Bizarr védekezéshez nyúlt a Warriors, hogy fordítson

2015.05.14. 15:31

Miután a Golden State Warriors kisöpörte a New Orleans Pelicanst az NBA-rájátszás első körében, a Memphis Grizzliest jött következő ellenfélnek, de a párharc első megnyert meccse után kisebb meglepetésre 2-1-es hátrányba kerültek, zsinórban kétszer verték őket a memphisiek. De Curryék innen is visszakapaszkodtak.

A keddi negyediknek kicsit radikális stratégiával mentek neki. A párharc azért is nagyon érdekes, mert két csapat eléggé különböző stílusban játszik: a Grizzlies főleg erőből, nagy embereire támaszkodva igyekszik megoldani a meccseket, a Warriorsban több jobban dobó, technikás játékos.

A meccsen a hármasokban nem valami jó Tony Allent többször is látványosan szabadon hagyták. Háromszor próbálkozhatott töküresen hárompontossal, egy sem jött be, és kilenc mezőnykísérletéből mindössze kettő volt sikeres. Ezek után csak tizenöt percet tölött a pályán, leültették, az utolsó negyedben lehetőséget sem kapott. Pedig a Grizzlies-győzelemmel zárult előző meccsen remek védekezőmunkájának köszönhetően nyertek. 

A Warriors taktikája a Grizzlies ellen #2

A videón is látható, a Warriors a gyűrű alá pakolta az embereit, hogy megnehezítse Zach Randolph és Marc Gasol életét. Többször is négy warriorsos ember vadászott a lepattanókra. A Grizzlies az alapszakaszban csak a huszonharmadik volt a triplák értékesítésében, úgyhogy bízhattak abban, hogy bejön a szokatlan megoldás. De Marc Gasolt is nem egyszer engedték dobni, ő tizenkilencszer próbálkozott mezőnyből, hét jött be. 

A Warriors taktikája a Grizzlies ellen #1

A Warriors 101-84-re nyert, a meccs után a memphisiekkel vesztes Allen saját játékát húzta le, azt mondta, semmi befolyása nem volt a mérkőzésre. A Warriorstól Andrew Bogut meg azt mondta, hogy hárompontos próbálkozásokra akarták kényszeríteni az ellenfelet, ha meg Allenék esetleg bedobnak párat, még mindig túlélik. „Leültették az egyik legjobban védekező emberüket, ezzel mi nyertünk” - nyilatkozta.

A következő, csütörtök hajnali meccsre már nyilván kitalált volna valamit a Grizzlies, hogy ne szívassák őket ennyire látványosan, de a Warriors megint segítséget kapott. A védekezésben félelmetes Allen lesérült. 

A Warriors harmincszor próbálkozott hárompontossal, tizennégy bejött, a Grizzliesnél tizenötből csak négy volt sikeres. A meccs végeredménye 98-78-as Golden State-győzelem lett, a memphisiek az egész rájátszásban nem dobtak ilyen keveset. „Mindenki azt mondta az előző meccs után, hogy Tony Allen miatt nem szereztünk elég pontot, most nélküle mindössze 78-cal zártunk” - sajnálkozott az újabb vereség a Grizzlies-edző Dave Joerger.

A győztes Stephen Curryék már 3-2-re vezetnek, és megint úgy játszottak, ahogy az alapszakaszban, jöttek a gyors támadások, a védekezés rendben volt, úgyhogy megtalálták a ritmusukat. Ehhez pedig nagyon kellett a negyedik meccsen a győzelem, amiben szerepe volt az egészen szokatlan védekezésnek. 

Eredmények:

főcsoport-elődöntők, 5. mérkőzések:

kelet:

Atlanta Hawks-Washington Wizards 82-81

A párharc állása: 3-2 az Atlanta javára.

nyugat:

Golden State Warriors-Memphis Grizzlies 98-78

A párharc állása: 3-2 a Golden State javára.

A párharcok az egyik csapat negyedik sikeréig tartanak.