Grúzia berágott, és meghekkelte az NBA allstarszavazását

2017.01.07. 09:00

Csütörtökön az NBA nyilvánosságra hozta, hogy áll az All-Star-szavazás a szurkolók között. A listán van pár kisebb meglepetés meg egy hatalmas: a Golden State Warriors kiegészítőembere, a 14. NBA-szezonját játszó grúz center,

Zaza Pachulia nyugaton az ötödik, összesen a nyolcadik legtöbb szavazatot kapta a szurkolóktól.

439675 vokssal olyan szupersztárokat előz, mint Kawhi Leonard, Anthony Davis, DeMarcus Cousins. Több szavazatot kapott, mint Blake Griffin, Marc Gasol, Karl-Anthony Town és LaMarcus Aldrdige együtt!

De ki is az a Zaza Pachulia, és mit kell róla tudni? Valójában nem sokat. 2003 óta van az NBA-ben, center, grúz, és jóindulattal talán mondható átlagos játékosnak. A legjobb szezonja még a 2005-06-os volt, akkor meccsenként 31 perc fölötti átlagot játszott, 11,7 pontot dobott és 7,9 lepattanó volt az átlaga. De még akkor sem került az All-Star-meccs közelébe. Most, a meccsenként 17,7 percével, 5,2 pontjával és 5,8 lepattanójával sem lenne helye ott. Még úgy sem, hogy a bajnokesélyes Golden State Warriorsban játszik.

Az sem igazán normális, hogy több szavazatot kapott, mint a csapattárs Klay Thompson vagy épp Draymond Green, akiknek jóval több közük van a Warriors sikereihez.

Miért pont Pachulia?

Az, hogy a grúz center miért hasít ennyire a szavazáson, félig tavalyi történet. Akkor több mint 768 ezer szavazatot kapott, és nagyon közel járt ahhoz, hogy elvegye az egyik kezdőpozíciót Kawhi Leonardtól. 

Amikor kijöttek az első eredmények a szurkolói szavazásról, felbukkant rajta a Dallas Mavericksben egyébként önmagához képest tényleg erős szezont futott Pachulia neve is. Abban viszont nagyjából mindenki egyetértett, hogy az All-Star-keretben nincs helye, szakértők, bloggerek és podcastelők is nagyon szívesen nevettek a centeren. Ezen rágott be Grúzia, és annak elnöke, Giorgi Margvelasvili, aki természetesen más véleményen volt.

A 4,5 milliós ország elkezdett szavazni, Pachulia pedig egyre magasabbra került a listán. Amikor ez beindult, nem várt segítséget is kapott: előbb a Vine-sztár Hayes Grier csatlakozott a grúz elnökhöz, és buzdított mindenkit a szavazásra, majd Wyclef Jean még egy dalt is írt Pachulia támogatására.

Senki ne készüljön a gálára

A régi rendszer szerint Pachuliának a szurkolói szavazatokkal biztos helye lenne a gálacsapatban, de a mostani NBA-főnök Adam Silver – pont a hasonló esetek kiszűrésére - változtatott a meneten. A szurkolók szava már csak 50 százalékban dönt, a másik fél az újságírók és a játékosok/edzők szavazataiból jön össze. Ha ők nem szavaznak tömegesen Pachuliára, akkor szegény grúz tizennegyedszer is lemarad az All-Star-szereplésről, mi pedig megmenekülünk a hasonló jelenetektől:

Vagyis hiába maradt meg a grúz szavazói láz és az amerikai trollkodási kedv, Pachulia szinte biztosan hoppon marad.

A szurkolói szavazás január 16-ig tart, az All-Star-gálát február 19-én rendezik.