LeBron soha nem volt ekkora bajban

GettyImages-632135100
2017.04.15. 09:30
Elég nagynak mondható meglepetéssel indul az NBA-rájátszás, hiszen a címvédő Cleveland Cavaliers – nincs rá jobb szó – elbénázta az alapszakasz végét, március 1-től kezdve 10-14-es mérleget hoztak csak össze, a legvégén négyet veszítve pedig elbukták az első kiemelést a Boston Celticsszel szemben.

Ez két dolgot jelent. Egyrészt, ha eljutnak a főcsoport-döntőbe, és ott a Boston lesz az ellenfelük, akkor nem az övék a hazai pálya előnye. Ez nem akkora baj, idén nemcsak, hogy nem voltak rosszak a Celtics ellen, de az alapszakasz hajrájában nagyon simán verték őket Bostonban, vagyis emiatt különösebben nem kell aggódniuk.

Másrészt – közvetve – az is látszik, hogy a Cavaliers nagyon nincs rendben a szezon legfontosabb szakaszában. LeBron James és Kyrie Irving nem találja azt a harmadik embert, aki lendületet adna nekik, védekezésben pedig mindennél rosszabbul állnak.

Nyilván nem szentírás, de árulkodó, hogy az ESPN statisztikai társoldala, a FiveThirtyEight csak 59 százalékra teszi a Cavaliers továbbjutását, ami a második legkisebb a kiemeltek közül az első fordulóban, ám a Cavs 2. kiemelt, míg a 48 százalékos továbbjutási esélyre taksált Los Angeles Clippers csak a 4. kiemelt nyugaton.

Az persze óriási meglepetés lenne, ha a Cavs kiesne az első körben, sőt, még az is, ha nem ők jutnának be a döntőbe. A Celtics ugyan megnyerte a csatát, és elvitte a keleti főcsoportot, de az újjáépítés közepén álló, és egyelőre a valós tudásukhoz képest túlteljesítő keretüktől hatalmas ugrás lenne, ha le tudnák győzni LeBronékat.

A rájátszás párosításai

Kelet

  • Boston Celtics (#1) – Chicago Bulls (#8)
  • Cleveland Cavaliers (#2) – Indiana Pacers (#7)
  • Toronto Raptors (#3) – Milwaukee Bucks (#6)
  • Washington Wizards (#4) – Atlanta Hawks (#5)

Nyugat

  • Golden State Warriors (#1) – Portland Trail Blazers (#8)
  • San Antonio Spurs (#2) – Memphis Grizzlies (#7)
  • Houston Rockets (#3) – Oklahoma City Thunder (#6)
  • Los Angeles Clippers (#4) – Utah Jazz (#5)

Utána viszont semmi esélyük nem lenne a nyugaton legesélyesebb Warriors ellen a döntőben, így csak a hatéves LeBron-döntőzési sor megtörésére lenne jó, komolyabb izgalmat nem hozna a Cleveland bukása.

Mert ha jó döntőt akarunk látni, akkor a Warriors-Cavaliers visszavágóért kell szurkolni. Persze gyorsan hozzá is tesszük, hogy bár a FiveThirtyEight 59 százalékos eséllyel adja oda előre a bajnoki címet a SuperWarriorsnak (a második legesélyesebb 11 százalékkal a Spurs), azért nem ennyire lefutott a nyugati döntő, és a Spursben, illetve a Rocketsban is van némi muníció arra, hogy megfogják Curryéket.

De ez is csak akkor lehetséges leginkább, ha Kevin Durant újabb sérülést szed össze  három meccsre tért vissza a majdnem 1,5 hónapos kihagyása után, ha nem vigyáznak vele, rásérülhet.

Sőt, ha azt vesszük, az egész rájátszás arról fog szólni, hogy talál-e valaki ellenszert a Golden State halálsorára. Lehet beszélni arról, hogy mennyire őrült szezonon van túl Russell Westbrook, vagy hogy ennél csendesebben, de azért James Harden is olyan idényt hozott össze, hogy még az is lehet, ő kapja az MVP-címet és nem Westbrook.

Velük minden jobb lehet

A fent említett szupersztárok és a Spursben egyre nagyobb sztárrá növő Kawhi Leonard mellett azért mást is érdemes lesz nézni. Kezdve mondjuk az egész Clippersszel, aminél lehet, hogy már nyáron szétbontják a nagy hármast (Chris Paul, DeAndre Jordan, Blake Griffin), ha megint nem sikerül együtt összehozniuk semmit.

A Grizzliesben természesen az NBA legjobban fizetett játékosától, Mike Conleytól várunk sokat, a Portlandben pedig a Damian Lillard, CJ McCollum kettőstől – ha Lillard beindul, és mennek a triplái, a Trail Blazers bárkit el tud kapni, úgyhogy rém veszélyesek lehetnek a rájátszásban.

Keleten az NBA legkisebb, de részben leghalálosabb játékosa, Isaiah Thomas okozhat bárkinek gondot a maga 175 centijével a Celticsben. Ahogy Paul George is érdekes lesz az Indiana Pacersben, miután kijelentette, hogy ő bizony a szerződése 2018-as lejárta után mindenképp a kedvenc csapatába, a Los Angeles Lakersbe megy. És persze Giannis Antetokounmpo minden megmozdulásában is ott lehet a csoda.

A Trump-kitiltás már nem játszik

Nagy vitát kavart Trump kitiltási rendelete, ami több muszlim országot, így Szudánt is érintette. A hirtelen bevezetett rendelet után órákon múlt csak, hogy a Milwaukee játékosa, Thon Maker visszajusson az Egyesült Államokba Kanadából. A rájátszásban persze újra összekerült a két csapat, de Maker már biztonságban van: a márciusban újra beadott, jóval enyhébb tervezet szerint a már vízummal rendelkezők szabadon utazhatnak.

Az NBA 2017-es rájtszása szombaton négy meccsel indul:

21.00-tól az Indiana Pacers megy a Cleveland Cavliershez

23.30-kor a Milwaukee Bucks kezdi meg a párharcot a Toronto Raptorsnál

02.00-kor (már vasárnap) a San Antonio Spurs fogadja a Memphis Grizzliest

04.30-tól pedig a Los Angeles Clippers kezdi meg a rájátszást otthon a Utah Jazz ellen.

A másik négy párharc vasárnap indul majd.