Shaq segít, ha 229 centis óriásra kell zakót adni

2016.09.09. 13:39

Nem gondolhatták komolyan, hogy a 229 centiméteres Jao Mingre majd egy körülbelül 160 centi magas férfi adja fel a zakót, mégis megpróbálták a kosárlabda Hírességek Csarnokának sajtótájékoztatóján. Shaquille O'Neal megmentette a helyzetet.

Pénteken tíz új tagot iktatnak be a Hírességek Csarnokába, O'Neal és Jao Ming mellett még egy másik NBA-s játékost, Allen Iversont, valamint a háromszoros olimpiai aranyérmes, négyszeres WNBA-bajnok Sheryl Swoopest. Kitüntetik még a Michigan State Egyetem férfi csapatát 1995 óta irányító Tom Izót és a Chicago Bulls tulajdonosát, Jerry Reinsdorfot is. A Hall of Fame-nek négy poszthumusz beiktatottja is lesz.

A beiktatás előtt a kitüntettek megkapták a Hírességek Csarnokának zakóját is – Iverson erről a részről lekésett – , amikor Jao Minget színpadra szólították, O'Nealnek kellett közbelépnie, mert a kínai játékos mellett törpének ható John Doleva Hall of Fame-elnök elég nagy bajba került a zakóval. O'Neal gyorsan felugrott a székéről, és felsegítette Jao Mingre a felsőt, majd atyaian el is rendezte rajta a hajtókát.

Miért is kerültek be a Hírességek Csarnokába?

 A 44 éves O'Neal 2011-ben vonult vissza, a Los Angeles Lakersszel és a Miami Heattel összesen négyszer nyert bajnokságot, 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben is ő volt a döntő legértékesebb játékosa, és 15-ször szerepelt az All Star-gálán. Ezentúl tagja volt az 1994-ben világbajnokságot, 1996-ban pedig olimpiát nyerő amerikai válogatottnak, írja az MTI.

A 41 éves, szintén 2011-ben visszavonult Iverson kiemelkedő tudású irányító volt. 1997-ben az év újonca lett, majd 2001-ben az alapszakasz legértékesebb játékosa. Négyszer volt a liga pontkirálya és háromszor a legtöbb labdát szerzett játékosa. Bajnoki címet nem tudott nyerni, ám 11-szeres All Star-játékos volt, és háromszor választották be a szezon legjobb ötösébe.

Jao Ming 2002-ben került az NBA-be, miután a Houston Rockets elsőként draftolta. Óriási népszerűségre tett szert, nyolcszor szerepelt az All Star-gálán, és a Rockets vezéregyénisége lett. Nagyon sokszor volt sérült, végül 2011-ben, 30 évesen kénytelen volt visszavonulni. A 2009/10-es szezonban egyáltalán nem tudott játszani, a következő bajnokságban csak öt meccsen léphetett pályára. Az NBA-ben 486 alapszakasz-meccsen átlagban 19 pontot és 9,2 lepattanót szerzett meccsenként.