Judit
3 °C
7 °C

Nagy állami támogatással épül a nemzeti kosárakadémia

2017.02.17. 14:27

Több éves csúszással, de végre tényleg elkezdődik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése Pécsen. Az intézmény létesítéséről még 2014-ben határozott a kormány, ám a helyt adó területen végzett bontást leszámítva a projekt egészen mostanáig állt, noha elvileg 2015 végén tervezték átadni a létesítményt.

A projekt atyja, Rátgéber László érthetően nagy örömmel számolt be pénteken az MTI-nek arról, hogy a Nemzeti Sportközpontok a héten aláírta a szerződést a kivitelezővel, és az építést végző cég jövő hétfőn átveszi a munkaterületet. A Pécsen, sőt az egész magyar kosárlabdában legendának számító edző, aki jelenleg saját utánpótlásnevelő intézményét vezeti a városban Rátgéber Akadémia néven, boldogan nyilatkozott a jövőről, és kifejezte háláját is.

Kicsoda Rátgéber László?

A szerbiai, újvidéki születésű, 50 éves tréner 1993-ban települt Magyarországra. Kilencszer nyert bajnokságot és kupát a pécsi női csapattal, amelynek kispadján 1993-tól 2008-ig ült. Az Euroligában kétszer bronzérmes lett az együttessel. Ő az egyetlen kosárlabdaedző, aki magyar női és férfi szövetségi kapitányként is dolgozott. A női válogatottat 1997 és 2004 között, majd 2008-2009-ben vezette, a férfi válogatottat pedig 2012-ben irányította.

"Ez az épület állni fog, a feladatunk pedig megtölteni tartalommal, hogy a világszínvonalú csarnokban az utánpótlásképzés is világszínvonalon működjön. Hálával tartozom a kormánynak, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Büszke vagyok arra, hogy a tizennyolc Pécsnek megnyert aranyérem után Pécsre hozhattam a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát."

Az edző azt is elmondta, hogy az új létesítmény alapozhat a Rátgéber Akadémián végzett szakmai munkára.

" Biztos vagyok abban, hogy nem tévedtem ezzel, és a Rátgéber Akadémia életében is mérföldkövet jelent a beruházás: az eddig elvégzett szakmai munkánkra alapozva itt létre tudunk hozni egy kiválósági központot."

Érdekesség, hogy Rátgéber pécsi kosaras intézményeiben épp egykori csapata, a PVSK utánpótlásának szakmai igazgatója kételkedett. Földi Sándor egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem világos, a Rátgéber Akadémia kinek neveli a tehetségeket, az akkor még csak tervezett Nemzeti Kosárlabda Akadémia funkcióját pedig végképp ködösnek találta.

"Senkitől nem kaptam magyarázatot arra vonatkozóan, hogy ez most egy különálló, minden akadémia felett álló szervezeti forma, vagy a Rátgéber Akadémiának része, netán azzal azonos? Ki hozta létre? Hogyan lehet ezt a címet elnyerni? Milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár, kinek neveli a játékosokat? Milyen lehetőségük lesz más egyesületeknek együttműködni vele?"

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia 3 fedett pályának ad majd helyt, 400 fős lelátóval, ami mobil kiegészítéssel 1000 fősre bővíthető. A csarnokhoz egy 1800 négyzetméter alapterületű kollégium is tartozik 32 kétágyas szobával, illetve több kültéri sportpálya.

"A kiváló körülmények sokakat elkényelmesítenek, de mi épp a középszerűség ellen harcolunk: a magyar válogatottnak nevelünk játékosokat, akik nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket" – nyilatkozta Rátgéber a minden igényt kielégítő feltételekről. 

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia csak egy az új nemzeti sportakadémiák közül. A kézilabdázóknak Balatonlellén húztak fel egy bázist, ahol Mocsai Lajos dr. szakmai égisze alatt akcelerálják a sportágspecifikusan unikális génstruktúrával determinált talentumok progresszióját. A komplexum büdzséje a hozzá kapcsolódó kollégiummal együtt nettó 3,8 milliárd, működését évi 200 millióval támogatja az erőforrások minisztériuma (EMMI).

Emellett a kormány egy 2016. decemberi határozatában döntött a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok létrehozásáról. A p rogram első ütemében a Budapesti Nemzeti Úszósport-akadémia, a Budapesti Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia, a Székesfehérvári Nemzeti Öttusasport-akadémia, valamint a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémia kerül megvalósításra.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1,7 milliárd forintos állami támogatásból valósul meg, a területet a Pécsi Önkormányzat ingyen biztosítja a beruházáshoz. A kivitelezést a ZÁÉV nyerte, talán nem meglepő azok után, hogy ők építették a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is.

A cég – ami többek közt tavaly az MTK-stadiont is felhúzhatta 7,2 milliárdért – az utóbbi pár hónapban immár a negyedik nagy közbeszerzését nyerte. Decemberben 3,7 milliárdért írták alá az új Nemzeti Táncszínház építését a Milennárissal, 1,1 milliárdért pedig a fertődi Eszterházy Kastély egyik szárnyának felújítására szerződtek, januárban meg 1,7 milliárdért a MÁV-val, a kaposvári vasútállomás felújítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?