Bekerült az olimpiára, amiben Eb-győztesek vagyunk

2017.06.13. 14:27

Károlyi Andrea, az Európa-bajnoki címvédő magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint hétéves folyamat eredménye, hogy a szakág bekerült a 2020-as tokiói olimpia programjába. Hogy milyen változások lesznek még, arról itt olvashat.

Az M4 Sport keddi Sportreggeli című műsorában nyilatkozó szakember úgy véli: főleg az elmúlt két évben készült nagyon az ötkarikás felvételre a szakág.

A magyar női válogatott a romániai FIBA 3x3 Európa-bajnokságon
A magyar női válogatott a romániai FIBA 3x3 Európa-bajnokságon
Fotó: fiba.com

"Egyelőre nemenként 32 játékos lehet ott Japánban, ami nyolc-nyolc csapatot jelent" - mondta Károlyi.

Hozzátette: hiába Eb-címvédő a magyar női csapat, biztos abban, hogy nagyon nehéz lesz bekerülni a kijutó együttesek közé. Az olimpiai felvétel ugyanis bármelyik sportágban óriási fejlődést szokott okozni. 

  • Az EB-győztes csapat tagjai: Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Szabó Petra, Theodoreán Alexandra

"Egyelőre még nem tudjuk a válogatási elveket, de valószínűleg Európából három ország lehet majd ott Tokióban."

- jelentette ki Károlyi.

A szövetségi kapitány kitért arra is, hogy még nem tudni, a nemzetközi szövetség mit szeretne kezdeni a szakággal, amelyet - főleg a nőknél - egyelőre a hagyományos kosárlabda mellett, nyári kiegészítésként játszanak a játékosok.

"Még számunkra is kérdéses, melyik irányba megy el a 3x3-as kosárlabda, de véleményem szerint a kis országokban nem nagyon fogják tudni különválasztani az öt az öt elleni verziótól" - vázolta Károlyi Andrea.

A jelenleg a franciaországi világbajnokságra készülő válogatott játékosa, Süle Krisztina arról beszélt, a szakág elsősorban annak köszönheti az olimpia műsorába való bekerülését, hogy látványos és gyors. A találkozók tíz percig vagy 21 szerzett pontig tartanak, és ezáltal jól közvetíthetőek a mérkőzések. 

deb
Fotó: debrecenisportcentrum.hu

"Biztos, hogy a szombaton kezdődő vb-n remek lesz a hangulat, a következő években pedig kiderül, azok az országok, amelyek a nagypályás kosárlabdában jók, ám erre a szakágra eddig nem fektettek nagy hangsúlyt, hogyan változtatnak majd az elképzeléseiken" - mondta a kosaras.