Hanga Kolozsváron játszana Eb-meccset

2016.09.15. 13:39

Hanga Ádám bízik benne, hogy a négy rendező város közül Kolozsvárra kerül majd a magyar válogatott, amely szerdán vált a jövő évi férfi kosárlabda Európa-bajnokság biztos résztvevőjévé. A selejtezőcsoportban öt forduló után százszázalékos mérleggel első válogatott vezére hangsúlyozta, már most nagyon várja a 2017 őszén rendezendő Eb-t.

"Karrierem rendkívül fontos állomása az Eb-kijutás, sokat dolgoztunk a fiúkkal ezen, és nagyon boldog vagyok - nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek a 27 éves kosaras. - Remélem, Kolozsvárra osztják be a csapatot, és sok szurkoló tud majd a helyszínen biztatni bennünket" - tette hozzá.

A spanyol Vitoria légiósa oroszlánrészt vállalt abban, hogy a válogatott 1999 után ismét Eb-re készülhet. Az eddigi öt selejtezőmeccsen sorrendben 32, 14, 15, 18 és 18 pontot szerzett, és négy forduló után a teljes mezőny legjobbja volt a meccsenkénti hatékonyságot összegző mutató (VAL) alapján. Itt jelenleg a hatodik, míg a legjobb dobók rangsorában a negyedik helyen áll 19,4-es pontátlaggal, és ő dobta a harmadik legtöbb pontot (97). A nemzetközi szövetség (FIBA) kétszer is beválasztotta a forduló álomcsapatába.

A szerdán Luxemburgban 68-65-re nyertes magyarok a szombati - immár tét nélküli - zárókörben Macedónia válogatottját fogadják Szolnokon.

A 40. Eb-nek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. A négy házigazda, Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot.

Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett. A csoportelsők közül az utolsó forduló előtt Magyarország mellett Belgium, Szlovénia és Montenegró is már biztos Eb-résztvevő.