Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A románok minket akartak

2016.11.03. 12:01 Módosítva: 2016.11.03. 12:03

A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában játszik a magyar válogatott - jelentette be csütörtökön a román (FRB) és a magyar szövetség (MKOSZ) közös kolozsvári sajtótájékoztatóján Horia Paun, a román szövetség elnöke, áll az MTI tájékoztatásában.

A FRB vezetője elmondta, könnyű volt meghozni a döntést, hiszen 2012 óta partneri, baráti kapcsolatot ápol a két szövetség, és ennek megkoronázása volt tavaly a közös rendezésű női kosárlabda Eb. Megjegyezte: a két szövetség partnersége mindig kedvező volt mindkét fél számára.

"Mindig tanulhattunk egymástól" - fogalmazott. Horia Paun elmondta: Románia 30 év után, Magyarország 17 után vesz részt férfi Eb-n. "Biztosak vagyunk benne, hogy megtelik a sportcsarnok, és reménykedünk, hogy mindketten továbbjutunk Isztambulba" - jelentette ki a FRB elnöke.

A két szövetség közötti partneri és a szövetségi vezetők közötti baráti kapcsolatokról Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke is szólt. Megjegyezte: Magyarország e kiváló kapcsolatok alapján reménykedett abban, hogy Románia partnere lehet az Eb-n, és ezáltal a kolozsvári csoportban játszhat.

"A női EB-n kipróbáltuk egymást, és látszott, hogy működik a kapcsolat" - közölte Szalay Ferenc, aki elmondta: a magyar szövetség abban szeretne segíteni, hogy minél jobban megteljen a csoportmérkőzéseknek otthont adó kolozsvári sportcsarnok.

Mindkét szövetségi vezető szót ejtett a mérkőzések biztonsági kockázatáról. Szalay Ferenc elmondta, a magyar szövetség arra törekszik, hogy zárt rendszeren belül értékesítse a jegyeket, és azok csak kosárlabda-szurkolókhoz jussanak. "Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók között a legtöbb ember szereti a kosárlabdát, jó szurkolóként fog eljönni Kolozsvárra, nem pedig botrányt keresni" - jelentette ki.

Horia Paun kifejtette, a román szövetség is megfontolja a zárt rendszerű jegyértékesítést, de úgy vélte, ez szervező országként sokkal nehezebb lesz, mert sok jegyet kell eladnia. A szövetségi vezető elmondta: a döntés meghozatala előtt tanácskoztak a román rendőrség és csendőrség vezetőivel, akik megnyugtatták a szövetséget, és vállalták a rend biztosítását.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, négy kategóriában kínálnak jegyeket a magyar szurkolóknak. A román-magyar mérkőzésre 1300 jegyet, a magyar csapat többi mérkőzésére 3000 jegyet különítettek el a magyar szövetség számára. Emellett 200 tornabérletet és a többi mérkőzésre összesen 3000 jegyet kap a magyar szövetség. Megjegyezte, a tornabérlet nem lesz érvényes a román-magyar mérkőzésre.

A 40. Európa-bajnokság Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. A fennállásának 15. kontinenstornájára készülő magyar válogatott - amely mind a hat csoportmeccsét megnyerve, százszázalékos teljesítménnyel jutott ki - 1999 után szerepelhet ismét Eb-n. Akkor Franciaországban mindhárom csoportmérkőzésén kikapott, és a 14. helyen zárt. A 2017-es Eb csoportkörének sorsolását november 22-én tartják.

Ami a 24-es mezőnyt illeti, Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán indul, míg Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozott a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes - Magyarország, Oroszország, Belgium, Szlovénia, Grúzia, Németország és Lengyelország -, valamint a négy legjobb második helyezett, azaz Nagy-Britannia, Montenegró, Izland és Ukrajna.