Arra csak legnagyobb legendák képesek, amire Coach K

2015.04.07. 10:51

Elképesztő hajrával nyerte a Duke kedd hajnalban az NCAA kosárbajnokságának döntőjét a Wisconsin ellen: a hős az elsőéves Grayson Allen volt, akinek a kipontozódás közelébe került két sztár, Jahlil Okafor és Justise Winslow pihentetése mellett kellett hatalmasat alkotnia.

Allen a szezon során alig kapott igazán komoly lehetőséget, meccsenként jóval 10 perc alatt volt az átlagos pályán tölött ideje, a döntőben viszont tőle várták a csodát, ami be is jött. Hét perce ment a második félidő, amikor az idei draft top 5-jébe várt Okafor és Winslow a padra került, nehogy kipontozódjanak, az addig mindössze két pontot szerző Allen pedig beindult.

A kilencpontos hátrányt előbb egy triplával csökkentette, majd a bő egy perc alatt összesen 8 pontjával 51-47-re zárkózott a Duke. 7 perccel a vége előtt már egyenlő volt az állás 54-54-nél, az utolsó négy percben pedig 68-63-ra húzott el Blue Devils a Badgerstől.

Ehhez némi bírói bénázás is kellett azért: két percen belül elnéztek egy ítéletet, amikor hiába látszott a videón, hogy a duke-os Winslow-ról ment ki a labda, nem vonták vissza az eredeti ítéletet, miszerint Bronson Koenig ért bele, ez pedig sorsdöntő tévedés volt 63-58-as Duke-vezetésnél.

Duke-Wisconsin ítélet

A mérkőzés legjobbjának végül a 23 pontig és 5 lepattanóig jutó Duke-irányítót, Tyus Jonest választották. A Duke ezzel az ötödik bajnoki címét nyerte Mike Krzyzewski irányítása alatt (az elsőt 2010 óta), amivel az amerikai válogatottal kétszeres olimpiai bajnok Coach K minden idők második legeredményesebb egyetemi edzője lett, már csak a 10-szeres győztes John Wooden előzi meg.

Krzyzewski 1991-ben lett először bajnok a Duke-kal, amivel 1018 győzelmet, 12 főcsoport-bajnoki címet ért el, illetve 14-szor jutott a negyeddöntőbe és 12-szer a Final Fourba. Ezer fölötti győzelmével egyébként már minden idők legeredményesebb edzője lett, a második helyen a 966 győzelemnél járó Syracuse-edző, Jim Boeheim áll, de ő 3 év múlva biztosan befejezi pályafutását.