Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kosárlabda szuperhőse ellen nincs fegyver

stephen curry golden state warriors basketball 104464 3840x2400
2015.11.25. 23:28
Más dimenzióban játszik idén Stephen Curry, pedig már tavaly is elképesztő volt: az ellenfelek csak találgatják, mit lehetne vele kezdeni. A Golden State Warriorsszal most Jordanék nagy rekordját is lenyomhatják.

Az idei NBA-szezon előtt azt írtuk, hogy a Dream Team óta vártunk az ilyen látványos kosárlabdára, és már akkor lehetett számítani arra, hogy a Golden State Warriors és Stephen Curry az idén is nagy formában lesz. November végén úgy tűnik, nem csak nagy vagy kiemelkedő lesz a szezonjuk, hanem történelmi is. Ugyanis: 

  • a Golden State Warriors az NBA-történetének legjobb szezonkezdését hozta össze szerdára, tizenhat győzelemmel rajtoltak
  • Stephen Curry pedig úgy játszik, ahogy az elmúlt 15 évben talán senki, és ami félelmetes, hogy egyre jobb lesz

Ez már csak azért is nagy szám, mert Curry lett az utóbbi szezon legértékesebb játékosa, és már akkor is a lábai előtt hevert az egész liga. Most valahogy sikerült erre rátennie egy lapáttal, mert még a számok alapján is egyszerűen mindenben jobb, mint eddig pályafutása során.

Pontosabban dob mezőnyből, effektív pontokban is jobb, mint bármikor, a formáját látva nehéz elképzelni, hogy van olyan dolog, ami ne menne neki, pláne, hogy még évekig játszhat ezen a szinten, hiszen még csak 27 éves.

Még november közepén, amikor a Warriors már jócskán benne volt nagy sorozatában, megkérdezték arról, hogy szerinte mekkora az a pontmennyiség, ami egyetlen meccsen menne neki, esetleg megdöntheti-e Wilt Chamberlain legendás 100 pontos rekordját: 

„A száz pont? Az talán túl nehéz lenne. De ha úgy menne a játék, ahogy a New Orleans ellen, és végigjátszanám a meccset, akkor elérhetném a 75 pont környékét. De ehhez nagyon-nagyon jól kell dobni. A száz pont viszont nem jönne össze valószínűleg.”

Curry azon a meccsen 53 pontnál állt meg, ebből 28-at a harmadik negyedben dobott, összesen 36 percet töltött a pályán. A ma is aktívak közül Kobe Bryantnek van a legtöbb, 81 pontja egy meccsen, még a Toronto ellen hozta össze 2006-ban, ezzel második legjobb az NBA történetében. 

Naná, hogy volt olyan honlap, a HoopsHype, ami megjósolta, hogy Curry mikor foghatja be Kobe-t, ők a 2016. február 9-et karikázták be a naptárban, ekkor játszik a Golden State a Houston Rockets ellen. Várhatóan szoros meccs lesz, tehát Curryt a végéig a pályán kell majd tartani, és a csapat kipihenten érkezik háromnapos szünet után, a Rockets meg idén nem valami jól védekezik, elég sok hárompontost értékesítenek ellenük. Azaz pontzuhatag várható. 

Ettől függetlenül rengeteg dolognak kellene klappolnia, hogy Curry egyáltalán megközelítse a 81 pontos teljesítményt, de addig még az NBA-csapatoknak van egy megoldásra váró fontos házi feladatuk. Mégpedig az, hogy

mit lehet kezdeni Stephen Curryvel, hogyan lehet megállítani egy ilyen embert?

Kicsit olyan ez, mint amikor a Casinóban Robert De Niro által alakított Sam Rothstein magyarázza, hogy nem lehet mit csinálni a Joe Pesci által játszott Nicky Santoróval, mert mindig van egy jobb fegyvere nálad, úgyhogy bármivel készülsz ellene, neked annyi. 

Valami ilyesmi a helyzet Stephen Curryvel is a kosárlabdapályán. 

Faltolni Curryt? Meg lehet próbálni, csak éppen 93,4 százalékos hatékonysággal dobja idén a büntetőket, pontosabban, mint bármikor. 

Arra is lehet kényszeríteni, hogy távolról dobjon, de ezt is ismerjük már, Currynek a leglehetetlenebb helyzetekből is mennek a triplák, még úgy is, hogy közben fellökik. Idén bátrabban dob messzebbről is. November közepén volt a szezonnak olyan pontja, amikor Currynek több hárompontosa volt, mint néhány csapatnak. Tehát egyetlen ember több triplát jegyzett, mint egyes NBA-csapatok játékosai összesen. Ezt még most is tartja néhány csapattal szemben: a Brooklyn Netsnek és a Minnesota Timberwolves-nak kevesebb triplája van, mint az NBA legjobb játékosának. 

A rekordot jelentő Lakers elleni meccsig összesen 181-szer próbálkozott triplával az idényben, 78-szor be is jött. A Golden State szerda hajnalig 199 hárompontost értékesített, az ellenfeleik összesen 91-et. A teljes NBA-mezőnyben magasan Curryé a legtöbb próbálkozás és a legtöbb sikeres hárompontos is. Ha ebben a tempóban dobálna tovább, akkor az alapszakasz végére bőven 300 fölött járna, és simán megdöntené az amúgy általa tartott 282-es rekordot. 

Meg lehet próbálni a legjobban védekező játékost ráállítani, de nem árt ha kettőt, mert különben baj lehet. Isaiah Thomas, a Boston Celtics kosarasa írta egy cikkében korábban azt Curryról, hogy azért szörnyen nehéz ellene védekezni, mert az ember mindig csak találgat, hogy mire készül. Elég egy pillanatra kihagyni vagy üresen hagyni, máris annyi, Curry otthagyott, és bedobta a labdát.

„A legrosszabb az egészben, hogy csodálatosan passzol. Nem hiszem, hogy bármikor is gondolkodnia kell azon, hogy mit csináljon. Annyira jól látja a pályát, hogy nincs szüksége tervre. Elég az ösztöneire támaszkodnia, és reagálnia arra, amit a védelem csinál, a többit megoldja magától”

– mesélt a Curryvel kapcsolatos félelmeiről Thomas. 

Ráadásul már tavaly is bizonyította párszor, hogy zseniálisan képes területet csinálni magának a cseleivel, idén ezt talán még magasabb szintre emelte, és még agresszívabb is lett. Ha kell, akkor középiskolásoktól lop el trükköket nyári táborokban, és nem szégyelli bevallani, hogy mástól leste el a mozdulatot. Nemrég az is kiderült, hogyan fejleszti labdakezelési képességeit: egy látását korlátozó szemüveget viselve dobál fel a jobb kezével egy teniszlabdát, miközben a ballal a kosárlabdát pattogtatja.

Mi a helyzet a pálya másik végével, a védekezéssel? Voltak hiányosságai a védekezésben korábban, de tavaly ebben már fejlődött, és idén is csak előrébb lépett. Lepattanókban a pozíciójában az öt legjobb között van az idén. Oké, sosem lesz belőle az év védőjátékosa, ám sokkal hasznosabb munkát végez védekezésben, mint 2-3 évvel ezelőtt. 

Mindezek alapján már valószínűleg lehet sejteni, hogy Curry mennyire hatékony, de azért még néhány szám: meccsenkénti pontátlaga 32,1-nél jár éppen, kereken négy pontot ver a második Russell Westbrookra, de Kobe Bryant 2005/06-os 35,4-es átlagától azért még odébb van. Asszisztátlagával éppen befér a legjobb húszba. Mindezt úgy, hogy a mérkőzéseken átlagosan 34,8 percet tölt a pályán, néggyel kevesebbet, mint James Harden.

Ilyenkor szokott jönni a kötelező összehasonlítás Michael Jordannel. Mert az utóbbi húsz évben minden nagy játékost, Kobe-t, LeBront folyton Jordanhez hasonlították, amikor arról volt szó, hogy elérhet-e olyan magasságokba, mint az NBA történetének legnagyobbja. Erre talán a legjobb választ Steve Nash adta, aki közel húsz évet töltött a ligában, és ikonikus point guard volt:

"Nem hasonlítanám Michael Jordanhez, igazából senkit nem akarok Jordanhez hasonlítani. Inkább azt mondanám, hogy Stephen is történelmi játékossá kezd válni a maga kategóriájában. Karrierje csúcsán van, még lesz is néhány évig, és hogy még képes fejlődni ezen a szinten, ebben senki más nem hasonlítható hozzá."

Meddig mehet még ez így?

Viszont a kosárlabda még minden olyan játék, amit öten játszanak, és hiába olyan Stephen Curry mint egy csaláskód egy videojátékban, azért a sikereihez kell, hogy eléggé rendben legyen körülötte a csapat. Rendben is van. Ők játszottak a legtöbb időt úgy az idén, hogy legalább tizenöt pontos előnyben voltak, de amikor a Clippers ellen már az első félidőben 24 pontos hátrányban találták magukat, még onnan is vissza tudtak kapaszkodni. 

Egészen pontosan a tizenhat megnyert meccsükön összesen 167 percet játszottak legalább tizenöt pontos előnyben, míg 149-et hátrányban. Mindezt úgy, hogy a legerősebb ötösük, tehát a Stephen Curry, Andre Iguodala, Klay Thompson, Harrison Barnes and Draymond Green összeállítás mindössze hatvankét percet töltött együtt a pályán az idényben, de ezalatt 87 ponttal voltak jobbak az ellenfeleknél.

Tizenegy meccset úgy nyertek meg, hogy kétszámjegyű volt a különbség, négypontos győzelem volt a legszorosabb. A védekezésük hatékonysága alapján is az élmezőnyben vannak, de sorolhatjuk még a számokat, velük is ugyanaz a helyzet, mint Curryvel: mindenben jobbak lettek, tényleg ők a tökéletes gépezet. 

"Tavaly ilyenkor még csak tanultuk a rendszert, amiben játszottunk, de odatettük magunkat rendesen. Idén viszont egyénileg vagyunk sokkal jobbak, csapatként is jobban funkcionálunk, és azt hiszem, ez látszik is a pályán. Mindenki összpontosít" - Curry szerint ez a titok.

Ami még nagy szám: úgy hozzák ezeket a meccseket, hogy a vezetőedző Steve Kerr nem tudja teljes értékűen ellátni a munkáját, mert a háta miatt meg kellett műteni, helyette a 35 éves Luke Walton viszi a csapatot, aki két bajnoki címet nyert Phil Jackson Lakersével a kétezres években. 

A Warriors 16-0-s szezonkezdése még elmehet akár 20-0-ig, mert különösen kemény ellenfelekkel nem fognak játszani a következő időszakban, de előbb-utóbb úgyis kikapnak majd valakitől, ez nem kérdés, az NBA-ben a veretlen szezon gyakorlatilag lehetetlen, mert nem lehet bírni. Az már érdekesebb, hogy a 82 meccses alapszakaszban meg lehet-e nekik a 73-9-es mérleg, ami rekord lenne. 

A mai napig egyetlen csapat van az NBA-történetében, amely hetven győzelem fölé tudott menni az alapszakaszban: az 1995-96-os Chicago Bulls a klasszikus Jordan-Pippen-Rodman-trióval. Ők 72 mérkőzést nyertek meg, tízet vesztettek el. A Warriors-edző Kerr erről egyszer azt mondta, azért tudtak ennyit nyerni, mert volt egy Jordanjük. 

A 2006-07-es Dallas Mavericks 67 győzelemnél állt meg, ugyaneddig jutott tavaly a Golden State. A mostani Warriorsról viszont el lehet hinni, hogy húsz év után az első NBA-csapat lesz, aminek sikerülhet Jordanék közelébe kerülnie, vagy akár megelőzni őket.