Az NBA királyai most odatették magukat

2015.04.18. 00:40
Az idei NBA-szezon alapszakasza róluk szólt: Stephen Curry majdnem 300 hárompontossal zárt, James Harden pedig egymaga cipelte a hátán a Houston Rocketset. A rájátszás előtt megnéztük, melyikük lehet a legértékesebb játékos.

Vége az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság idei alapszakaszának, és bár a szezon legizgalmasabb része még csak ezután jön, az MVP, azaz a legértékesebb játékosnak járó címért zajló versenyt már most érdemes kielemezni, mert egészen elképesztő teljesítményeket láthattunk. Miattuk lett az idei bajnokság az elmúlt évek legjobbja.

A szezon előtt szupercsapatnak kikiáltott Cleveland Caveliers szezonja LeBron Jamesszel ugyan döcögősen indult, de aztán az alapszakasz végére a keleti konferencia második helyén végeztek. LeBron az év elején kihagyott néhány hetet, aztán vadállati formában kezdett el játszani, óriási szerepe volt abban, hogy a Cavsből bajnokesélyes csapat lett a rájátszáshoz érve, minden téren a clevelandiek vezére volt. 

Russell Westbrooknak márciusban egymás után négy mérkőzésen volt tripladuplája, ilyet a feltörekvő Michael Jordan óta senki nem csinált a bajnokságban. Serge Ibaka és Kevin Durant hiányzása mellett rengeteget vállalt, az Oklahoma City Thunder esélyeit a playoffra sokáig egymaga tartotta életben, a csapat támadójátéka csakis rajta múlt, meg közben megcsinált összesen tizenegy tripladuplát, ám a sérülések miatt neki is kellett kihagynia.

  Név Csapat   Meccsek száma   Percátlag   Pontátlag  
1. Russell Westbrook Oklahoma City Thunder   67   34,4 28,1  
2. James Harden Houston Rockets  81   36,8   27,4  
3. LeBron James Cleveland Cavaliers   69   36,1   25,3  
4. Anthony Davis New Orleans Pelicans   68   36,1   24,4  
5. DeMarcus Cousins   Sacramento Kings   59   34,1   24,1  
6. Stephen Curry   Golden State Warriors   80  32,7   23,8  
7. LaMarcus Aldridge Portland Trail Blazers   71   35,4   23,4  

Végül a rájátszás nem jött össze az OKC-nak, az utolsó fordulóban bukták a további szereplést. És ezen az sem sokat szépít, hogy Westbrook lett a dobókirály, mert a szezon további részének lőttek. És ezzel együtt az MVP-címnek is. 

Aztán egy időre Anthony Davis és Chris Paul is képbe került az MVP-versenyben, de március végére már egyértelművé vált, hogy hiába több őrületes teljesítmény, a hajrá James Harden és Stephen Curry nagy harcára éleződött ki. 

Egyedül vagyunk, James 

A Houston Rockets-sztár James Harden azért tudott naggyá válni az idén, mert csapattársa, akitől szintén rengeteget vártak, Dwight Howard a szezon elején térdsérülés miatt kidőlt. Innentől kezdve Hardent nyomta a teher, hogy a Rockets szezonjából a lehető legtöbbet hozza ki, és ez sikerült is. De még hogy!

A legjobbkor robbantott, márciusra-áprilisra már bőven MVP-esélyesként emlegették. Április elején a Kings ellen karriercsúcsot jelentő 51 pontot termelt, néhány nappal korábban az Indiana Pacers elleni ötven pontjával és tíz asszisztjával hosszú idő után az első Rockets-játékos lett, aki ötven pont felé ment egy meccsen – legutóbb ezt Hakeem Olajuwon csinálta meg a csapatnál 1996-ban.

Harden egyedül vitte a hátán a Rocketset
Harden egyedül vitte a hátán a Rocketset

És pont az ilyenek miatt igazán értékes és egyedülálló, amit Harden művelt. Az ellenfelek jól tudták, hogy a Howard és a többiek sérülése miatt ő az egyetlen potenciálisan veszélyes játékosa a Rockets-nak, mégis egymás után hozott ilyen számokat tavasszal, amivel a liga legnagyobb sztárjainak elismerését is kiérdemelte.

Nagy volt az is, ahogy büntetőzött. A Nuggets ellen például huszonöt próbálkozásából huszonkettő bement, a ligában messze ő dobta be a legtöbbet, (816-ot, a második Westbrook 637-et) viszont nem a legjobb százalékkal, de erről majd később. Harden 86,6 százalékos hatékonysággal dobta a büntetőit. Ellenben ő lett az NBA-történetének első kosarasa, akinek legalább 200 hárompontosa volt, és közben bedobott legalább 700 büntetőt. 

A Rockets a Harden-függőség miatt nem tehette meg azt, amit például a Golden State Warriors igen: pihentetni a legnagyobb sztárját és a legeredményesebb játékosát az utolsó negyedben, amikorra már nagyjából eldőlt a meccs. Hardenre végig nagy szükség volt, a GSW-sztárjára pedig mindjárt rátérünk.

 

(százalékban)

Harden átlagosan 36,8 percet töltött a pályán, míg Curry 32,7-et. A ligában senki nem volt több percet a pályán, mint a Rockets-sztár (2953), ugyanakkor ez jót tett számainak is. 27,4-es pontátlaggal zárta az alapszakaszt, Westbrook mögött a második legjobbal, és összesen 81 mérkőzésen lépett pályára

Harden szezonját a kényszer tette naggyá, ekkora teherrel a vállán is óriásit játszott, amiért minden elismert megérdemel. Erre a teljesítményre egy másik évben simán megkapta volna az MVP-t. Az alapszakasz végére a csapat pontjainak vagy asszisztjainak durván negyvenkét százalékában volt szerepe, bár az nyilván nem jött jól, hogy a végén a San Antonio Spurs elleni két meccsen nem igazán ment neki a játék. Arról viszont egyáltalán nem tehet, hogy volt a ligában egy Stephen Curry is. 

Láttad, hogy már megint mit csinált Curry? 

Mert akárhogy is nézzük, ez a szezon Stephen Curry meneteléséről szólt, meg arról, hogyan bolondította meg a ligát. Talán az sem túlzás, hogy miatta volt érdemes nézni az NBA idei alapszakaszát, mivel a Golden State Warriors klasszisa olyan megmozdulásokkal kábított a pályán, és olyan földöntúli számokat hozott össze, hogy azt tényleg csak csodálni lehet, ráadásul mindezt az utóbbi évek egyik legdominánsabbnak tűnő csapatában. 

Néhány meccsel az alapszakasz vége előtt megdöntötte saját triplarekordját, amit még három éve állított fel 268-cal. A hajrára az volt a kérdés, hogy a korábban elképzelhetetlennek tűnő háromszázas határt sikerül-e átlépnie. Végül 284-nél állt meg, de így is brutális szezont hozott hármasokban, persze mit várunk attól, aki edzésen hetvenhét triplát dob be egymás után.

Curry idén is triplarekordot döntött
Curry idén is triplarekordot döntött

Currynek az egy szezonban dobott legtöbb tripla rangsorában az első öt helyből három az övé, itt van egy térkép majdnem az összes idei hármasáról.  

Curryt egy elég jó csapat is körül veszi, ám ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor a Golden State számai nem is annyira kiemelkedők, ha a legnagyobb sztárjuk nincsen a pályán. Nem rosszak, de nem kiemelkedők.

Ha Curry tizenöt pont alatt zárt egy meccset, akkor a Warriors ugyanolyan domináns tudott maradni, míg ha Harden maradt tizenöt pont alatt, akkor a Rockets statisztikája már az ötven százalékot sem éri el. Ezt jelentette Harden a Rocketsnak. És ugyanez igaz arra is, ha valamelyik sztár nem játszik a csapatában: a Rockets pocsék, a Golden State csak simán jó. 

 

(százalékban)

A Warriors átlagosan 10,23-as pontkülönbséggel nyerte meg a meccseit, ez a nyolcadik legjobb a liga történetében, és a második legjobb az 1996/97-es Chicago Bulls óta. Ezért is férhetett bele az, hogy Curry tizenhét utolsó negyedet a padon töltsön. 

A Golden State-sztár védekezésére korábban azt lehetett mondani, hogy átlagon aluli, egészen mostanáig, ugyanis ebben is sikerült feljavulnia, a csapattársak dicsérték, hogy több labdát szerez, jobban helyezkedik. Eközben a büntetőit is elképesztő 91,4 százalékkal dobta be. 

Curry szezon közben nem akart az MVP-címről beszélni, de edzője kimondta, csapattársai pedig mind tudják, hogy ez az egyik célja. Amikor őt kérdezték, hogy kire szavazna, akkor LeBront Jamest mondta, de ez még a télen volt. 

Az MVP-versenyben jól jött neki, hogy az alapszakasz vége felé az utolsó negyedekben is játékidőt kapott. A Portland ellen végigjátszott győztes meccsen például negyvenöt ponttal és tíz assziszttal zárt, ilyen számokat 1997 óta senki nem csinált a Golden State-nél. Az utolsó negyedben hét rádobásából hét bement, összesen 65 pontban volt benne, ami igazi MVP-kinyilatkoztatás. 

 

Curry pazar megmozdulásait is mindenki ámuldozva nézte. Amikor egy csellel úgy fektette el az amúgy elég jól védekező Chris Pault, hogy az a parkettán félkézzel támaszkodva nézte, hogy ellenfele kosarat szerez, vagy amikor félpályás alley-oopokban vette ki részét, és aztán olyan asszisztot adott, hogy körülötte senki nem tudta hol a labda. Vagy ahogy Russell Westbrookot megetette egy láb között áthúzott csellel. A Golden State-sztárt sokkal eladhatóbbakká tették az ilyen megmozdulások, aztán majd meglátjuk, ez mennyire számít bele mindez a végelszámolásnál.  

A számok hazudnak?

Érdemes megnézni néhány támadóstatisztikát, mert azok elég egyértelmű képet mutatnak. 

  • Curry mezőnyből 48,8 százalékosan dobott
  • Hardennél ez a szám 44,2

Harden ugyan rengeteg büntetőt dobott, de Curry az egész ligában a legtöbbet értékesítette.

  • Curry 91,4 százalékos hatékonysággal dobta be őket,
  • Harden 86,6-tal.

Hárompontosokban még nagyobb a különbség:

  • Curry 44,2 százalékos
  • Harden 37,5 százalékos

Assisztokból is a Warriors-kosarasnak van több, 615-555 a mérleg. 

Egymás elleni meccseiken a Warriorsnak ment jobban
Egymás elleni meccseiken a Warriorsnak ment jobban

Mivel Curry az utolsó negyedekben sokszor pihenhetett, érdemes megnézni a három negyedre lebontott statisztikákat, mert így is közel jár Hardenhez. 

  • Curry: 26,3 pont, 4,7 lepattanó, 8,5 assziszt
  • Harden: 26,8 pont, 5,5 lepattanó, 6,8 assziszt. 

Két teljesen más szezont futottak: Harden a sérülések miatt egyszemélyes hadsereg lett a Rocketsnél, Curryt viszont egy nagyszerű csapat vette körül, ezért is tudott nagy lenni, de az is kiderült, hogy hiánya azért meglátszik a csapaton. 

Az NBA MVP-címének győztesét a rájátszás második köre előtt hirdetik ki. A rájátszás meccsei szombat éjszaka kezdődnek.