Bekövetkezhet a Golden State legnagyobb rémálma

2016.04.25. 14:51

A félelmetes alapszakasz után a Golden State Warriors-sztár Stephen Curry egyetlen mérkőzést sem tudott rendesen végigjátszani a rájátszásban. Nem mintha nélküle ne ment volna a címvédőnek: 3-1-re vezetnek a Houston Rockets elleni párharcban, vasárnap este úgy dobtak negyvenegy pontot egyetlen negyedben, hogy a pályán sem volt. 

Az alapszakaszban több mint négyszáz hárompontost szerző Currynek azért kellett kihagynia eddig két meccset a párharcból, mert előjött a régi nyavalyája: megint a bokája gyengélkedett, úgyhogy nem akartak kockáztatni vele, inkább két meccset ült.

Aztán vasárnap este visszatért a negyedik mérkőzésre, de összesen tizenkilenc percet bírt, csak most nem a bokája, hanem a térdszalagja sérült meg, legalábbis az első diagnózis szerint. Elég szerencsétlen eset volt, megcsúszott, és aláfordult kicsit a jobb térde. 

Optimista becslések szerint is meccseket kell majd kihagynia, ami a mostani párharcban még nem is számít annyit, mert nélküle is meglesz a továbbjutás, inkább hosszabb távon lehet gond, ami akár még azt is jelentheti, hogy a rekord után kisiklik a Golden State idénye.  Mert az elég hektikus Houston Rockets után csak keményebb ellenfelek fognak jönni a folytatásban. 

Megcsúsztam, elestem. Fáj. A csapat viszont elképesztő. Ennyi

- így kommentálta sérülését. 

Ha Curry tényleg kidől, nem lesz egyszerű a Warriosnak, már csak lélektanilag sem, mert a vasárnapi meccs szünetében a szokásos videózás helyett Steve Kerr edző inkább azzal igyekezett lelkesíteni a csapatot, hogy játszaniuk kell Curryért. Ezután dobtak egyetlen negyed alatt negyvenegy pontot. 

Amennyiben tényleg több meccsre kell nélkülözniük, akkor Klay Thompsonnak kell előtérbe lépnie. Nem mintha eddig nem lett volna óriási szerepe a csapat menetelésében, Curryvel ketten rekordszámú triplát dobtak az alapszakaszban, de az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fog kapni az ellenfelektől. 

A Warriorsnál mostanáig nem volt gond a keret mélységével sem, de ha Curry kiesik, akkor még nagyobb feladat várhat Andre Iguodalára és Shaun Livingstonra leginkább. 

A vasárnap este 121-94-re megnyert mérkőzésen Curry sérülése után Draymond Green remekül teljesített a csapat vezéreként, bizonyított, hogy mehet ez neki hosszabb távon is, ha hiányzik a legnagyobb sztár. De ez egyelőre csak néhány meccs volt. 

A történtek után felmerült az a kérdés is, hogy Kerr miért engedte egyáltalán pályára Curryt, ha még nem volt teljesen egészséges. Az edzőnek már akkor is vissza kellett fognia, amikor a bokája megsérült, most, hogy viszonylag rendbe jött, valószínűleg luxusnak érezte pihentetni. 

Currynek nem újdonság a helyzet, volt már ennél sokkal rosszabb szituációban is évekkel ezelőtt. Az egyetemről magával hozott sérülékeny bokái miatt a 2011/12-es idényben csak huszonhat meccsén tudott pályára lépni, meg is kellett operálni, majd rövid idő múlva ismét. Aztán specialisták segítségével kielemezték, hogy mi a gond, és végül a jógázás segített, hogy ne helyezzen olyan nagy súlyt a bokáira, és el is kerülte a baj.

A Golden State-nél mindenki nagyon reméli, hogy nem egy sérülésekkel teli időszak jön most Curry karrierjében, és tényleg korai lenne ezt még most kijelenteni, de azért a terhelés nem múlik el nyom nélkül. Az idén 34,2 percet áltagolt meccsenként, ami nem a legtöbb karrierje során, de mégis most hozta a legelképesztőbb számokat, például a 402 hárompontost, és vitte hátán a támadójátékot. 

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy a 73-9-es alapszakasz-mérleggel elért óriási rekord csak akkor lenne igazán értékes, ha után a bajnoki címet is meg tudják védeni, mivel a kilencvenes években Michael Jordanék is bajnoki gyűrűt szereztek a 72-10-es menetelés után. Most dőlhet majd csak el igazán, hogy mit is tud a Warriors, mert ha kiélezettebb helyzetben, több mérkőzésen át nem számíthatnak Curryre, olyan helyzet jöhet, ami ebben a szezonban még nem volt.