Trump egy NBA-játékost is kitiltott az országból

GettyImages-632344632
2017.01.28. 22:11

Világméretű botrány lett Donald Trump pénteki rendeletéből, amely megtiltotta hét muszlim országból a belépést az Egyesült Államok területére. A rendelet viszont nem csak az országok közötti direkt utazást tiltja, hanem a hét ország állampolgárainak belépését is, akkor is, ha az adott személy kettős állampolgárságú (egy harmadik országgal, tehát nem a tiltott ország és az Egyesült Államok állampolgára), illetve ha rendelkezik zöld kártyával.

A hét tiltott ország Szíria, Irán, Irak, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – a hétből egy miatt pedig egy NBA-játékos is közvetlenül érintetté vált a kitiltásban. A Milwaukee Bucks 2016-os drafton az első körben választotta ki a szudáni születésű, szudáni-ausztrál kettős állampolgárságú Thon Makert, akinek órákon múlt, hogy vissza tudjon térni az Egyesült Államokba Torontóból, ahol csapatával játszott még pénteken. Maker idei legjobbját, 8 pontot dobott ott egyébként.

Azt, hogy Maker vissza tudott térni az USA-ba, a Bucks elnökhelyettese, Alex Lasry erősítette meg twitterén.

A Bucks szerencséjére idén már nem játszik Torontóban az alapszakaszban, az lett volna az óriási pech, ha pont éjfél után értek volna vissza a kanadai túráról, és ezért egy diplomáciai ügy miatt elvesztették volna az újoncjátékosukat a szezon további részére. A Milwaukee jelenleg kilencedik helyen áll az NBA keleti főcsoportjában, de nem kell sok ahhoz, hogy bejussanak a rájátszásba, ahol könnyedén összefuthatnának újra az épp keleti második Toronto Raptorsszal. De Maker a családját sem látogathatja meg Ausztráliában, onnan ugyanis már nem tudna visszatérni az Egyesült Államokba. Pedig Makernek nem sok köze van Szudánhoz, ötéves korában egy rokon segítségével a családjával együtt Ausztráliába menekült, majd 2014-től az USA-ban és Kanadában élt.

Makerrel ellentétben egy másik szudáninak szerencséje van, a szintén szudáni születésű, de az ország kettészakadása miatt dél-szudáni lett. Emellett angol állampolgár is Luol Deng, aki nyugodt szívvel mehetne Kanadába a Los Angeles Lakers ottani meccseire, ha lenne még ilyen a szezonban.

Frissítés: az NBA január 28-i közleménye alapján elképzelhető, hogy Deng is érintett a kitiltásban, a liga egyelőre igyekszik minden adatot begyűjteni, hogy pontosan láthassanak a kérdésben, és hogy a lehető legnagyobb segítséget meg tudják adni a két játékosnak és azok csapatainak.