2012-es draft előtt szóba került, hogy ha úgy alakul, Doc akár a fiát is edzheti, de végül a New Orleans Hornets (már Pelicans) a 10. helyen, 11 hellyel a Celtics előtt elvitte a Duke egyetem játékosát.

„Remek lenne, ha edzhetném, csak folyton azt hallgathatnám az anyjától, hogy nem játszatom eleget” – viccelődött akkor Doc, akinek most már mindenképp szembe kell néznie ezzel a problémával, bár jelenleg ez lenne a legkisebb gondja. Szintén 2012-ben, egy másik interjúban már azt mondta, hogy bár hálás lenne egy ilyen lehetőségért, tudja, hogy nagyon kényelmetlen helyzetet jelentene, ha a fiával kellene dolgoznia.

Ezt kapta a Celtics

A január 12-i csereüzletben három csapat vett részt (a Pelicans mellett még a Memphis Grizzlies), a Boston Celtics egyedül az erőcsatár Jeff Greent adta bele, és Tayshaun Prince és Austin Rivers játékjoga mellett egy későbbi elsőkörös jogot is kapott. Riverst viszont már három nappal később továbbadták a Clippersnek (szintén egy háromcsapatos cserében, a Phoenix Suns részvételével) Shavlik Randolph-ért, Chris Douglas-Robertsért, egy 2017-es draft választási jogért és 2,4 millió dolláros, egy későbbi csereüzletben beváltható kivételért cserébe.

Hogy mennyire lesz kényelmetlen innentől a munkája, azt nagyban azon múlik, hogy mit tud kihozni a fiából. Austin ugyanis az elmúlt 1,5 szezonban mindössze 7-szer volt kezdő a New Orleansban, a legjobb szezonjában, tavaly pedig csak 7,7-es meccsenkénti pontátlagra volt képes, ezzel pedig aligha lesz a Clippers segítségére.

Pár éve majdnem összejött már

Mike Dunleavy Sr. 1990-2010 között volt edző az NBA-ben, utolsó hét évében pont annál a Clippersnél, melyet most Doc Rivers vezet. A fia, Mike Dunleavy Jr. (aki ugyanúgy a Duke-on tanult, mint Austin Rivers) 2002-ben került a ligába, jelenleg a Chicago Bullsban játszik, de a 2000-es évek közepén majdnem apja csapatához került. „Amikor mi akartuk megszerezni, a csapata nem akarta elengedni, amikor meg szabadon távozhatott, nekünk nem volt rá helyünk” - mondta az idősebb Dunleavy, aki azt is elárulta, sokkal többet követelt volna a fiától, mint a többi játékostól, hogy véletlenül se tudják megvádolni elfogultsággal.

A legárulkodóbb viszont ez a kijelentése volt:

Remek a kapcsolatom a fiammal. Csak azzal tudnánk elszúrni, ha az edzője lennék.

Doc Rivers hasonlóképp vélekedett, de állítólag a Clippers vezetősége győzte meg arról, hogy nem lehet baj abból, ha leigazolják a fiát. A szezon után viszont újabb kérdés nyílik, hiszen akkor szabadügynök lesz Austin Rivers, és ha a saját apja sem akarna vele hosszabbítani az esetleges gyenge formája miatt, az könnyen az NBA-karrier végét jelentheti.

Kobe-nak újabb csúcs jött össze

A Los Angeles Lakers sztárja 19 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 17 asszisztot jegyzett a Cleveland Cavaliers ellen, ezzel megdöntötte egyéni rekordját: korábban a Michael Jordan vezetette Washington Wizards ellen, 2002. december 2-án jutott 15 gólpasszig, írja az MTI.

A csütörtöki eredmények

Los Angeles Lakers-Cleveland Cavaliers 102-109

Milwaukee Bucks-New York Knicks 95-79   

Houston Rockets-Oklahoma City Thunder 112-101