Kiütötték a kosaras nőket, 3 nap után kiestünk

2015.06.14. 21:40

 

Az utolsó, hétfői csoportmérkőzéstől függetlenül már biztosan nem jut tovább a győri középdöntőbe a magyar női kosárlabda-válogatott a Romániával közös rendezésű Európa-bajnokságon, mivel harmadszor is kikapott Sopronban, jelentette az MTI.

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese - amely előzőleg a svédektől és a litvánoktól szenvedett vereséget - vasárnap a címvédő spanyolokkal szemben maradt alul, amelyik igen kemény ellenfélnek ígérkezett, mert bevallottan az aranyéremért érkezett.

Tavaly világbajnoki döntőbe jutottak, ahol az egyeduralkodó amerikai válogatottól kaptak ki. Kulcsjátékosuk, Alba Torrens tavaly az év európai kosarasa lett, és még úgy is az idei torna egyik favoritja, hogy az előző Eb legjobbjává választott Sancho Lyttle amerikai klubszerződése miatt ezúttal nem áll rendelkezésére.

Hamar 0-6-os, majd 2-11-es hátrányba kerültünk. Torrens a nyitónegyedben kilenc pontot dobott, és a spanyolok kétszer hatékonyabbak voltak a mezőnyből. A folytatásban 14 pontra meglépett az ellenfél, majd Vajda Anna szokásos triplája - a győri játékos eddig minden meccsen szerzett hármast - hozta tízen belülre a mieinket.

Az Eb magyar felfedezettje és legmagasabb játékosa, Határ Bernadett - aki az előző meccsen újoncként 10 pontig jutott - ezúttal is jól dolgozott a palánkok alatt a maga 208 centijével, és a nagyszünetben hat pontjával a csapat legeredményesebbje volt. A félidőben 34-26-ra vezettek a spanyolok.

A folytatásban feljött a magyar csapat (29-36), amikor Fegyverneky Zsófia, aki három és fél hónapja szült, duplát dobott, aztán Honti Kata szorgalmával háromra csökkent a hátrány. A harmadik negyed végén 41-44-et mutatott az eredményjelző.

A csoda azonban elmaradt, 2 hazai pontra 12 érkezett, ezzel a spanyol együttes egyértelművé tette, hogy ezen a meccsen akarja bebiztosítani a továbbjutását. Az összeroppanó magyarok innentől már nem tudtak komoly ellenállást kifejteni, így eldőlt, hogy nem végeznek a D csoport első három helyén, tehát nem jutnak tovább a győri középdöntőbe, azaz a 14-20. helyen fejezik be az Eb-t.

A magyar együttes Európa-bajnokságokon legutóbb 2003-ban, Görögországban nyert mérkőzést, azóta ugyanis csak 2009-ben jutott ki Eb-re, akkor pedig három vereséggel búcsúzott Lettországban. A válogatott hétfőn 19 órakor a szlovákokkal csap össze, már tét nélküli mérkőzésen.

"A feljavuló védekezésünkkel visszajöttünk a meccsbe, és nem hagytunk könnyű kosarakat az ellenfélnek” - kezdte értékelését Stefan Svitek szövetségi kapitány. „Csakhogy az összes meccsünkön elrontottunk egy negyedet, ma az utolsó volt az. A spanyolok 69 pontja önmagában nem sok, de sajnos 23-mal több lepattanót szedtek nálunk. Az utolsó mérkőzésünknek már nincs tétje, de a lányokat nem kell motiválni, hiszen ez egy hazai Eb, és a végsőkig küzdeni fognak."

Eredmények, 3. forduló, D csoport:
Spanyolország-Magyarország 69-46 (21-13, 13-13, 10-15, 25-5)
A legjobb magyar dobók: Honti 10, Quigley 8
Litvánia-Svédország 70-68

    A D csoport állása:
1. Spanyolország 6 pont/3 mérkőzés
2. Litvánia 6/4
3. Szlovákia 5/3
4. Svédország 4/3
5. Magyarország 3/3