A döntők döntője jön az NBA-ben: LeBron Curry ellen

150529084824-15-finals-creative-lebron-curry-v1.1200x672
2015.06.04. 22:56
LeBron James visszatérése után a Cleveland Cavaliers NBA-döntős, az ellenfél az eddig ellenállhatatlan és látványos játékot mutató Golden State Warriors lesz. Min dőlhet el, ki lesz a bajnok? Elemzés.

A döntő első mérkőzését hosszabbítás után a Golden State Warriors nyerte 108-100-ra.

Az észak-amerikai profi kosárlabdadöntőben összejött az a párosítás, amit mindenki várt: a Stephen Curry által vezetett, az alapszakaszban és a rájátszásban is ellenállhatatlan Golden State Warriors ellenfele az a Cleveland Cavaliers, amelyet már a szezon előtt bajnokesélyes csapatnak kiáltottak ki. 

A péntek hajnalban kezdődő párharctól sokan azt várják, hogy igazi klasszikus döntő lesz, óriási drámákkal, két szupersztár különharcával. Elég nehéz elképzelni, hogy négy mérkőzés alatt meglegyen a győztes,

mi egy hatmeccses párharcra tippelünk,

de nézzük meg részletesen, hogyan jutott idáig a két csapat, és mi lehet a döntő faktor.  

LeBron megjött, hogy visszavegye a királyságot

2014 nyarán nem volt nagyobb sztori az NBA-ben: LeBron James visszatért első csapatához, a Cleveland Cavaliershez. A Királyt annak ellenére kitörő örömmel fogadták, hogy 2010-es távozásakor a nyilvános mezégetés volt a véleménynyilvánítás legenyhébb formája Ohióban.

James viszont jött, látott, és valójában már úgy mondhatjuk, hogy győzött, hogy a fő cél, a bajnoki cím még el sem dőlt. Igaz, nem ő lett az MVP, a Cavaliersnek sem jött össze az alapszakasz legjobb mérlege, mégis döntősök: James öt éven belül ötödször, vagyis négy éven belül harmadik címét nyerheti.

Ez viszont egyáltalán nem lesz könnyű feladat, sőt, amellett, hogy változatlanul ő az NBA legjobb játékosa, a Cleveland a kevésbé esélyes. Erre az az egyszerű a magyarázat, hogy amíg LeBron a legjobb, addig a sorban utána következő tíz játékosból 7-8-at biztosan a Golden State ad.

Az sem segít, hogy a Warriors jobb mutatókkal bír, mint bármelyik csapat, amellyel James valaha összefutott döntőben, illetve, hogy a mostani Cavaliers a második legrosszabb keret James körül a nagydöntőkben. Vagyis LeBron, az NBA alfahímje emberére, pontosabban csapatára akadt a Golden State-ben.

Az az 1972 Chevy Caprice

Nagy tervekkel tért vissza James Clevelandbe, de hiába vitték oda mellé és Kyrie Irving mellé azt a Kevin Love-ot, akitől csodát vártak, nagyon döcögősen indult minden. Január közepén még csak 21-20 volt a Cavs mérlege: James ekkor tért vissza a kéthetes pihenőjéről, ami a persze elég jól sikerült, mert utána 32-9-es eredménnyel zárták le a szezont.

Körülötte a csapat viszont nem volt annyira jó, James a folyamatot ahhoz hasonlította, amikor egy 1972-es Chevy Caprice-t újított fel majdhogynem egy roncsból.

Utáltam az újjáépítést, az idegeimre ment. Százszor küldtem vissza festetni, de amikor visszajött, még mindig nem volt teljesen jó. Aztán amikor végre elkészült, teljesen izgatott lettem. Na, így érzek a csapattal is.

A szezon végére tehát összerázódtak, és ez a rájátszás kezdetén látszott is rajtuk: a Boston Celticset négy meccsen intézték el, a remekül védekező Chicago Bulls ellen 1-2-ről álltak fel, hogy aztán az alapszakaszt sokáig vezető Atlanta Hawksot komolyabb pontkülönbséggel küldjék haza, mint két körrel előtte a Bostont (a Celtics négy meccsen 37 pontot kapott, az Atlanta 53-at, de ebből 30 a negyedik meccsen jött össze).

Ki akar védekezni?

  • Bármennyire élvezetes és látványos LeBron Jamest támadás közben figyelni, a Cavaliers sikere mindenképp a védekezésen múlik majd. Kyrie Irving, aki még mindig nem épült fel teljesen, 100 százalékosan sem bírná a tempót Stephen Curry és Klay Thompson ellen, hát még most, valakinek tehát be kell segítenie majd Irvingnek.
  • Azt nem tudják majd megakadályozni, hogy a Warriors támadjon, a lepattanókkal viszont sokat segíthetnek magukon: a Golden State nagyon erős leindításokban, a Cavs viszont a támadó palánk alatt nagyon jól él, ha ezt folytatják, sok gondot előznek meg.
  • De a legfontosabb érv az lehet, hogy LeBron még be sem indult: ugyan a főcsoportdöntőben 30,3 pontot, 11 lepattanót és 9,3 asszisztot átlagolt, de a dobószázalékai voltak már jobbak is. Ha a kétpontosoknál visszajönne 50 százalék fölé és javítana a rettenetes 17,6 százalékos triplamutatóján, az még félelmetesebbé tenné. Jamesnek el kell érnie, hogy a Warriors védekezésben folyamatosan két emberrel őrizze, ezzel pedig tovább könnyítse a többiek dolgát.
  • Az alapszakasz két meccséből kiindulva is bizakodhatnak: januárban ugyan kikaptak 112-94-re, de akkor nem játszott James, míg február végén, amikor mindkét csapat kőkeményen harcolt, 11 ponttal verték az NBA legjobb csapatát úgy, hogy egy Warriors-játékos sem jutott 20 pont fölé.

Egyedül nem megy

  • A Cavs 14 meccset játszott eddig a rájátszásban, ezekből 11-en James volt a legeredményesebb dobó – a Warriorsnál Curry 15-ből 12-n volt a legjobb, de annyi triplával, amit ő dob, nem nehéz. Az, hogy Tristan Thompson és Timofej Mozgov gépként szedik a lepattanókat, kevés lesz, dobni is el kell kezdenie valakinek, aki alighanem a szezon közben a New York Knicksnél lesajnált, majd onnan megszerzett J. R. Smith lehet.
  • Irving a rájátszás alatt is sérült volt, elég, ha újrasérül, vagy valaki más dől ki a Thompson, Mozgov, Smith, Shumpert négyesből, és Jamesre máris még nagyobb teher kerül majd ki.  

Nem csak alapszakasz-csapat 

Két elsőéves edző a kispadokon 

A Golden State Warriorst edző Steve Kerr kilencéves volt, amikor a Warriors legutóbb bajnoki címet nyert 1975-ben. Kerr játékosként tagja volt a kilencvenes évek legendás Bullsának, majd játszott még a San Antonióban és a Portlandben. Visszavonulása után a Phoenix Suns front office-ában dolgozott, majd tavaly kapta meg első vezetőedzői munkáját a Warriorsnál. 

A Cleveland Cavaliersnél az ötvenhat éves David Blatt ennél már jóval több tapasztalattal rendelkezik edzőként, dolgozott Izraelben, Oroszországban és Görögországban is, azonban az idei volt az első NBA-s szezonja. Voltak hírek szezon közben, hogy LeBronnal nem tökéletes a kapcsolata, és legnagyobb sztárja gyakran felülbírálja a pályán, de egy formálódó csapatból, jó anyagból gyúrt döntős csapatot. 

A Golden State Warriorst az elképesztő alapszakasz után a rájátszásban sem lehetett megtörni, Stephen Curry megkapta közben az MVP-címet, és miért pont most esnének vissza. Ennek több oka lehet, például LeBron James, de nézzük előbb a részleteket. 

A Warriors alapszakasza nem volt annyira érdekes, mint döntős ellenfelüké, mármint abból a szempontból, hogy különösebb hullámvölgyek nem voltak a csapatnál.  Stephen Curryék 67-15-ös mérleggel zárták az alapszakaszt, a csapat védekezése nagyot lépett előre, otthon félelmetesek voltak, ezek után a rájátszásban is nagy dolgokat vártak tőlük. Bár voltak olyan hangok, hogy a jelentős playoff-tapasztalat hiánya meg fog látszani a játékukon.

De nem így volt. Már az első fordulóban kisöpörték a New Orleans Pelicanst. Aztán jött a Memphis Grizzlies, ahol egy teljesen más stílusban játszó, fizikálisan erős csapat volt az ellenfél, de mikor 2-1-re vezetett a Memphis a párharcban, akkor radikális védekezéshez nyúltak. Egyenlítettek, és 4-2-vel lezárták a párharcot. 

A Houston Rockets elleni főcsoportdöntőben összejött a Stephen Curry–James Harden-párharc, az MVP-cím is köztük dőlt el, de Harden hiába igyekezett a hátán cipelni a csapatot, a Golden State végül az utolsó akadályt is megugrotta, hogy harminc év után meglegyen a döntő.

Amikor legutóbb döntős volt a Golden State, még hárompontos sem volt az amerikai kosárbajnokságban.  

Azért nem csak Curry show-ja

  •  Stephen Curry jelenti manapság azt a szórakoztatófaktort, amit a kilencvenes években kaptunk meg több klasszistól, és számtalan statisztika is ezt igazolja. A liga történetének második olyan játékosa lett a Houston ellen, aki egy konferenciadöntős meccsen legalább negyven pontot szerzett, miközben legalább öt sikeres hárompontosa volt és dobásainak 55 százaléka bement. Előtte csak Jordannek sikerült ez. Curry a rájátszásban ugyanúgy húzóember tudott lenni, 38,1 percet átlagolt, a végsőkig kihasználták, és lehetett is rá támaszkodni, félelmetes formában érkezik a bajnokságot eldöntő párharcra, már a rájátszásban is rekordmennyiségű hárompontost értékesített. 
  •  A Warriors pazarul dobott, és nemcsak az alapszakaszban, ahol a második legjobban dobó csapat voltak, hanem a rájátszásban is, ahol a harmadikok voltak a számaik alapján, eddig nem nagyon volt erre ellenszere senkinek. 
  • A korábban már említett védelem. A Golden State Warriorsnak olyan emberek állnak rendelkezésére, akikkel fel lehet venni a harcot LeBron James ellen. Bár kétségtelen, hogy a rájátszásban nem ment olyan hatékonysággal a védekezés, mint az alapszakaszban. Andrew Bogut és Draymond Green kulcsember lehet. A Warriorsra igaz az, hogy a Cleveland eddigi rájátszásbeli ellenfeleinél több lehetőségük van arra, hogy megállítsák Jamest. A Cavs-sztár el is ismerte, hogy ez így van, de azt ígéri, ez semmiben nem fogja befolyásolni a játékát.
  • A keret mélysége az, amiben szintén erős a Warriors, ugyanis a kispadról is több játékost tudnak mozgósítani. Ahogy történt az a Houston elleni főcsoportdöntőben is, amikor James Hardennel kellett kezdeni valamit, több embert is kipróbáltak a párharcban. Egy NBA-döntőben, az idény végén rengeteg múlhat azon, hogy a kispadról kiket tudnak, és ebben jobban áll a Warriors. 

Mi szólhat ellenük?

  • A Warriors lesz az 1997-es Utah Jazz után az első olyan csapat, melynek egyáltalán nincsen döntős tapasztalata, és az NBA-ben, mint minden más sportágban, a döntő egy teljesen más műfaj. Legutóbb az 1991-es, Michael Jordannel felálló Chicago Bulls tudott úgy bajnok lenni, hogy egyetlen játékosuknak sem volt nagydöntős tapasztalata. 
  • Ebben a rájátszásban csak akkor volt gondban igazán a Warriors, amikor eladta a labdákat a meccseken, ez ebben a párharcban halálos lehet. 
  • Lepattanókban félelmetes ellenfél a Cavaliers, az ellenfél palánkja alatt nagyon kell majd figyelnie a Warriorsnak erre. 

A döntő az egyik fél negyedik győzelméig tart. Tavaly a San Antonio Spurs 4-1-re verte el a Miami Heatet, LeBron James utolsó heates szezonjában. Egy évvel azelőtt a Spurs nagyon közel járt ahhoz, hogy 3-2-nél megnyerjék a párharcot, de végül 4-3-mal a Heat lett a bajnok.