Gusztustalan taktika: direkt kihagytak 7 büntetőt

2015.12.18. 13:56

A csütörtöki kosárlabda Euroligában bizarr, vagy akár úgy is mondhatnánk nagyon taktikus jelenetek követték egymást a Darüssafaka Dorus–Maccabi Tel-Aviv-meccs rendes játékidejének végén. A vendég izraeliek nem akartak nyerni, pedig vezettek, a törökök pedig a döntetlent és a hosszabbítást akarták elkerülni.

A meccs előtt mind a két csapatnak volt esélye arra, hogy a D csoportból a legjobb 16 közé kerüljenek. A Darüssafaka négy győzelemmel és öt vereséggel, a Maccabi három győzelemmel és hat vereséggel állt. Az izraeli csapat a győzelemmel egyenlíthetett, de ez még nem volt elég, a pontkülönbségre is figyelnie kellett. Csak 11 vagy ennél nagyobb különbséggel juthatott a 16-ba.

A Maccabinak erre nem sok esélye volt, még a negyedik negyed elején is a törökök vezettek. Az izraeliek végül fordítani tudtak, de látszott, a 11 pontos különbséget már nem hozzák össze a rendes játékidőben, de a hosszabbítás erre még adhatott volna esélyt. Egy perc 23 másodperccel a vége előtt 65-65 lett az állás, és innentől a Maccabi már csak arra törekedett, hogy a döntetlen megmaradjon.

Darüşşafaka vs. Maccabi Tel Aviv - hogyan ne dobjunk kosarat?

A Maccabi meg sem próbált kosarat szerezni, lepörgették a támadóidőt. A Darüssafaka következő kísérlete nem ment be, aztán egyből faultoltak, hogy büntetőzhessen az ellenfél. A Maccabi dobója meg sem próbált kosarat szerezni, mindkétszer a gyűrűre vágta a labdát. A törökök megint hibáztak a támadásnál, megint fault, megint büntetők. Nem nagy meglepetésre, ezúttal sem dobták be egyiket sem. De még mindig volt 32 másodperc.

A Darüssafaka újra kihagyta a helyzetét, de egy fault miatt most ők büntetőzhettek. Az elsőt bedobták (így lett 66-65 nekik), a másodikat azonban már ők is akarattal hagyták ki, egy lepattanó után szerezett hármassal négy pont előnybe kerülhettek volna, amit a kevesebb, mint 18 másodperc alatt már nem nagyon hozhatott volna be a Maccabi.

A Darüssafaka nem talált be, a Maccabi megpróbálhatott egy pontot szerezni. Ez már nem jött össze, sőt ők faultoltak a vége előtt tíz másodperccel. Ekkor már a törökök is szórakoztak, látványosan elrontották a két büntetőt. Ekkor láthatta be mindkét fél, hogy már nincs értelme ennek az antikosárlabdának, így a Maccabi a végén egy hárompontossal megnyerte a meccset.

A Laboral Kutxa is játszott a fordulóban, a Cedevita Zagrebet 92-70-re verte a már 16 közé jutott spanyol csapat. Hanga Ádám 18 percet kapott, hat pontot dobott, emellett szerzett egy lepattanót, két gólpasszt és volt egy blokkja is.