LeBron James egy örök vesztes?

2015.06.17. 17:52
Hatszor volt NBA-döntős, de csak kétszer nyert, és hol van ez Jordanhez, Kobe Bryanthez képest? Őt hibáztatni hülyeség, emberfelettit játszott.

A harmincéves James karrierje hatodik döntőjét játszotta, négyet a Miami Heattel és kettőt a Cleveland Cavaliersszel, de csak kettőt tudott megnyerni, úgyhogy sokan már most megkérdőjelezik az örökségét, amit gyakran mérnek össze a hat bajnoki gyűrűvel visszavonuló Michael Jordannel, vagy az eddig öt gyűrűig jutó Kobe Bryanttel.

Egyesek már most vesztesezik. 

LeBron Jamesszel a Cleveland egyszemélyes támadójátékot játszott a döntőben, miután a menetelésben Kevin Love-ot és Kyrie Irvinget is elvesztette a csapat. Az, hogy a legnagyobb segítsége egy Mozgov-kaliberű kosaras volt a döntőben, sok mindent elmond.

James egymaga egy olyan csapatot tartott versenyben a fantasztikus Golden State-tel szemben, amelynek tagjai aligha hasonlíthatók azokhoz a játékosokhoz, akikkel Jordan és Kobe bajnoki címeket nyert.

A Cavsben a döntőre maradt játékosok nem tudták kiegyensúlyozottan azt hozni, amivel LeBronnak segíteni lehetett volna, ráadásul a keret mélysége sem volt olyan, mint a Warriorsnál. Egy emberrel pedig nem lehet bajnokságot nyerni, lehet az James, Jordan vagy Bryant. 

Ha James döntős számait nézzük, emberfelettit produkált, pláne, hogy alig volt ideje pihenni.

Szinte végig foglalkoztatták, átlagosan 45 percet töltött a pályán (a rájátszásban pályán töltött percekben az idei döntő ötödik meccsén körözte le Jordant), és eközben: 

  • 35,8 pontot átlagolt
  • 8,8 asszisztja volt átlagosan
  • 13,3 lepattanója

Mindhárom kategóriában ő volt a legjobb a döntőben, és ez történelmi teljesítmény. A hat döntős mérkőzésen kétszer is tripladuplát ért el, ami egy assziszt híján az utolsó meccsen is összejött volna, és harminc év után ő volt az első játékos az NBA-döntőkben, aki legalább negyvenpontos tripladuplát jegyzett egy meccsen.

Az MVP-választáson egyébként négy szavazatot kapott, a győztes Igoudala hetet. 

És akkor még ott van az is, hogy a szerda hajnali utolsó mérkőzésen LeBron a legfiatalabb kosaras lett az NBA-történetében, aki a rájátszásban az ötezer pontot elérte. Ez korábban csak Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar, Kobe Bryant, Shaquille O'Neal és Tim Duncan szintű klasszisoknak sikerült. Ideje pedig még bőven van arra, hogy ebben a kategóriában is a legjobb legyen, mielőtt visszavonul. 

Mindettől függetlenül LeBronnak most már elege van, ez elég egyértelmű volt a döntő utáni nyilatkozatában.

Eddig úgy gondoltam vissza ezekre a helyzetekre, inkább be se jutottam volna a rájátszásba, vagy veszítsek inkább a döntőben? Nem tudom, mi a jobb. Kétszer maradtam le a rájátszásról pályafutásom során. Négyszer vesztettem döntőt. Kezdem úgy érezni, jobb lenne, ha lemaradnék a rájátszásról, minthogy még egyszer kikapjak a döntőben. Kevésbé fájna. Ugyanakkor eszembe jut, micsoda élmény volt a rájátszásban sorra nyerni a fordulókat, a konferenciadöntőt. Remélem, leszek olyan szerencsés, hogy újra átélhessem.

De az is biztos, hogy nem ugyanígy akarja átélni a következő menetelést. James a döntőben a teljesítőképessége határait feszegette, bár ezt is nehéz megítélni, mivel a teljesítményére mindig képes rátenni még egy lapáttal. LeBron nyilatkozata inkább arra utal, hogy mennyire elkészült a végére.

Amikor a Warriors-kosarasoknak gratulált, majdnem elsírta magát, és a fenti szavai is utalnak arra, hogy micsoda nyomást kellett elviselnie. 

Sok mindennek kitettem a testemet, de ára van annak, hogy az ember győzzön. Győztem? Nem nyertem bajnoki címet. De sok jó dolgot csináltam az első évemben

Kicsit homályos az is, hogy mi lesz most a Clevelanddel. James marad, de többen szabadügynökök lesznek, Kevin Love, J.R. Smith és Tristan Thompson is távozhat, bár Love esetében most már inkább a maradás tűnik sanszosnak. De a csapatnak minden esélye megvan arra, hogy ezt a menetelést jövőre is megismételjék, olyan sokat azért nem kell változtatni.

Cleveland városa 1964 vár arra, hogy valamelyik csapata végre bajnoki címet nyerjen, és erre továbbra is az NBA-s Cavaliersnek van a legnagyobb esélye. 

LeBron tavalyi visszatérése, Love érkezése, az ötvenszázalékos szezonkezdett, sérülések, LeBron és az edző David Blatt viszonya, aztán a rájátszásbeli sérülések miatt egy hullámvasút volt ez a szezon a Clevelandnek, és különösen LeBron Jamesnek. És időnként a szerencse is hiányzott.

És, hogy LeBron James vesztes lenne? Nem, LeBron James a világ legjobb kosárlabdázója, ahogy ezt ő is megmondta magáról az ötödik meccs után.

Az elmúlt öt évben éppen aktuális csapatával folyamatosan ott volt a döntőben , és a mostani volt karrierje legnehezebb döntője. A vereséget nem lehet a nyakába varrni, nélküle a Warriors valószínűleg kisöpörte volna a döntőből a Cavalierst.