Aliz
6 °C
14 °C

Egy negyedre volt a magyar kosaras csoda

DSC 1844
2017.09.01. 16:12

A magyar válogatott meglepte a kosárlabda-Európa-bajnokság egyik esélyesét, az olimpiai ötödik horvátokat. A kolozsvári csoportmeccsen a harmadik negyed végén még Magyarország vezetett, de végül 58-67-re Horvátország győzött.

A horvátok elég magabiztosan kezdtek, rögtön elhúztak 6-0-ra. Az erőszakos centerjátékkal a magyar válogatott nem tudott mit kezdeni az elején, sorra kapta is a személyi hibákat, de aztán sikerült felvenni a ritmust. Keller Ákos zsákolásával lett meg az első két Eb-pontunk, aztán Rosco Allen hármasával lett mindjárt szoros a meccs, de újra gyorsan hatpontos lett a különbség. A negyed közepén Ivkovics kapitány megbontott kezdőcsapatát, és a cserékkel sikerült is felpörgetni a játékot. Perl nagyon jól szállt be irányítóként, és Eilingsfeld is termelte a pontokat. 

A meccs közvetítését itt olvashatja.

Ehhez persze az is kellett, hogy Hanga játéka is agresszívabbá váljon. Egy-egyben verte meg többször is ellenfeleit, hogy aztán a társai éljenek a ziccerekkel. A negyed utolsó három perce egyértelműen az övé volt, tartást adott a csapatnak védekezésével is. El is húztunk 20-15-re. A horvátok azonban nem jöttek zavarba, Simon hármasával és a legponterősebb Bogdanovic kosarával egyenlítettek a negyed végén.

A második negyed elején visszavették a vezetést a horvátok, de gyorsan visszaszerezte magabiztosságát a válogatott, az első negyedben három percet kapó Ferencz Csaba dobott fontos kosarat, aztán Keller zsákolt, majd Wittman is pontot szerzett (29-26). A negyed második felében viszont megrázták magukat a horvátok,  a magyar csapat pedig sok hibával játszott, Eilingsfeld például háromszor egymás után rontott tiszta helyzetet. 

A harmadik negyed 36-39-ről indult, a horvátok a feléig tartották is az előnyüket, de a magyarok most már nem csak jól védekeztek, sokkal több lepattanót szereztek, mint az ellenfél, de pontosabban is dobtak. 48-48-nél érték utol az ellenfelet, majd a végjátékban is pontosabbak voltak, Perl hármasa után is maradt egy pont előny (53-52). A vezetés ráadásul úgy lett meg, hogy Hanga már egy percet sem játszott, és a kapitány olyan játékosokat is a pályára tett, akik addig nem kaptak lehetőséget. A szokatlan felállás azonban nem volt zavaró, sőt, új lendületet is adott a játéknak.

Ez a lendület azonban az utolsó negyedre eltűnt, a horvátok felőröltek minket egy 7-0-s futással, Bogdanovic jószerével foghatatlan volt, higgadtan szerezte a pontokat. Az addig egység magyar csapat pedig kicsit szétesett, az egyéni próbálkozázásokból nem jöttek a pontok, sok volt az elszórt labda, és már védekezésben is hiba csúszott a váltásokba. Hanga is hiányozhatott a csapatból, a második félidőben már egyáltalán nem játszott a válogatottba nem régen visszatért kosaras, mert megsérült a csípője.

Keller Ákos a meccs után elmondta, hogy nagyon élvezte első Eb meccsét, plusz erőt adott neki a hangulat, felszabadultan tudott játszani. Azt mondta, az elején a jó passzjátékkal tudták meglepni a horvátokat. Szerinte éppen ez hiányzott a végéről, az egyénieskedésből nem voltak már eredményesek, az alapjátékhoz kellett volna visszatérniük.

A magyarok lepattanózásban jobbak voltak, Keller szerint is jó volt a védekezésük, de még több támadó lepattanót kéne gyűjteniük, hogy második esélyből is szerezzenek pontokat.

A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy a horvátok jóval pontosabban dobtak, 57 százalékos volt a mutatójuk, míg a magyaroké csak 43. 

„Nagyon fontos az ilyen meccs a kiscsapatoknak, mert megmutathattuk, hogy tudunk kosarazni. Nagyszerű hozzáállással játszottunk Hanga kiválása után is" – mondta Ivkovics, aki hozzátette, számára a Barcelona játékosának egészsége a legfontosabb, ettől függ, játszhat-e a későbbiekben, mert a többiek így is úgy oroszlánként fognak harcolni.

Jegyzőköny:

Magyarország-Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

Magyarország: Allen 5, Keller 8, Wittmann 2, Hanga 5, Vojvoda 11. Csere: Ruják, Kovács, Tóth, Ferencz 7, Perl 12, Karahodzic, Eilingsfeld 8.

Horvátország: Saric 15, Ukic 6, Panicic 6, Tomas 8, Bogdanovic 23. Csere: Krustin, Popovic 2, Simon 5, Zoric, Bender 2.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?