Behódolt az NBA a triplakirálynak: 40 év után újra bajnok a Warriors

2015.06.17. 06:21
1975, vagyis 39 szezonnyi kihagyás lett újra bajnok a Golden State Warriors, amely szerdai győzelmével 4-2-re verte a Cleveland Cavalierst az NBA döntőjében. Ekkora szünet két bajnoki cím között még sosem volt az NBA-ben.

A Cavs szakított azzal a felállással, amivel komoly verést kaptak a döntő ötödik meccsén Oaklandben, és pályán hagyták a center Timofej Mozgovot, hogy legalább ennyi előnyük legyen a sorban két meccset nyerő, gyors, kisebb emberekre váltó Golden State ellen. A húzás elsőre be is jött, a Cleveland hamar ellépett 7-2-re, de Stephen Curry, Andre Igoudala és Draymond Green együttes hajrájának köszönhetően hamar nagyot fordított a Warriors, amely az első negyed végén már 28-15-re vezetett.

A nagy előny miatt kicsit vissza is vett a tempóból a Golden State, de épp csak annyira, hogy amikor közel, 5-6 ponton belülre került a Cavs, újra ellépjenek. Sokáig úgy tűnt, hogy ez is marad a félidőben a játék képe, de előbb Mozgov büntetőivel, majd James és Tristan Thompson kosaraival 45-43-ra zárkóztak fel a hazaiak. Bő két perccel a negyed vége előtt James történelmet is írt egy triplával, hiszen megszerezte karrierje során az 5000. pontját a rájátszásban. Ez előtte csak 5 NBA-játékosnak sikerült, de mind közül James érte el legfiatalabban a mérföldkövet.

Ugyan a hajráig egész simának tűnt a Warriors szempontjából a félidő, egyáltalán nem vették könnyedén a sorsdöntő mérkőzést, Curry például ismét igazolta zsenijét, amikor a labdát tökéletesen védve tört palánkra, esélyt sem hagyva J.R. Smithnek a blokkolásra.

A Cleveland nagy feltámadása ráadásul úgy jött, hogy az első félidőben (illetve az egész meccsen) nagyon pocsékul vigyáztak a labdára, csak két negyed alatt már 13 eladott labdájuk volt, melyekből közvetlenül 19 pontot szerzett a Warriors. De ez sem szegte kedvét Jameséknek, akik a második félidő elején két gyors kosárral át is vették a vezetést.

Azt viszont csak egy percig tartották, a Warriors ismét megrázta magát, és a 45-47-es hátrányból villámgyorsan elhúzott előbb 10, majd egy perccel a negyed vége előtt már 15 pontra - ilyen előnyből 57 alkalomból egyszer sem kaptak ki a szezon során.

A végére még egy nagy hajrá maradt a Cavaliersben, de LeBron James mellé hiába társult be Smith és Mozgov is, 8 pontnál nem tudták jobban megközelíteni a Golden State-et, ami három és fél perc alatt 16 pontot szerezve látszólag eldöntötte a bajnoki cím sorsát, hiszen 5 perccel a vége előtt 94-79-re vezettek.

Ebben persze óriási szerepe volt a három triplával is 25 pontig jutó Stephen Currynek, de legalább ilyen fontos volt a Warriors számára az egész nagydöntőben erőn felül teljesítő, a hatodik meccsen 25 pontot szerző Iguodala, illetve az óriási meglepetésre tripladuplát összehozó Draymond Green.

A végét viszont még így is majdnem elrontotta a Golden State számára a Cavs, J.R. Smith ugyanis őrült dobálásba kezdett az utolsó perchez közeledve, 40 másodperc alatt dobott három triplát, amivel fél perccel a vége előtt újra csak 4 pont volt a Warriors előnye. A lendület viszont itt elfogyott, támadásban már nem tudtak mit kitalálni, védekezés helyett pedig csak szabálytalankodtak, abban bízva, hogy a vendégek majd rontanak. De nem rontottak, így végül 105-97-re nyerve megszerezték a Warriors történetének negyedik bajnoki címét.

A Golden State ezzel szűk elit tagja lett, legalább négy bajnoki címe ugyanis rajtuk kívül csak a San Antonio Spursnek, a Chicago Bullsnak, a Los Angeles Lakersnek és a Boston Celticsnek van.

Iguodala teljesítményét a meccs után is elismerték:

úgy lett a döntő MVP-je, vagyis legértékesebb játékosa, hogy az alapszakaszban egyetlen mérkőzésen sem volt kezdő.

Eredmény, döntő, 6. mérkőzés:

Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors 97-105

    A döntőt a Golden State nyerte 4-2-re.