Nagy állami támogatással épül a nemzeti kosárakadémia

2017.02.17. 14:27

Több éves csúszással, de végre tényleg elkezdődik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése Pécsen. Az intézmény létesítéséről még 2014-ben határozott a kormány, ám a helyt adó területen végzett bontást leszámítva a projekt egészen mostanáig állt, noha elvileg 2015 végén tervezték átadni a létesítményt.

A projekt atyja, Rátgéber László érthetően nagy örömmel számolt be pénteken az MTI-nek arról, hogy a Nemzeti Sportközpontok a héten aláírta a szerződést a kivitelezővel, és az építést végző cég jövő hétfőn átveszi a munkaterületet. A Pécsen, sőt az egész magyar kosárlabdában legendának számító edző, aki jelenleg saját utánpótlásnevelő intézményét vezeti a városban Rátgéber Akadémia néven, boldogan nyilatkozott a jövőről, és kifejezte háláját is.

Kicsoda Rátgéber László?

A szerbiai, újvidéki születésű, 50 éves tréner 1993-ban települt Magyarországra. Kilencszer nyert bajnokságot és kupát a pécsi női csapattal, amelynek kispadján 1993-tól 2008-ig ült. Az Euroligában kétszer bronzérmes lett az együttessel. Ő az egyetlen kosárlabdaedző, aki magyar női és férfi szövetségi kapitányként is dolgozott. A női válogatottat 1997 és 2004 között, majd 2008-2009-ben vezette, a férfi válogatottat pedig 2012-ben irányította.

"Ez az épület állni fog, a feladatunk pedig megtölteni tartalommal, hogy a világszínvonalú csarnokban az utánpótlásképzés is világszínvonalon működjön. Hálával tartozom a kormánynak, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Büszke vagyok arra, hogy a tizennyolc Pécsnek megnyert aranyérem után Pécsre hozhattam a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát."

Az edző azt is elmondta, hogy az új létesítmény alapozhat a Rátgéber Akadémián végzett szakmai munkára.

" Biztos vagyok abban, hogy nem tévedtem ezzel, és a Rátgéber Akadémia életében is mérföldkövet jelent a beruházás: az eddig elvégzett szakmai munkánkra alapozva itt létre tudunk hozni egy kiválósági központot."

Érdekesség, hogy Rátgéber pécsi kosaras intézményeiben épp egykori csapata, a PVSK utánpótlásának szakmai igazgatója kételkedett. Földi Sándor egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem világos, a Rátgéber Akadémia kinek neveli a tehetségeket, az akkor még csak tervezett Nemzeti Kosárlabda Akadémia funkcióját pedig végképp ködösnek találta.

"Senkitől nem kaptam magyarázatot arra vonatkozóan, hogy ez most egy különálló, minden akadémia felett álló szervezeti forma, vagy a Rátgéber Akadémiának része, netán azzal azonos? Ki hozta létre? Hogyan lehet ezt a címet elnyerni? Milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár, kinek neveli a játékosokat? Milyen lehetőségük lesz más egyesületeknek együttműködni vele?"

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia 3 fedett pályának ad majd helyt, 400 fős lelátóval, ami mobil kiegészítéssel 1000 fősre bővíthető. A csarnokhoz egy 1800 négyzetméter alapterületű kollégium is tartozik 32 kétágyas szobával, illetve több kültéri sportpálya.

"A kiváló körülmények sokakat elkényelmesítenek, de mi épp a középszerűség ellen harcolunk: a magyar válogatottnak nevelünk játékosokat, akik nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket" – nyilatkozta Rátgéber a minden igényt kielégítő feltételekről. 

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia csak egy az új nemzeti sportakadémiák közül. A kézilabdázóknak Balatonlellén húztak fel egy bázist, ahol Mocsai Lajos dr. szakmai égisze alatt akcelerálják a sportágspecifikusan unikális génstruktúrával determinált talentumok progresszióját. A komplexum büdzséje a hozzá kapcsolódó kollégiummal együtt nettó 3,8 milliárd, működését évi 200 millióval támogatja az erőforrások minisztériuma (EMMI).

Emellett a kormány egy 2016. decemberi határozatában döntött a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok létrehozásáról. A p rogram első ütemében a Budapesti Nemzeti Úszósport-akadémia, a Budapesti Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia, a Székesfehérvári Nemzeti Öttusasport-akadémia, valamint a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémia kerül megvalósításra.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1,7 milliárd forintos állami támogatásból valósul meg, a területet a Pécsi Önkormányzat ingyen biztosítja a beruházáshoz. A kivitelezést a ZÁÉV nyerte, talán nem meglepő azok után, hogy ők építették a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is.

A cég – ami többek közt tavaly az MTK-stadiont is felhúzhatta 7,2 milliárdért – az utóbbi pár hónapban immár a negyedik nagy közbeszerzését nyerte. Decemberben 3,7 milliárdért írták alá az új Nemzeti Táncszínház építését a Milennárissal, 1,1 milliárdért pedig a fertődi Eszterházy Kastély egyik szárnyának felújítására szerződtek, januárban meg 1,7 milliárdért a MÁV-val, a kaposvári vasútállomás felújítására.