Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Az elitbe vágyik a magyar U20-as kosárválogatott

2015.07.06. 13:37

A magyar válogatott célja az A-divízióba jutás lesz a csütörtöktől július 19-ig, Székesfehérváron sorra kerülő U20-as B-csoportos férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. Bodnár Péter, a magyar szövetség főtitkára az eseményt felvezető hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a csapattal szemben az elvárás az élvonalba jutás - ehhez dobogón kell végezni -, és a gárdával a felnőtt válogatott szakmai stábja foglalkozik, írta az MTI.

Szavai szerint a hazai rendezéssel ismét bizonyított az MKOSZ sportdiplomáciai képessége, 2008 óta ugyanis Magyarország már hetedszer rendez utánpótlástornát. Úgy vélte, Székesfehérvár, ahol két nemzetközi szinten elfogadott sportcsarnok is van, kiváló házigazda lesz.

Cser-Palkovics András polgármester, az MKOSZ elnökségi tagja szerint a városvezetésnek az a célja, hogy minden július a sportról szóljon a városban. Megemlítette, hogy kedden az atlétikáé lesz a főszerep a Gyulai István Memorial nemzetközi versennyel, majd pedig a kosárlabdázók veszik át a stafétát.

Pór Péter, a magyar együttes vezetőedzője elmondta: novemberben kezdődött el a felkészülésük, négy mini edzőtábort rendeztek azóta, majd június eleje óta folyamatosan együtt dolgoznak a kerettel, amely eredetileg harmincfős volt. Mára tizenöt játékosra csökkent a létszám, a 12 nevezhető játékos kijelölésére szerda estig lesz lehetőség.

Közölte, hogy az edzőmeccseken mindenki meggyőző teljesítményt nyújtott, a hét győzelem mellett mindössze egyetlen vereség csúszott be, így bizakodva várják a tornát. Megjegyezte: hazai pályán kiharcolható a feljutás, de nem lesz könnyű teljesíteni.

A szakvezető szerint a csoportban szereplő együttesek közül papíron a svéd és a szlovák gárda lehet ellenfelük a továbbjutást jelentő első két helyért. Az albán és moldáv válogatottról kevesebb információjuk van, de reményei szerint verhetőek.

Váradi Benedek csapatkapitány kiemelte: az edzőtáborok jól sikerültek, maximális erőbedobással készültek, a csapat hangulata pedig kiváló. Nagy élmény lehet pályafutásukban a hazai rendezésű Eb, mert felnőttként kisebb az esély ilyen rangos tornán való szereplésre - tette hozzá.

Tonk Emil, a szervezőbizottság vezetője közölte, a mérkőzéseket a Vodafone Sportcentrumban és a Videoton Oktatási Központban rendezik meg, a belépés ingyenes lesz.

Az Európa-bajnokságon Magyarország mellett részt vesz Albánia, Örményország, Ausztria, Fehéroroszország, Finnország, Grúzia, Koszovó, Luxemburg, Macedónia, Moldova, Montenegró, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia, Svédország és Svájc.