Westbrook lépéshibáját még a vak is látta, csak a bírók nem

2016.05.17. 08:55

Az Oklahoma City Thunder és a Golden State Warriors meccsével megkezdődtek az NBA főcsoportdöntői, ráadásul egyből egy elég nagy meglepetéssel, Stephen Curryék ugyanis egyből elvesztették a hazai pálya előnyét, igaz, némi birói közrejátszással.

A Warriors ugyan még 60-47-re vezetett a szünetben, a második félidőben viszont Russell Westbrookék iszonyatosan rákapcsoltak: a Thunder irányítója csak a harmadik negyedben 19 pontot és 3 asszisztott szerzett, ami mellett nem volt eladott labdája, cserébe négyet is szerzett. A végén is ő lett a főszereplő, no meg a bírók, akik nem vették észre Westbrook lépéshibáját.

Az eset 20 másodperccel a lefújás előtt, 105-102-es Thunder-vezetésnél történt. Westbrook hozta fel a labdát, ám ahogy átért a felezővonalon, elfogyott előtte a hely, és ahogy megpróbált megfordulni, kicsit megcsúszott kitámasztás közben – eközben pedig lépéshibát követett el, hiába mutatta utána egyből, hogy időt kér. A bírók viszont nem így látták az esetet, amin a Warriors edzője, Steve Kerr is csak röhögni tudott.

 

Később az NBA alelnöke, Joe Borgia is elismerte, hogy sajnálatos hiba történt, de nincs mit tenni, így alakult. A meccs hajrájában tehát ahelyett, hogy a Warriors esélyt kapott volna az egyenlítésre, a Thunder eldöntötte a mérkőzést, és már idegenben 1-0-s előnyt szerzett.

Bírói hiba ide vagy oda, a Thunder erejét mutatja, hogy sorban négy meccset nyert az alapszakasz két legerősebb csapata, a San Antonio Spurs és a Warriors ellen – előbbit a rájátszás előző körében búcsúztatta, míg a Warriors ellen még az alapszakaszban nyert legutóbb. Ráadásul a Spurs és a Warriors együtt csak 3 meccset vesztett otthon az egész alapszakaszban, májusban viszont már ugyanennyit buktak ketten csak a Thunder ellen.

Eredmény, főcsoportdöntő

    Nyugat:

Golden State Warriors-Oklahoma City Thunder 102-108

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1-0 az Oklahoma javára.