LeBronékból kirobbant az állat a harmadik negyedben

GettyImages-476484958
2015.06.10. 05:56

A Cleveland Cavaliers a vasárnap esti, elképesztően küzdős idegenbeli egyenlítés után ott folytatta a Golden State Warriors elleni NBA-döntőben, ahol abbahagyta: kőkemény védekezéssel próbálta meg kizökkenti az alapszakasz legjobbját.

Csakhogy már Clevelandben a próbálkozás sokkal több volt ennél, az első félidőben az MVP Stephen Curryt és bizonyos szinten magát a Warriorst is sikerült leradírozniuk a pályáról. A Golden State 24 perc alatt 37 pontra volt csak képes, ami a szezonban a legkevesebb volt tőlük. Curry a második perc közepén szerzett egyetlen kosarat, akin Matthew Dellavedova a második meccshez hasonlóan ezúttal is kiválóan védekezett. A Warriorsnál Andre Iguodala okozott némi meglepetést, mivel az elsősorban védőmunkája miatt kedvelt játékos a félidőre már 10 pont közelében járt.

A döntőre pokoli formába lépő irányító ellen a Warriors elképesztően pocsék számokat tudott felmutatni, ráadásul Dellavedova a pontszerzésben is elkezdett beindulni, a félidőben viszont így is csak 44-37-re vezetett a Cavaliers. Ez lehetett volna kettővel több is, LeBron Jamesnek ugyanis volt egy teljesen tiszta kosara, illetve csak lett volna, ha a csapattárs Tristan Thompson a lepattanóért ugorva ki nem ütötte volna a labdát a gyűrűből.

Hogy ne sok minden múljon ezen a hibán, a Cleveland elképesztő hajrába kezdett a harmadik negyedben: a Warriors annyira beragadt, hogy 3 perccel a negyed vége előtt már 20 ponttal vezetett a Cavaliers, ami messze a legnagyobb különbség volt az idei döntőben.

A negyedik negyedre viszont elfogyott a Cavs lendülete, Curry viszont remekül ritmusba jött, így hét és fél perccel a vége előtt a 20 pontos hátrányt 4-re faragta le a Warriors, ezt a különbséget pedig tartani ugyan tudták, de sokkal közelebb nem tudtak kerülni LeBronékhoz.

A hajrát aztán a Cavs kezdte meg, James egy hatalmas alley-ooppal hozta hangulatba a közönséget, amit két kihagyott Warriors-tripla fogott közre, elhúzni viszont nem tudtak: 2:32 volt még hátra, amikor a Golden State feljött 81-80-ra. A folytatás is nagyon hullámzó volt, előbb a Cavaliers húzott el a James, Dellavedova párosnak köszönhetően 92-83-ra, majd Lee-nek és Currynek köszönhetően (ők szerezték a Warriors utolsó 23 pontját) a Golden State visszajött 94-91-re, de ez is kevés volt.

James alley-oopja Delly asszisztjából

A legvégére még két Lebron-büntető jutott, ezzel 96-91-re nyert a Cavaliers, amely 2-1-re fordította meg az NBA-döntő állását. James és Dellavedova a Cleveland 96 pontjából 78-ban volt benne, egyikükre sem volt igazi válasza a Warriorsnak. Előbbi 40 ponttal, 12 lepattanóval és 8 assziszttal zárt, vagyis közel volt a tripladuplához, míg Dellavedova 20 pontjával és számtalan kierőszakolt labdavesztésével volt kulcsfontosságú.

James a döntő első három meccse után 123 ponttal áll, ennyit még senki nem dobott a nagydöntőben (Rick Barry 1967-ben 122-ig jutott), a Cleveland pedig története során először nyert hazai meccset az NBA-döntőben.

Eredmény, NBA-döntő, 3. mérkőzés

Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors 96-91

A Cleveland 2-1-re vezeti a párharcot, ami az egyik fél negyedik győzelméig tart. Folytatás magyar idő szerint péntek hajnalban.