Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Meghalt a legsikeresebb magyar kosárlabdaedző

2016.02.12. 09:39

Meghalt Killik László, a női kosárlabda-válogatott történetének legsikeresebb szövetségi kapitánya. 89 évet élt, írja az MTI.

Az 1927. szeptemberében Aradon született szakember haláláról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapja számolt be, jelezve, hogy a trénert az MKOSZ és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti.

maxresdefault

Killik László több mint 20 éven át irányította a női válogatottat, melynek legnagyobb sikerei a nevéhez fűződnek: ő volt a kapitánya az 1980-as moszkvai olimpián - a női válogatott történetének egyetlen olimpiai szereplésekor - negyedik helyen végzett csapatnak, és ő vezette az válogatottat 1984-ben is, amikor kiharcolta az olimpiai indulást. Los Angelesben végül nem szerepelhetett szocialista országok bojkottja miatt.

A kiváló tréner emellett három Európa-bajnoki bronzérmet nyert a csapattal az 1980-as években, de ő irányította a válogatottat az 1997-es budapesti Eb-n is, melyet a negyedik helyen zárt az a válogatott.

Klubszinten az MTK-val forrt egybe Killik László neve, 1991-ben bajnok lett vele, később sem szakadt el az egyesülettől, egészen tavaly őszig a csapat minden hazai meccsére kilátogatott a Városmajorba.