Piroska
-1 °C
5 °C

A házigazda csehekkel és a spanyolokkal egy csoportban a magyarok

2016.12.09. 19:27

Prága, 2016. december 9., péntek (MTI) - A házigazda csehekkel is találkozik a csoportküzdelmek során a magyar női kosárlabda-válogatott a jövő évi Európa-bajnokságon.

A pénteki prágai sorsoláson Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese az A jelű négyesben kapott helyet a legutóbbi vb-n 9., az Eb-n pedig 11. rendezők mellett az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Budapesten Eb-harmadik spanyolokkal, valamint az ukránokkal. A csoport mérkőzéseit Királyváradon (Hredec Kralove) játsszák.

A 36. Eb-t 2017. június 16-tól 27-ig rendezik. Ami a lebonyolítást illeti, a négy csoport - melyek közül az A és a B Királyváradon, a C és a D pedig Prágában lép pályára - körmérkőzései után a csoportgyőztes rögtön a negyeddöntőbe jut, míg a másodikok és a harmadikok keresztbejátszanak egymással, és a négy győztes kerül még a nyolc közé. A végjátéknak a főváros ad otthont.

A női együttes - amely 15. kontinenstornájára készülhet - novemberben csoportelsőként, 5/1-es győzelmi mérleggel jutott ki az Európa-bajnokságra, miután tavaly júniusban a 14-20. helyen zárta a magyar-román közös rendezésű Eb-t.

"Tény, hogy nem egyszerű csoportba kerültünk, a hazai csapat nagyon motivált lesz, a spanyolok nagyon erősek, az ukránok pedig hozzánk hasonlóan megnyerték a selejtezőcsoportjukat. Ezzel együtt van esélyünk, persze elsősorban nem a spanyolokat kell megverni" - mondta a kapitány, hozzátéve, sok múlik majd a meccsek sorrendjén is.

A kontinenstornák 78 éves történetében a női válogatott csak hatszor nem vett részt a legjobbak küzdelmében: az első Európa-bajnokságon 1938-ban, majd 1999-ben, 2005-ben, 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban. Az eddigi legjobb eredmény két ezüstérem volt: 1950-ben Budapesten, hat évvel később pedig Prágában állhatott a dobogó második fokára a csapat. Bronzérmesek lettek a magyarok 1952-ben (Moszkva), 1983-ban (Budapest), 1985-ben (Treviso), 1987-ben (Cadiz) és 1991-ben (Tel-Aviv). A legutóbbi sikert 1997-ben könyvelhették el, amikor hazai környezetben - Pécsen, Zalaegerszegen és a fővárosban - a negyedik helyet szerezték meg.

Az Eb csoportjai:

-------------------

A csoport (Királyvárad):

MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Csehország, Ukrajna

B csoport (Királyvárad):

Fehéroroszország, Törökország, Szlovákia, Olaszország

C csoport (Prága):

Szerbia, Franciaország, Görögország, Szlovénia

D csoport (Prága):

Montenegró, Oroszország, Lettország, Belgium